Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ukrainiečių vaikų deportacija kaltinama Rusijos vaiko teisių komisarė pati pasiėmė paauglį iš Mariupolio

Kovą Tarptautinis baudžiamasis teismas išdavė arešto orderį ne tik Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui, bet ir šalies vaiko teisių komisarei Marijai Lvovai-Belovai. Abu jie kaltinami karo nusikaltimu – neteisėta vaikų deportacija ir neteisėtu vaikų perkėlimu iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusijos Federaciją. Komisarė ne tik padėjo rusų šeimoms įsivaikinti, bet ir pati įsisūnijo paauglį iš Mariupolio, pranešė radijo stotis „Radio Svoboda“.
Rusijos vaiko teisių komisarė Marija Lvova-Belova
Rusijos vaiko teisių komisarė Marija Lvova-Belova / „Reuters“/„Scanpix“

Remiantis „Radio Svoboda“ tyrimu, yra žinoma, kad 17-metis Pylypas Holovnia buvo deportuotas iš okupuoto Mariupolio praėjusių metų pavasarį. Vaikinas gyveno savo globėjų Serhijaus ir Irynos šeimoje. Serhijus – buvęs Pylypo motinos, kuri mirė 2017 m., vyras.

Tačiau žurnalistams iki šiol nepavyko užmegzti ryšio su Serhijumi ir Iryna. Pasak giminaičių, jie gali būti izoliuoti okupuotame Mariupolyje.

Tuo tarpu jiems pavyko pakalbinti šeimos kaimynus, paauglio mokytojus ir Serhijaus brolį. Visi jie teigė, kad šeimoje beveik nebuvo konfliktų, o jaunuolis buvo prižiūrimas ir auklėjamas.

P.Holovnios šeima gyveno Mariupolio Prymorskio rajone, Zelinsko gatvėje, 30-uoju numeriu pažymėtame name. Rusijos sviediniai į namą pataikė kovo 20-ąją. Per kelias savaites pastatas tapo negyvenamas, o žmonės persikėlė į rūsį.

Pastebėta, kad Rusijos propagandistai kaip susitarę tvirtina, kad berniuko globėjai neva išsiuntė jį į gatvę, tačiau tyrimas rodo ką kita.

„Žiūriu į viršų, o mūsų namas jau dega“, – propagandiniame filme apie savo kelionę iš Mariupolio į M.Lvovos-Belovos šeimą Maskvoje pasakojo pats P.Holovnia.

Filmą sukūrė prokremliškas televizijos kanalas „Cargrad“, kurį kontroliuoja Rusijos verslininkas Konstantinas Malofejevas, artimai susijęs su Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovybe.

„Jį į Donecką atvežė rusų gelbėtojai, kai jis atėjo į metro esantį prekybos centrą. Tuo metu jie ten dalijo humanitarinę pagalbą“, – sakė P.Holovnios mokytoja.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos vaiko teisių komisarė M.Lvova-Belova ir Rusijos lyderis V.Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos vaiko teisių komisarė M.Lvova-Belova ir Rusijos lyderis V.Putinas

Tyrimo duomenimis, jis ir kiti vaikai buvo laikomi vadinamajame „Donecko vaikų socialiniame centre“. Gegužės pabaigoje Pylypas ir mažiausiai 30 ukrainiečių vaikų buvo išvežti į Maskvos srities Odincovo rajone įkurtą internatą „Polyany“.

Karo nusikaltimu kaltinama Rusijos ombudsmenė M.Lvova-Belova propagandiniame filme teigė, kad su berniuku susipažino „Polyany“ internate.

„Pajutau, kad tai mano vaikas“, – sakė M.Lvova-Belova.

Po to rusė nelegaliai įsivaikino paauglį, ir jis tapo dešimtuoju vaiku jos šeimoje. Praėjusių metų rugsėjį jam buvo suteiktas Rusijos pasas, ir, žinoma, šį procesą transliavo Rusijos žiniasklaida.

„Šiandien mūsų šeimai labai svarbi diena. Mano įvaikintas sūnus gauna Rusijos Federacijos piliečio pasą. Ir iš tikrųjų tai toks reikšmingas įvykis. Pirma, todėl, kad suprantame, jog tai visiškai kitoks statusas. Tai reiškia kitokias galimybes ir, žinoma, kitokią atsakomybę“, – televizijai sakė Rusijos vaiko teisių komisarė.

Oficialusis naratyvas toliau konstravo istoriją su laimingą pabaiga: ukrainietis „paliktas našlaitis“ sulaukė „laimingos globos“ Rusijoje.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos vaiko teisių komisarė Marija Lvova-Belova ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos vaiko teisių komisarė Marija Lvova-Belova ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

Šiuo metu, pasak M.Lvovos-Belovos, Pylypas gyvena su jos šeima. Tačiau ombudsmenė skundžiasi dėl berniuko elgesio.

„Negaliu pasakyti, kad viskas vyksta sklandžiai ir be jokių sunkumų. Sunku reaguoti, kai tavo vaikas bėga paskui mažesnius vaikus ir sako: „Aš suvalgysiu maskvėną“, – sakė ji.

„Radio Svoboda“ pažymėjo, kad anksčiau per asmeninį susitikimą su šalies lyderiu Vladimiru Putinu ombudsmenė jam sakė, kad Rusijoje jau yra „eilė“ žmonių, norinčių globoti ukrainiečių vaikus, tačiau susiduriama su sunkumais, nes jie neturi rusiškų pasų. Rusijos prezidentas pažadėjo tai supaprastinti.

Šiuo metu Ukrainos valdžios institucijos tiksliai žino apie daugiau kaip 19 000 vaikų, išvežtų iš okupuotų teritorijų į Rusiją, tačiau juos tiksliai suskaičiuoti sunku, nes dalis teritorijos tebėra okupuota.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius