Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusijos verslo laikraštį „Vedomosti“ dėl cenzūros palieka penki vyresnieji redaktoriai

Rusijoje pirmadienį masiškai iš pareigų atsistatydino vieno garsiausių šalies verslo laikraščio vyresnieji redaktoriai, protestuodami prieš, pasak jų, naujos vadovybės vykdomą cenzūrą, žurnalistų ir laikraščio vadovybės nesutarimams pasiekus kulminaciją.
Dienraščio „Vedomosti“ pirmieji puslapiai
Dienraščio „Vedomosti“ pirmieji puslapiai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Laikraštis „Vedomosti“ buvo viena iš nedaugelio likusių nepriklausomų visuomenės informavimo priemonių Rusijoje, kur žurnalistai patiria vis didesnius spaudos laisvės apribojimus ir augantį Kremliaus spaudimą.

„Visi penki laikraščio „Vedomosti' redaktoriaus pavaduotojai traukiasi, protestuodami prieš Andrejaus Šmarovo paskyrimą vyriausiuoju redaktoriumi“, – paskelbė laikraštis.

Nuo 1999 metų leidžiamo laikraščio įkūrėjai ir bendrasavininkai buvo olandų verslininko Derko Sauerio grupė „Independent Media“, Londone įsikūręs laikraštis „Financial Times“ ir JAV verslo dienraštis „The Wall Streat Journal“.

Nuo to laiko šalyje priėmus įstatymą, varžantį užsienio bendrovių galimybes būti Rusijos žiniasklaidos įmonių savininkėmis. „Vedomosti'" savininkai ne kartą keitėsi.

Kovo mėnesį laikraščio žurnalistai ir redaktoriai buvo nustebinti, kai tuometinis „Vedomosti“ savininkas Demjanas Kudriavcevas netikėtai paskelbė apie numatomą laikraščio pardavimą.

Tą patį mėnesį, kol dar nebuvo sudarytas pardavimo sandoris, laikinuoju vyriausiuoju redaktoriumi buvo paskirtas A.Šmarovas.

Po to laikraštis buvo parduotas mažai žinomos regioninės naujienų agentūros „FederalPress“ vadovui Ivanui Jeriominui.

„Vedomosti“ žurnalistai pasmerkė A.Šmarovo vadovavimo laikotarpiu išvešėjusią cenzūrą. Pasak žurnalistų, jo paskyrimas į vyriausiojo redaktoriaus postą turėjo politinių motyvų.

Žurnalistai skundėsi, kad jiems draudžiama skelbti pranešimus, kuriuose remiamasi sociologinių tyrimų bendrovės „Levada Centr“ apklausų duomenimis, o pats A.Šmarovas kišosi į straipsnius apie Rusijos naftos milžinę „Rusneft“, kuriai vadovauja vienas artimiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino bendražygių Igoris Sečinas.

Atvirame laiške, kurį išspausdino nepriklausomas naujienų portalas „The Bell“, visi penki vyresnieji redaktoriai – Dmitrijus Simakovas, Borisas Safronovas, Filipas Stiorkinas, Kirilas Charatjanas ir Aleksandras Gubskis – skelbia paliekantys laikraštį, A.Šmarovą patvirtinus jų vyriausiuoju redaktoriumi.

„Laikinai eidamas vyriausiojo redaktoriaus pareigas jis vadovavo laikraščiui beveik tris mėnesius ir per tą laikotarpį sugebėjo ne kartą nesilaikyti „Vedomosti“ redakcijoje galiojusių normų ir gairių“, – rašoma laiške.

„Mums neliko kito pasirinkimo kaip trauktis“, – paaiškiname jame.

„Vedomosti“ žurnalistai daug kartų skundėsi savininkams dėl A.Šmarovo darbo metodų ir neseniai pasiūlė kitą žmogų į vyriausiojo redaktoriaus postą.

Naująją kandidatę palaikė beveik 70 laikraščio darbuotojų, bet savininkai nepakeitė savo nuomonės ir vadovauti laikraščiui vis tiek paskyrė A.Šmarovą, rašoma atvirame laiške.

Iš laikraščio išeinantys redaktoriai jame dirbo 15 ir daugiau metų.

Gegužę kelių Rusijos žiniasklaidos priemonių, tarp jų ir „Vedomosti“, atliktas tyrimas parodė, kad „Rosneft“ naudojasi galimybe daryti įtaką laikraščiui, kurią bendrovei suteikia dideli D.Kudriavcevo įsiskolinimai naftos milžinės bankui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius