Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 01 23 /21:59

Rusijos miestuose A.Navalno šalininkai išėjo į gatves, sulaikyta per 2,6 tūkst. asmenų, A.Navalno žmona paleista

Skirtinguose Rusijos miestuose šeštadienį tūkstančiai žmonių išėjo į gatves išreikšti palaikymo opozicijos lyderiui Aleksejui Navalnui, kuris iškart po savo grįžimo iš Vokietijos praeitą savaitgalį buvo suimtas. Vakarop visoje šalyje sulaikyta per 2,6 tūkst. protestų dalyvių. Policija buvo sulaikiusi ir A.Navalno žmoną Juliją Navalnają, po 18 val. Lietuvos laiku pranešta, kad moteris paleista.
Rusijoje vyksta masiniai protestai
Rusijoje vyksta masiniai protestai / „Scanpix“/AP nuotr.

Apie sulaikymus Maskvoje pranešimai pasirodė dar prieš 13 valandą Lietuvos laiku prasidėjusį mitingą.

Meduza.io pranešė, kad policija Maskvoje, netoli Bolšaya Dimitrovka gatvės, sulaikė A.Navalno žmoną Juliją. Ji pati socialiniame tinkle paskelbė nuotrauką iš automobilio, skirto sulaikytiesiems pervežti.

„Dovanokit už prastą kokybę, labai blogas apšvietimas furgone“, – prie nuotraukos rašė ji.

Maskvos viešosios stebėsenos komisijos vykdomasis sekretorius Aleksejus Melnikovas vėliau paskelbė, kad J.Navalnaja paleista.

Skelbiama, kad iš viso Rusijos miestuose vykstančiuose protestuose sulaikyta per 2,6 tūkstančio žmonių.

Internete plintančiuose vaizdo įrašuose matyti, kad riaušių policija žmones daužo guminėmis lazdomis.

Sostinėje esantys naujienų agentūros AFP žurnalistai sakė, kad policija vaikė demonstrantus guminėmis lazdomis, o dalis protestuotojų susirėmė su pareigūnais.

Pranešama, kad Maskvoje vaikydami protestuotojus pareigūnai panaudojo ašarines dujas.

AFP žurnalistai Maskvoje matė keletą protestuotojų, sunkiai sužeistų per susirėmimus su policija. Kaip pranešama, šios demonstracijos prieš vyriausybę yra didžiausios sostinėje per pastaruosius dvejus metus.

„Novaya Gazeta“ rašo, kad Puškino aikštėje Maskvoje susirinko per 10 tūkst. žmonių, tuo metu valdžios atstovai teigė, kad jų – vos 4 tūkstančiai. Vėliau pranešta, kad, „Reuters“ žurnalistų skaičiavimais, iš viso Maskvoje į protesto akciją atėjo apie 40 tūkst. žmonių.

„Novaya Gazeta“ praneša, kad saugumo pareigūnai lazda trenkė specialiajai korespondentei Jelizavetai Tripanovai per galvą, ji kraujuoja, pranešama apie dar vieną nukentėjusį žurnalistą.

Vakarop žmonės ėmė rinktis prie tardymo izoliatoriaus „Matroskaja tišina“ bloko, kur laikomas A.Navalnas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./A.Navalno palaikymo akcija Novosibirske
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./A.Navalno palaikymo akcija Novosibirske

Apkaltino JAV ambasadą

Rusija šeštadienį apkaltino JAV ambasadą Maskvoje paskelbus planuotų protestų, skirtų palaikyti Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną, maršrutus ir pareikalavo amerikiečių diplomatus pasiaiškinti.

„Vakar JAV ambasada Maskvoje paskelbė „protestų maršrutus“ Rusijos miestuose ir paskleidė informacijos apie „žygį į Kremlių“, – feisbuke parašė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova, pridūrusi: „Kolegos iš JAV privalės pasiaiškinti“.

JAV ambasada Maskvoje: teisėsauga pažeidžia žodžio ir susirinkimų laisvę

Rusijos teisėsaugos veiksmai pažeidžia piliečių žodžio ir susirinkimų laisvę, pareiškė JAV ambasada Maskvoje.

„Stebime pranešimus apie protesto akcijas 38 Rusijos miestuose ir daugiau kaip 350 taikių protestuotojų ir žurnalistų sulaikymą“, – per „Twitter“ parašė ambasados atstovė spaudai Rebecca Ross.

„Rusijos valdžia areštuoja taikius protestuotojus, žurnalistus – tai atrodo kaip suderinta kampanija žodžio ir taikių susirinkimų laisvei slopinti, – pridūrė ji. – Tai tęsia metų metus Rusijoje griežtinamus suvaržymus, represinius veiksmus prieš pilietinę visuomenę, nepriklausomą žiniasklaidą, politinę opoziciją.“

„JAV remia visų žmonių teisę į taikius protestus, saviraiškos laisvę. Rusijos valdžios žingsniai šią laisvę slopina“, – rašo R. Ross.

Eitynės prasidėjo Vladivostoke

Eitynės šeštadienį prasidėjo Vladivostoke – jų dalyviai sutrikdė eismą Vladivostoko centre. Žmonės į gatves išėjo ir Chabarovske bei Čitoje.

Ramiojo vandenyno pakrantės uostamiestyje Vladivostoke demonstrantai susirinko miesto centre, skanduodami „Putinas – vagis!“ ir „Laisvė Navalnui!“

Naujienų agentūros AFP filmuotoje medžiagoje matyti riaušių policija, besivaikanti protestuotojus ir mušanti juos guminėmis lazdomis.

Sibiro mieste Jakutske šiltai apsirengę protestuotojai išėjo į gatves spaudžiant -50 Celsijaus laipsnių speigui.

„Radio Svoboda“ praneša, kad buvo sulaikyta A.Navalno būstinės Tomske koordinatorė Ksenia Fadejeva. Būstinės darbuotojas Andrejus Fatejevas pasakojo, kad moterį pareigūnai išlaipino iš jos automobilio ir įsisodinę išsivežė. Prieš tai K.Fadejeva teigė, kad Tomske į gatves išėjo apie du tūkstančiai žmonių, ji džiaugėsi, kad žmonės nepabūgo pasirodyti proteste nepaisant grasinimų ir provokacijų.

Taip pat pranešta, kad Novosibirsko srities tyrimų komitetas pradėjo baudžiamąją bylą dėl raginimo dalyvauti riaušėse. Novosibirske sulaikytas vienas asmuo, pranešama, kad jo namuose atlikta krata.

Kaip praneša naujienų portalas „Meduza“, A.Navalno palaikymo akcijos tai pat rengiamos beveik 50-yje užsienio miestų, įskaitant Paryžių, Romą, Tel Avivą, Niujorką ir Amsterdamą.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sulaikytas Aleksejus Navalnas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Sulaikytas Aleksejus Navalnas

Protestų išvakarėse A.Navalnas, kuris yra laikomas itin griežtai saugomame Maskvos tardymo izoliatoriuje „Matrosskaja Tišina“, dėkojo savo šalininkams.

„Puikiai žinau, kad už mano kalėjimo sienų yra daug gerų žmonių ir kad sulauksiu pagalbos“, – kalbėjo jis penktadienį.

A.Navalno žmona Julija anksčiau teigė prisijungsianti prie protesto Maskvoje.

„Dėl savęs, dėl jo, dėl mūsų vaikų, dėl mūsų vertybių ir idealų“, – parašė ji savo paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“.

Valdžia pažadėjo malšinti protestus

Valdžia pažadėjo griežtai kovoti ir pasitelkti policiją sakydama, kad nesankcionuoti viešieji renginiai bus „nedelsiant numalšinti“.

Ruošiantis demonstracijoms A.Navalno komanda per „YouTube“ paskelbė reportažą, kuriame apžvelgiamas tyrimas dėl esą V. Putinui priklausančio prabangaus komplekso Juodosios jūros pakrantėje.

Reportaže apie „Putino rūmus“ teigiama, kad Rusijos prezidentui priklauso 17 691 kvadratinio metro ploto valda – 39 kartus didesnis už Monako Kunigaikštystę.

Rūmuose yra kazino, teatras ir kaljano kambarys su ant scenos įrengtu stulpu šokiams.

Beveik dviejų valandų trukmės vaizdo reportažas nuo antradienio buvo peržiūrėtas daugiau nei 65 milijonus kartų ir tapo žiūrimiausiu Kremliaus kritiko tyrimo filmu „YouTube“ platformoje.

Kremlius paneigė, kad valda priklauso V.Putinui.

Dėl raginimo dalyvauti protestuose – baudžiamoji byla

A.Navalnas buvo sulaikytas sausio 17 dieną Šeremetjevo oro uoste, sugrįžęs į Rusiją iš Vokietijos, kur beveik penkis mėnesius gydėsi po apnuodijimo sovietų sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Opozicionierius kaltina prezidentą Vladimirą Putiną įsakius Rusijos saugumo tarnyboms jį nunuodyti. Kremlius tai kategoriškai neigia.

A.Navalno bendražygiai ragino rusus išeiti į gatves nepaisant valdžios spaudimo ir pažadėjo finansinę pagalbą protestuotojams, kuriems šeštadienį bus skirtos baudos.

Keli artimi A.Navalno bendražygiai, tarp jų garsi aktyvistė Liubovė Sobol ir jo atstovė Kira Jarmyš, vėlai ketvirtadienį buvo sulaikyti už raginimus rusams dalyvauti demonstracijose. Sulaikytiesiems gresia didelės baudos ir trumpalaikis laisvės atėmimas.

Tyrimų komitetas, tiriantis sunkius nusikaltimus, penktadienį pranešė pradėjęs baudžiamąjį tyrimą dėl raginimų dalyvauti neteisėtuose protestuose.

Skubiai organizuotas teismas pirmadienį įkalino A. Navalną 30 parų, o jo šalininkai baiminasi, jog valdžia planuoja opozicionieriui skirti ilgą laisvės atėmimo bausmę, siekdama jį nutildyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius