Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

Rusofobija: ar ji egzistuoja, ar yra Kremliaus išradimas?

Viena „Bellingcat“ redaktorių Natalija Antonova, praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose skaičiusi apie Rusiją rašančių žurnalistų ginčus dėl rusofobijos, portale „The Moscow Times“ klausia, ar šis reiškinys tikras, ar vis tik yra revanšistinių nuotaikų apimto Kremliaus išradimas? Žurnalistės teigimu, į abu klausimus galima atsakyti teigiamai.
Ar rusofobija tikra, ar vis tik yra revanšistinių nuotaikų apimto Kremliaus išradimas?
Ar rusofobija tikra, ar vis tik yra revanšistinių nuotaikų apimto Kremliaus išradimas? / „Facebook“ nuotr.

Anot N.Antonovos, kurti keistuolių svetimšalių, kurie jums nepatinka, stereotipus – nieko naujo, o rusofobija tikrai telpa į tokių jausmų rėmus. Kita vertus, modernios rusofobijos šaknys – Napoleono Prancūzijoje, kur ji buvo skatinama politiniais sumetimais.

Ne, Vladimiras Putinas tikrai neišgalvojo šio termino, kad galėtų pateisinti Rusijos užsienio politiką. Tiesa, Kremlius, be jokios abejonės, randa kur panaudoti rusofobijos argumentą.

Rusofobija nėra rasizmas

N.Antonova nesutinka su kolegomis, teigiančiais, kad rusofobiški yra vien teiginiai, jog Rusija yra grėsmė. Jos teigimu, kvaila tvirtinti, kad Rusijos vyriausybės veiksmai niekam nekelia grėsmės ar kad fobija yra vien kalbėjimas apie grėsmę.

„Aš taip pat nesutinku su įžūlia mintimi, kad rusofobija yra rasizmas. Rusai ir rusais dažnai laikomi posovietinių šalių piliečiai nėra rasė“, – rašo žurnalistė.

Kita vertus, dėl V.Putino veiksmų, taip pat – dėl Roberto Muellerio vykdyto tyrimo ir dėl to, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas viešai vis pasižavi V.Putinu, Vakaruose susidomėjimas Rusija išaugęs – ir ne visas jis sveikas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo bučinys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vladimiro Putino ir Donaldo Trumpo bučinys

Internete apstu „ekspertų“, žaidžiančių žaidimą „Pagauk Rusijos šnipą“ vien tam, kad atkreiptų dėmesį į save. Jie išties vadintini rusofobais, nes skleidžia idėją, kad rusai kaip tauta pavojingi. Tokiems visažiniams nuolatinis kalbėjimas apie Rusiją ir rusus yra marketingo įrankis.

„Kaip moteris, turinti rusiškų šaknų, galiu užtikrintai pasakyti, kad atgimsta stereotipai, jog visos rusės moterys yra šnipės vilioklės“, – teigia N.Antonova.

JAV pradėta byla prieš Mariją Butiną šiuo atveju niekuo nepadeda. Esą reikėtų atsiminti, kad Rusijos pareigūnai dažnai naudoja jaunas moteris savo purviniems politiniams žaidimams, o tokia taktika yra sena ir labai mizoginiška.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Butina
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Marija Butina

„Seksuali Rusijos šnipė yra Holivudo sukurtas mitas. Iš tikrųjų su šiomis moterimis elgiamasi kaip su mediena ar nafta – kitaip tariant, ne kaip su žmonėmis, o kaip su gamtiniais ištekliais“, – pabrėžia N.Antonova.

Maskva pati vykdo rusofobišką politiką

Dar populiaresnė teorija pastaraisiais metais skelbė, kad Rusija, o ne milijonai amerikiečių, 2016-aisiais išrinko JAV prezidentu demagogą milijardierių Donaldą Trumpą.

Žinoma, turbūt malonu dėl D.Trumpo pergalės leisti sau kaltinti paslaptingus sąmokslininkus iš užsienio, o ne kalbėti apie tikras problemas – kad amerikiečiai vis mažiau pasitiki šalies politinėmis institucijomis ir kad JAV tikrai vis aktualesnė rasizmo problema.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Bet tai nereiškia, kad rusai dabar turi kęsti tamsiausius amerikiečių nustatymus prieš juos – taip dabar rašo kai kurie rusų ekspertai, – vis dėlto rašo N.Antonova, atkreipianti dėmesį, kad Amerikoje migrantų vaikai grūdami į narvus, o policija diskriminuoja afroamerikiečius. – Šalia viso to rusofobija tikrai nėra rimta diskusijų tema.“

Anot žurnalistės, taip pat neteisinga tvirtinti, kad Rusijos vyriausybė nesistengia kenkti JAV interesams pasaulyje. Arba – kad moderniosios Rusijos revanšizmas yra išgalvotas paranojos produktas.

„Grėsmė kartais išpučiama – amerikiečiais aktyvistais apsimetantys rusai ir kvailos jų žinutės feisbuke dar negali paveikti milžiniško masto JAV prezidento rinkimų baigties.

Tačiau kartais pavojai kaip tik nepakankamai įvertinami“, – pastebi N.Antonova.

N.Antonova: „Rusiškas autoritarizmas iš tiesų yra labai rusofobiškas fenomenas. V.Putino režimas pats tikina, kad rusai yra išprotėję laukinukai, kuriuos valdyti gali tik „stipri ranka“, tik griežtas lyderis.“

Esą mes, vakariečiai, skiriame nepakankamai dėmesio faktui, kad V.Putinas remia diktatorių žudiką Sirijoje, nors Rusija kažkada tikrai galėjo pasistengti atvėsinti kruvinas aistras šioje šalyje.

Kremlius Sirijoje veikia agresyviai ir nesiskaitydamas su civilių gyvybėmis, nes V.Putinui svarbiausia kiekviename posūkyje įgelti amerikiečiams.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Basharas al Assadas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Basharas al Assadas

„Mums praverstų atsiminti, kad rusiškas autoritarizmas iš tiesų yra labai rusofobiškas fenomenas. V.Putino režimas pats tikina, kad rusai yra išprotėję laukinukai, kuriuos valdyti gali tik „stipri ranka“, tik griežtas lyderis“, – mano N.Antonova.

Jos teigimu, būtent todėl Rusijos valdžios ir valstybės institucijos dirba taip neefektyviai. Būtent dėl to paprasti rusai vis eina į televiziją ir maldauja tėtušio įrengti naują kliniką ar vaikų darželį.

„Reikia kalbėti apie vyriausybę, kuri su piliečiais elgiasi kaip su vaikais, o dabar kalbame apie tai, kokios kitos šalys rusofobiškos? Baikite“, – rašo žurnalistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius