Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusų chemikas sako dirbęs „Novičiok“ programoje, nors Maskva neigia kūrusi šią medžiagą

Rusų mokslininkas Leonidas Rinkas antradienį valstybinei žiniasklaidai sakė, kad dirbo oficialioje nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ programoje. Šis pareiškimas prieštarauja Maskvos tvirtinimams, kad ji niekada nekūrė „Novičiok“, kuria, kaip teigia Didžioji Britanija, jos teritorijoje buvo apnuodytas buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis.
Leonidas Rinkas
Leonidas Rinkas / „Twitter“ nuotr.

L.Rinkas naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, kad valstybės remtoje programoje dirbo iki 10-ojo dešimtmečio pradžios, ir pridūrė, kad buvęs dvigubas agentas S.Skripalis ir jo duktė būtų mirę, jei jį būtų nuodijusi Maskva.

„Jie vis dar gyvi. Tai reiškia, kad arba tai buvo visai ne „Novičiok“ sistema, arba ji buvo blogai pagaminta, nerūpestingai panaudota“, – sakė jis interviu.

„Arba iškart po panaudojimo anglai panaudojo priešnuodį, o šiuo atveju jie turėjo tiksliai žinoti, koks nuodas“, – sakė L.Rinkas.

Pasak jo, jis 27 metus dirbo valstybinėje laboratorijoje uždarame Šichanų mieste, kur „Novičiok“ kūrimas sudarė jo daktaro disertacijos pagrindą.

„Su „Novičiok“ Šichanuose ir Maskvoje dirbo didelė specialistų grupė“, – sakė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas praėjusią savaitę sakė, kad Maskva niekada nevykdė jokių programų tokiam cheminiam ginklui kurti.

„Noriu su visu įmanomu tikrumu pareikšti, kad nei Sovietų Sąjunga, nei Rusija neturėjo programų toksiškam agentui pavadinimu „Novičiok“ kurti“, – sakė jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis prekybos centre Selsburyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Skripalis prekybos centre Selsburyje

Užsienio reikalų ministerija antradienį naujienų agentūrai AFP sakė, kad ir toliau laikosi šios pozicijos.

Londonas ir jo sąjungininkai sako, kad Rusija stovi už bandymo kovo 4 dieną Anglijos Solsberio mieste nužudyti S.Skripalį, bet Maskva piktai paneigė, kad yra kaip nors su tuo susijusi.

Rusų politikai spėliojo, kad S.Skripalio apnuodijimas yra dalis Vakarų sąmokslo pakurstyti antirusiškas nuotaikas prieš savaitgalį įvykusius Rusijos prezidento rinkimus ar vasarą Rusijoje įvyksiantį pasaulio futbolo čempionatą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius