Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Ryanair“ vadovas apie Minske nutupdytą lėktuvą: įgulą bandė priversti meluoti prieš kameras

Jungtinės Karalystės parlamento Transporto komitete pasirodęs oro linijų „Ryanair“ vadovas Michaelas O'Leary antradienį teigė, kad Baltarusija, nukreipusi keleivinį lėktuvą leistis Minske, „pažeidė visas tarptautinės aviacijos taisykles“. M.O'Leary pabrėžė atmetantis režimo peršamą versiją, esą sprendimą nukreipti lainerį į Minską priėmė pati įgula.
Michaelas O'Leary
Michaelas O'Leary / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gegužės 23-ąją iš Atėnų į Vilnių skridusį lėktuvą Minsko režimas, pasitelkęs net naikintuvą, nukreipė į Baltarusijos sostinės oro uostą. Ten milicija sulaukė orlaiviu keliavusį aktyvistą ir žurnalistą Romaną Protasevičių, su kuriuo dabar elgiasi kaip su trofėjumi ar įkaitu, bei jo partnerę Sofią Sapegą.

Anot M.O'Leary, lėktuvo nutupdymas Minske buvo „iš anksto suplanuotas visų tarptautinės aviacijos taisyklių pažeidimas“, rašo „Irish Times“.

„Visiška netiesa“

Antradienį liudydamas Jungtinės Karalystės, kuri teigia, kad lėktuvas buvo nukreiptas į Minsko oro uostą remiantis netikru pranešimu apie bombą, parlamento Transporto komitete, „Ryanair“ vadovas papasakojo, ką žino apie incidentą.

„Scanpix“/AP nuotr./Minske nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas
„Scanpix“/AP nuotr./Minske nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas

Jis teigė, kad lėktuvo įgulai Minsko oro uosto dispečeriai pareiškė gavę informacijos apie „rimtą grėsmę, jog orlaiviui patekus į Lietuvos oro erdvę ar pabandžius leistis Vilniaus oro uoste bus susproginta laineryje palikta bomba“.

VIDEO: „Kylam“. Aviacijos ekspertas paaiškino, kada pilotas gali nepaklusti skrydžių vadovo nurodymams

M.O'Leary aiškino, kad kapitonas „pakartotinai“ prašė baltarusių sujungti įgulą su „Ryanair“ operacijų kontrolės centru Varšuvoje, bet jam esą buvo pasakyta, jog „Ryanair“ nekelia ragelio: „Tai buvo visiška netiesa.“

Pasak kompanijos vadovo, Rytų Europoje kursą keisti ar neplanuotai nusileisti priversti „Ryanair“ lėktuvai paprastai tupia Lenkijoje ir vienoje Baltijos valstybių. Tačiau konkrečiai šio orlaivio kapitonas buvo „nemažai spaudžiamas“ leistis būtent Minske.

„Ryanair“ lėktuvas, Romanas Protasevičius (Ž.Gedvilos, S.Cichanouskajos štabo nuotr. 15min koliažas)
„Ryanair“ lėktuvas, Romanas Protasevičius (Ž.Gedvilos, S.Cichanouskajos štabo nuotr. 15min koliažas)

„Jam nebuvo nurodyta taip elgtis, bet jam nebuvo palikta alternatyvų“, – komitete teigė M.O'Leary.

Nenustatyti asmenys

„Kai lėktuvas nusileido Minske, į jį įėjo keli nenustatyti asmenys, kurie su savimi turėjo vaizdo kameras“, – pasakojo „Ryanair“ vadovas.

„Šie asmenys vis bandė priversti įgulą prieš kameras patvirtinti, kad jie patys nutarė nukreipti lėktuvą į Minską, bet įgulos nariai atsisakė tai padaryti“, – pridūrė M.O'Leary.

Tada keleiviai ir įgulos nariai buvo nuvesti į terminalo pastatą, o kapitonas pasiliko lėktuve. Tiesa, kiekvieną kartą, kai jis išeidavo iš kabinos, jį lydėdavo ginkluotas sargybinis.

VIDEO: 15/15: kaip baltarusiai perėmė „Ryanair“ lėktuvą?

„Atmosfera buvo priešiška ir grėsminga. Galiausiai po maždaug aštuonių valandų išskraidinome lėktuvą iš Minsko“, – tvirtino M.O'Leary, patvirtinęs, kad į Vilnių nesugrįžo penki keleiviai – R.Protasevičius, S.Sapega ir dar trys žmonės.

„Iš saugumo tarnybų girdime, kad tikėtina, jog šie žmonės buvo KGB agentai. Nežinome, ar Rusijos KGB, ar Baltarusijos KGB – bet kokiu atveju nesame tikri, ar yra didelis skirtumas“, – pridūrė „Ryanair“ vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius