Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rygos meras ir „Santarvės“ partijos lyderis N.Ušakovas gyvena „Rosneft“ darbuotojo name

Pasirodo, kad Latvijos kovos su korupcija pareigūnų taikiklyje atsidūręs Rygos meras Nilas Ušakovas, kuris yra prorusiška laikomos partijos „Santarvė“ lyderis, gyvena Rusijos valstybinės naftos milžinės „Rosneft“ pareigūno name, skelbia delfi.lv.
Rygos meras, partijos „Santarvė“ lyderis Nilas Ušakovas
Rygos meras, partijos „Santarvė“ lyderis Nilas Ušakovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Latvijos korupcijos prevencijos biuro (KNAB) pareigūnai kratą N.Ušakovo darbo kabinete atliko trečiadienį. Krata taip pat buvo surengta ir N.Ušakovo namuose Rygoje – pareigūnai iš pastato prestižiniame Mežaparko rajone išsinešė kelis maišus su dokumentais.

Nurodoma, kad kratos susijusios su anksčiau pradėta baudžiamąja byla. Pats N.Ušakovas ir „Santarvė“ kalba apie politinius KNAB veiksmų motyvus – meras iš pareigų trauktis nežada.

Vis dėlto Latviją dabar labiau domina ne tik žinia apie kratas. Mat paaiškėjo, kad N.Ušakovas su žmona gyvena name, kuris priklauso ne jų šeimai, o Vokietijos piliečiui Jörgui Tumatui ir jo žmonai Kristinai Gundai Tumat.

Tokią informaciją žurnalistai aptiko Latvijos nekilnojamojo turto registre. Pats N.Ušakovas savo turto deklaracijoje 2017 metais nurodė, kad turi butą Rygoje. Sutuoktiniai taip pat turi žemės Talsų regione.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nilas Ušakovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nilas Ušakovas

O 2132 kvadratinių metrų ploto sklypas Mežaparke priklauso ne Rygos merui, o J.Tumatui, jį įsigijusiam dar 2012 metais. Tada už sklypą jis sumokėjo 302 tūkst. latų (430 tūkst. eurų).

Sklype stovinčio 1932 metų statybos namo su garažu, kurį Tumatai gavo leidimą renovuoti, vertė šiuo metu siekia 331 tūkst. eurų.

Tvnet.lv/Namas, kuriame gyvena Ušakovai, – prestižiniame Rygos Mežaparko rajone
Tvnet.lv/Namas, kuriame gyvena Ušakovai, – prestižiniame Rygos Mežaparko rajone

J.Tumatas 2006-2013 metais ėjo Latvijos dujų tiekimo ir prekybos bendrovės „Latvijas Gaze“ tarybos pirmininko pavaduotojas, vėliau dar ketverius metus buvo paprastas tarybos narys.

Bet šiuo metu vokietis užima itin aukštas pareigas Rusijos valstybinėje naftos korporacijoje „Rosneft“, kur rūpinasi naftos ir dujų tiekimo sutartimis. Latvijoje J.Tumatui priklauso nedidelė konsultacijų kompanija „Possent“.

N.Ušakovo vadovaujamą partiją „Santarvė“ palaiko daugelis Latvijos rusakalbių. Partijos nariai dažnai kalba rusiškai per Rygos miesto tarybos posėdžius ir sulaukia baudų.

Negana to, „Santarvė“ ilgus metus buvo pasirašiusi bendradarbavimo susitarimą su Rusijos valdančiąja partija „Vieningoji Rusija“. „Santarvė“ po pernykščių parlamento rinkimų toliau dirba opozicijoje, nors surinko daugiausia balsų.

Po žinios apie kratas N.Ušakovo darbo vietoje ir namuose Rusijos žiniasklaida suskubo skelbti vieno propagandisto paskleistą melagingą žinią, esą Rygos meras buvo sulaikytas. Jokio arešto nebuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius