-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 07 /19:50

S.Cichanouskaja Rusijoje įtraukta į ieškomų asmenų sąrašą

Rusijoje viena Baltarusijos opozicijos lyderių Sviatlana Cichanouskaja trečiadienė įtraukta į ieškomų asmenų sąrašus. Opozicionierė po nesąžiningų prezidento rinkimų, kuriuose buvo kandidatė, pasitraukė į Lietuvą.
Sviatlana Cichanouskaja
Sviatlana Cichanouskaja / AFP/„Scanpix“ nuotr.

S.Cichanouskajos pavardė trečiadienį buvo įtraukta į Rusijos vidaus reikalų ministerijos ieškomų asmenų sąrašus.

Įrašas leidžia manyti, kad S.Cichanouskajos ieškoma pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį. Kurį – neaišku.

Gali būti, kad jos pavardę į bendrus sąjunginės Rusijos ir Baltarusijos valstybės sąrašus įtraukė režimas Minske. Taip jau buvo su tinklaraštininku, „Telegram“ kanalo „NEXTA“ įkūrėju Stepanu Putilo.

„Twitter“ nuotr./S.Cichanouskajos pavardė yra Rusijos VRM ieškomų asmenų sąraše
„Twitter“ nuotr./S.Cichanouskajos pavardė yra Rusijos VRM ieškomų asmenų sąraše

Vienas informuotas šaltinis vėliau sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad S.Cichanouskajos įtraukimas į Rusijos VRM ieškomų asmenų bazę yra pagrįstas formalią sąjungą sudariusių Minsko ir Maskvos bendradarbiavimo techninis aspektas.

Šaltinis pridūrė, kad jokia baudžiamoji byla S.Cichanouskajai Rusijoje nėra iškelta.

Rusija į ieškomų asmenų sąrašą trečiadienį taip pat įtraukė opozicijos kanalo „Nexta“ susirašinėjimo platformoje „Telegram“ buvusį vyriausiąjį redaktorių Romaną Protasevičių. VRM duomenų bazė nurodoma, kad jis irgi ieškomas dėl baudžiamosios bylos, bet daugiau detalių nepateikiama.

Praėjusią savaitę S.Cichanouskaja Vilniuje susitiko su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, o jau šią nuvyko į Berlyną, kur bendravo su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

Kremlius trečiadienį kaip tik pabandė sumenkinti S.Cichanouskajos vaidmenį pareiškęs, kad prezidentas Vladimiras Putinas neturi planų su ja susitikti.

S.Cichanouskaja, 38 metų politikos naujokė, pasiskelbė nugalėjusi ilgametį šalies lyderė Aliaksandrą Lukašenką rugpjūčio mėnesio prezidento rinkimuose.

Po ginčijamų rinkimų pareigūnams paskelbus, kad pergalę iškovojo A.Lukašenka, šalį apėmė didžiuliai opozicijos protestai, o S.Cichanouskaja buvo priversta palikti tėvynę ir pabėgo į Lietuvą, kad nebūtų suimta.

S.Cichanouskaja siekia padidinti tarptautinį spaudimą Minsko režimui, Baltarusijos sostinės gatvėse nesibaigiant protestams.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga įvedė sankcijų Baltarusijos pareigūnams, sukeldamos Minsko ir jo sąjungininkės Maskvos pasipiktinimą.

L.Linkevičius stebisi Rusijos sprendimu

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius stebisi Rusijos sprendimu įtraukti S.Cichanouskają į ieškomų asmenų sąrašą ir sako, kad reikia stebėti, ar Maskva nebandys jos sulaikyti tarptautiniais kanalais.

„Šiek tiek nustebino, gal net gerokai. Kam reikia tą daryti?“, – BNS trečiadienį sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Jis pridūrė, kad tokiu veiksmu Rusija ir toliau stengiasi kompromituoti Koordinacinę tarybą.

„Čia yra to viso Koordinacinės tarybos menkinimo, kompromitavimo tęsinys. Čia dar vienas iš aspektų, nepripažįstant, kad tai gali būti partneris dialoge (...) Tas yra apmaudu, nes Koordinacinė taryba yra nuosaiki, nėra radikali, nenusiteikusi prieš tą pačią Rusiją“, – teigė L.Linkevičius.

Pasak ministro, šiuo sprendimu Rusija aiškiai parodo, kad S.Cichanouskajai vykstant į Baltarusiją ar Rusiją, ji iš karto būtų sulaikyta.

L.Linkevičius taip pat įspėja, kad Maskva S.Cichanouskają gali bandyti sulaikyti ir tarptautiniais kanalais.

„Labai aiškiai tuo pasakyta, kad bus sulaikyta ne tik į Baltarusiją, bet ir į Rusiją keliaujant, o gal būt Rusija bandys tą daryti, kaip mėgsta, ir Interpolo kanalais“, – kalbėjo L.Linkevičius.

„Būtina šitą situaciją užkardyti, nes politizuotų paieškų neturėtų būti. Tai reikia stebėti, kad tai neatsitiktų. Ji ne taip dažnai keliauja, tačiau vis tiek keliauja“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius