Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 03 /12:03

Karo studijų institutas: tikėtina, kad Ukrainos pajėgos atsitraukė iš Lysyčansko

JAV veikiantis Karo studijų institutas naujausiose savo apžvalgoje rašo, kad tikėtina, jog Ukrainos pajėgos sąmoningai atsitraukė iš Lysyčansko, tad Rusijos pajėgos greičiausiai užims miestą. Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus pranešime, kurį paskelbė savo telegram paskyroje, rašo, kad Rusija „visas jėgas metė į Lysyčanską" ir jame įsitvirtina. Nors pranešama apie Rusijos karių judėjimą mieste, oficialiai Rusijos Gynybos ministerija skelbia tik tai, kad miestas apspuptas.
Karas Ukrainoje. Lysyčanskas
Karas Ukrainoje. Lysyčanskas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Kaip rašoma Karo studijų instituto apžvalgoje, liepos 2 d. darytose geolokacinėse nuotraukose matyti, kad Rusijos pajėgos juda po šiaurinius ir pietinius miesto rajonus, o tai leidžia manyti, kad tądien mieste buvo likę nedaug arba visai nebuvo Ukrainos pajėgų.

Kaip pastebi tyrėjai, Ukrainos vidaus reikalų ministras Vadimas Denisenka miglotai pažymėjo, kad Rusijos pajėgos turi „didelę tikimybę“ užimti Lysyčanską, tačiau joms bus sunku pasistūmėti į priekį Donecko srityje už Slovjansko ir Kramatorsko.

Šalies nacionalinės gvardijos atstovas spaudai Ruslanas Muzyčiukas atmetė pranešimus apie tai, kad Rusijos pajėgos užėmė ir apsupo Lysyčanską, tačiau šie paneigimai greičiausiai yra pasenę arba klaidingi, nurodo Karo studijų institutas.

Tikėtina, kad artimiausiomis dienomis Rusijos pajėgos perims likusios Luhansko srities teritorijos kontrolę ir tada, prieš judėdamos į Slovjanską ir Bachmutą, pirmenybę teiks Ukrainos pozicijų Siverske puolimui, teigiama apžvalgoje.

„Ukrainos pajėgų atsitraukimas į Siverską leistų Ukrainos pajėgoms sumažinti tiesioginės apsupties riziką, tačiau Ukrainos pajėgos gali tęsti kovinį atsitraukimą iki linijos netoli E40 greitkelio iš Slovjansko į Bachmutą“, – rašoma toliau.

„Rusijos gynybos ministerija teigė, kad Rusijos generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas inspektavo Rusijos kariuomenės grupes Ukrainoje liepos 2 d. Rusijos gynybos ministerija paskelbė skaidrių su vaizdais, kurie neva įrodo, kad V.Gerasimovas vis dar eina generalinio štabo viršininko pareigas ir kad jis neseniai buvo Ukrainoje, tačiau, visų pirma, nepateikė jokios vaizdo medžiagos, kurioje būtų užfiksuotas tariamas V.Gerasimovo atliktas Rusijos karių inspektavimas“, – nurodo Karo studijų institutas.

Ši žinutė, teigiama apžvalgoje, greičiausiai buvo atsakas į neseniai pasirodžiusias spekuliacijas, kad V.Gerasimovas buvo atleistas iš pareigų, Kremliui vykdant aukšto lygio Rusijos karinės vadovybės valymą dėl Rusijos nesėkmių Ukrainoje. Rusijos URM sustiprino teiginį, kad Ukrainos žiniasklaida melavo apie V.Gerasimovo nušalinimą, ir pareiškė, kad jis vis dar eina Generalinio štabo viršininko pareigas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gerasimovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gerasimovas

Skubotas skaidrių, kurios aiškiai neįrodo, kad V.Gerasimovas pastaruoju metu vykdė savo pareigas Ukrainoje, pateikimas rodo, kad Rusijos vadovybė jautriai reaguoja į gandus apie aukštų Rusijos karininkų valymą arba galbūt į įspūdį, kad daugumos aukštų karininkų nėra arba jie nedalyvauja konflikte, nurodoma toliau. Pasak instituto tyrėjų, tikėtina, kad Kremlius taip pat siekia išlaikyti ar atkurti pasitikėjimą Rusijos karine vadovybe didelių organizacinių pertvarkymų, nesėkmių ir didelių nuostolių fone.

S.Haidajus: nepaisant nuostolių, Rusija įsitvirtina Lysyčanske

Luhansko srities karinės administracijos vadovas S.Haidajus pranešė, kad Lysyčanskas puolamas naudojant ypač žiaurią taktiką: „Pavyzdžiui, jei Sjevjerodonecke po mėnesį trukusių gatvių kovų buvo išlikę namai ir administraciniai pastatai, tai Lysyčanske tie patys administraciniai pastatai buvo visiškai sunaikinti per trumpą laiką.“

Pasak S.Haidajaus, nors Rusija patiria reikšmingų nuostolių, juda pirmyn: „Jie įsitvirtina mieste, taip pat Verniokamjankoje ir toliau naikina gyvenvietes.“

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Oleksijus Arestovyčius, kalbėdamas apie situaciją Lysyčanske, sakė, kad suintensyvėjus kovoms miestas „gali kristi.“

Kaip skelbia „Reuters“, Rusijos pajėgos peržengė Šiaurunio Doneco upę ir artėja prie miesto iš šiaurės.

„Tai iš tiesų yra grėsmė. Pažiūrėsime“, – sakė O.Arestovyčius.

„Neatmetu nė vieno iš kelių čia galimų rezultatų. Per dieną ar dvi viskas taps daug aiškiau“, – kalbėjo jis.

Šeštadienį fronte esantis Ukrainos karo žurnalistas Jurijus Butusovas feisbuke rašė, kad Rusijos pajėgos įsiskverbė giliai į Lysyčanską ir užėmė dalį miesto.

„Skirtingai nei Sjevjerodonecke ir Rubižnėje, mieste nevyksta jokių smarkių mūšių, priešas tęsia apšaudymą ir atsako į mūsų artilerijos smūgius. Mūsiškiai nuolat traukiasi. Rusai negali užkirsti kelio mūsų pasitraukimui“, – rašė jis.

Anot žurnalisto, Lysyčansko pakraštyje Rusijos pajėgos užėmė naftos perdirbimo gamyklą, taip pat persikėlė per Šiaurinio Doneco upę į lygumą bei užėmė Privilijos kaimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

J.Butusovas taip pat rašo: „Priešas kiekvieną dieną rengia atakas, tačiau visas jas atremia organizuota ugnis. Mūsų koridorius saugus, kontrolė užtikrinta. Yra ryžtingų vadų, kurie naudojasi kovotojų pasitikėjimu ir parama bei daro viską, kas būtina. Pasitraukimas neatrodo blogai, tačiau mūsų kariai mato, kad rusai patiria didelių nuostolių, mušame techniką, priešiškai nusiteikusius pėstininkus. Taigi, esant tam tikroms sąlygoms, pajėgoms, įrangai, valdymui, rusai negali pasiekti savo tikslų. Mūsų kariai supranta. Žinoma, ne visi supranta, bet yra pakankamai karių, kurie dirba aiškiai, jie yra įsitraukę į užduotį.“

Žurnalisto teigimu, Rusijos kariams nepavyksta „pralaužti“ fronto.

„Šiandien apšaudymų buvo dar mažiau – visi žino, kad taip atsitiko dėl Ukrainos raketų ir HIMARS smūgių į Rusijos pajėgų amunicijos sandėlius, kuriuos Ukrainos kariuomenė sutriuškino. Todėl padėtis aplink miestą yra labai sudėtinga ir svarbi, tačiau panikos ir fronto atsitraukimo nėra, mūsų kariuomenė išlaiko spaudimą ir suduoda galingus atsakomuosius smūgius“, – šeštadienį rašė jis.

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį dar kartą pareiškė, kad apsupimo žiedas aplink Lysyčanską uždarytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius