Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Š.Korėja pareikalavo, kad P.Korėja liautųsi pažeidinėjusi jos jūrų sieną

Šiaurės Korėja sekmadienį perspėjo Pietų Korėją, kad Šiaurės Korėjos vandenyse nušauto Pietų Korėjos piliečio kūno paieškos yra nepriimtinas jos vakarinės jūrinės sienos pažeidimas, skelbia Korėjos centrinė telegrafo agentūra.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Negalime ignoruoti jokio įsiveržimo į savo teritorinius vandenis ir rimtai perspėjame pietinę pusę. Mes primygtinai raginame pietinę pusę nedelsiant nutraukti karinės demarkacinės linijos pažeidimus, dėl kurių gali padidėti įtampa“, – nurodoma Šiaurės Korėjos valdžios pareiškime, kurį cituoja agentūra.

Pranešime taip pat rašoma, jog, „remiantis mūsų karinio jūrų laivyno vakarinės flotilės ataskaita, pietinė pusė tariamai paieškos operacijai mobilizavo daug laivų, įskaitant karinius, ir leido jiems rugsėjo 25 dieną įsiveržti į mūsų teritorinius vandenis. Tai skatina mus akylai stebėti padėtį ir gali tapti dar vieno baisaus incidento priežastimi“.

Be to, pranešime nurodoma, jog Šiaurės Korėja planuoja pati organizuoti paieškos operaciją ir svarsto galimas „procedūras“ bei „būdus“, kaip būtų perduotas aptiktas kūnas.

Anksčiau remiantis Pietų Korėjos kariškių duomenimis buvo skelbta, jog iš inspekcinio laivo netoli Šiaurės ir Pietų Korėjos sienos Geltonojoje jūroje dingo Pietų Korėjos vandenynų ir žuvininkystės ministerijos pareigūnas. Pietų Korėjos kariškiai mano, kad vyras mėgino perbėgti į Šiaurės Korėją, tačiau buvo nušautas Šiaurės Korėjos teritoriniuose vandenyse, o vėliau jo kūnas buvo sudegintas.

Tačiau Pchenjanas teigia, kad pasieniečiai į sienos pažeidėją paleido daugiau nei 10 šūvių, o vėliau priemonė, kuria jis plaukė, buvo sudeginta.

Pietų Korėjos valdžia pranešė, kad Seulas iš Pchenjano gali pareikalauti atlikti nuosavą tyrimą dėl nužudymo. „Mes nusprendėme kreiptis į Šiaurę ir reikalauti, kad būtų išsamiau ištirtas incidentas, o taip pat prireikus pateikti užklausą dėl tyrimo“, – nurodoma valdžios pranešime.

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas penktadienį atsiprašė už Pietų Korėjos piliečio nužudymą jūroje, kurį pavadino „netikėtu ir gėdingu įvykiu“, pranešė Pietų Korėjos prezidentūra.

Žūklės pareigūną antradienį nušovė Šiaurės Korėjos kariai. Seulas sako, kad jo palaikai buvo padegti dar vandenyje, tikriausiai imantis atsargumo priemonių dėl galimos koronaviruso infekcijos.

Tai buvo pirmas kartas per dešimtmetį, kai Šiaurės Korėjos kariai nušovė Pietų Korėjos pilietį. Incidentas sukėlė pasipiktinimą Pietų Korėjoje.

Kim Jong Unas atsiprašė, kad „nuvylė prezidentą Moon [Jae-iną] (Mun Džejiną) ir Pietų Korėjos“ žmones, o ne padėjo jiems dėl „pikto koronaviruso“, sakė Pietų Korėjos patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Suh Hoonas.

Šiaurės Korėjos atsiprašymai, jau nekalbant apie asmenišką Kim Jong Uno atsiprašymą, yra itin reti. Penktadienio pranešimas pasirodė smarkiai atšalus abiejų Korėjų santykiams ir įstrigus Pchenjano bei Vašingtono deryboms branduoliniu klausimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius