Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Lavrovas Jungtinėse Tautose išpeikė Vakarus dėl „groteskiškos“ rusofobijos

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas šeštadienį Jungtinėse Tautose griežtai sukritikavo Vakarų šalis dėl atsako į karą Ukrainoje ir pareiškė, kad Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės siekia „sunaikinti“ jo šalį.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Oficiali rusofobija Vakaruose tapo beprecedenčio, groteskiško masto“, – sakė S.Lavrovas ugningoje JT Generalinės Asamblėjos kalboje.

„Jie jau nesidrovėdami atvirai pareiškia apie ketinimus ne tik karinėmis priemonėmis nugalėti mūsų šalį, bet ir sunaikinti bei suskaldyti Rusiją,“ – teigė jis.

Prieš kelias dienas Vakarų lyderiams pasmerkus Rusijos invaziją į Ukrainą, S.Lavrovas pasinaudojo Rusijos eile kalbėti iš Generalinės Asamblėjos tribūnos, kad pasmerktų Vašingtono spaudimą Maskvai.

Pasak ministro, JAV „bando visą pasaulį paversti savo kiemu“.

„Kadaise paskelbęs apie savo pergalę Šaltajame kare, Vašingtonas išaukštino save beveik iki Dievo pasiuntinio Žemėje“ ir nebaudžiamai veikė „pasiskelbęs pasaulio šeimininku“, – pareiškė Rusijos diplomatijos vadovas.

Jis taip pat gynė penktadienį prasidėjusius pseudoreferendumus Rusijos okupuotose Ukrainos srityse. S.Lavrovo teigimu, šie balsavimai suteiks vietos gyventojams galimybę susigrąžinti teritorijas, „kur jų protėviai gyveno šimtus metų“.

Ministras pridūrė, kad „Vakarai dabar puola į isteriją“ dėl aneksinių referendumų.

JAV prezidentas Joe Bidenas ir kiti Vakarų šalių lyderiai pažadėjo niekada nepripažinti „fiktyvių“ referendumų rezultatų, laikydami juos mėginimu jėga pakeisti tarptautines sienas.

Po kalbos surengtoje ilgokoje spaudos konferencijoje S. Lavrovas irgi kritikavo Vašingtono ir jo sąjungininkų reakciją į balsavimą Maskvos kontroliuojamuose Ukrainos pietiniuose ir rytiniuose regionuose, įskaitant Donecko ir Luhansko sritis.

„Rusija, žinoma, gerbs tų žmonių, kurie ilgus metus kentėjo nuo neonacių siautėjimo, valios išraišką“, – sakė jis, pakartodamas Maskvos kaltinimus kai kuriems Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vyriausybės pareigūnams.

S.Lavrovas pažėrė kritikos ir Europos Sąjungai, teigdamas, kad blokas „tampa autoritariniu, griežtu, diktatorišku dariniu“.

Per šią savaitę prasidėjusią JT Generalinės Asamblėjos sesiją Rusija sulaukė plataus pasmerkimo, ypač po prezidento Vladimiro Putino menkai užmaskuoto grasinimo panaudoti branduolinę jėgą prieš bet kokį pavojų Rusijos „teritoriniam vientisumui“.

Paprašytas paaiškinti Rusijos branduolinę politiką, ypač dėl Ukrainos ir separatistinių regionų, S.Lavrovas vengė konkretaus atsakymo.

„Turime branduolinio saugumo doktriną – atvirą dokumentą“, kuriame išdėstyti atvejai, kai masinio naikinimo ginklų naudojimas yra priimtinas, nurodė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius