Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

S.Lavrovas Turkijoje surengė derybas su M.Cavusoglu dėl Ukrainos grūdų susitarimo

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį Turkijoje surengė derybas dėl susitarimo, pagal kurį Ukrainai leidžiama eksportuoti grūdus saugiu Juodosios jūros koridoriumi, pratęsimo.

Ketvirtadienį į Ankarą atvykęs S.Lavrovas kartu su Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu dalyvavo vakarienėje, kuria po saulėlydžio nutraukiamas pasninkas per musulmonų šventąjį Ramadano mėnesį, o penktadienį pradėjo derybas.

Prezidentūroje, kur S.Lavrovas taip pat susitiks su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, diplomatijos vadovai turėtų kalbėti bendroje spaudos konferencijoje.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad S.Lavrovas, kuris pastarąjį kartą Turkijoje lankėsi birželį, aptars susitarimą dėl grūdų, kurį Maskva teigia pratęsusi „kaip geros valios gestą dar 60 dienų“.

Turkija siekia, kad susitarimas būtų pratęstas 120 dienų, kaip numatyta pirminiame susitarime, kuris pasiektas praėjusių metų liepą tarpininkaujant Ankarai ir Jungtinėms Tautoms.

NATO narė Turkija, palaikanti gerus ryšius tiek su Rusija, tiek su Ukraina, ragino abi šalis atnaujinti taikos derybas po to, kai praėjusiais metais derybos nutrūko.

Ukraina yra viena didžiausių grūdų augintojų pasaulyje, o 2022 metų vasarį prasidėjus Rusijos invazijai uostuose buvo užblokuota 20 mln. tonų grūdų, kol galiausiai susitarta dėl saugaus jų išgabenimo.

Šis susitarimas jau leido eksportuoti daugiau kaip 25 mln. tonų grūdų, tačiau Maskva nori, kad, nepaisant Vakarų sankcijų, būtų sudarytas antras susitarimas dėl Rusijos maisto produktų ir trąšų eksporto.

Rusija taip pat siekia, kad Turkija ir Sirija normalizuotų savo santykius po daugelio metų įtampos, kilusios prasidėjus Sirijos pilietiniam karui, per kurį nuo 2011 metų žuvo 500 000 žmonių, o milijonai buvo priversti palikti savo namus.

Ankara šiame konflikte remia sukilėlių grupes, kovojančias už Sirijos prezidento Basharo al Assado nuvertimą, o Rusija – Damasko režimą.

„Užsienio reikalų ministrai ypatingą dėmesį skirs Maskvoje pradėtam Sirijos ir Turkijos santykių normalizavimui“, – teigė Rusijos ministerija.

Derybose dėl santykių normalizavimo taip pat dalyvauja Iranas.

R.T.Erdogano padėjėjas užsienio politikos klausimais Ibrahimas Kalinas šią savaitę sakė, kad Maskvoje susitiko Irano, Rusijos, Sirijos ir Turkijos užsienio reikalų ministrų pavaduotojai, po to vyks tolesnės užsienio reikalų, gynybos ministrų ir žvalgybos vadovų derybos.

VIDEO: Ankaroje vieši S.Lavrovas – tarsis dėl grūdų eksporto Juodosios jūros koridoriumi

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius