-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Skripalis prieš apnuodijimą su Europos žvalgybininkais dalijosi slapta informacija

Keletą pastarųjų metų buvęs rusų šnipas Sergejus Skripalis keliavo į įvairias Europos šalis, su kurių žvalgybos pareigūnais dalindavosi jautria informacija apie Rusiją. „The New York Times“ rašo, kad būtent šie susitikimai galėjo tapti apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“ priežastimi.
Sergejus Skripalis teisme Rusijoje
Sergejus Skripalis teisme Rusijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tapatybės nenorėję atskleisti Europos pareigūnai „The New York Times“ teigė, kad pastaraisiais metais S.Skripalis daug keliavo, tų kelionių metu jis užsienio žvalgybininkams suteikdavo informacijos apie Rusiją.

Anot laikraščio šaltinių, susitikimus „beveik neabejotinai patvirtindavo“ ir „galimai padėdavo suorganizuoti“ britų pareigūnai – tokiu būdu esą siekta apšviesti sąjungininkes ir suteikti galimybę S.Skripaliui užsidirbti.

Anot laikraščio šaltinių, susitikimus „beveik neabejotinai patvirtindavo“ ir „galimai padėdavo suorganizuoti“ britų pareigūnai – tokiu būdu esą siekta apšviesti sąjungininkes ir suteikti galimybę S.Skripaliui užsidirbti.

„The New York Times“ rašo, kad S.Skripalis keletą kartų susitiko su Čekijos žvalgybos pareigūnais, o 2016 m. keliavo į Estiją susitikti su vietos šnipais. Tiesa, tokie susitikimai dezertyrams nėra nei nelegalūs, nei neįprasti.

Vis dėlto jie gali reikšti, kad S.Skripalis susitikinėjo su žvalgybininkais tam, kad padėtų sukliudyti Rusijos operacijoms Europoje. Būtent tai galėjo tapti apnuodijimo priežastimi.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./FST agentų sulaikytas Sergejus Skripalis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./FST agentų sulaikytas Sergejus Skripalis

Žvalgybos tarnybos renkasi tylą

„The New York Times“ rašo, kad vis dėlto nėra aišku, ar S.Skripalis taikiniu tapo dėl pastarųjų metų kelionių ir ar apie jas žinojo Rusijos vyriausybė.

Paklaustas, ar pastaraisiais metais S.Skripalis susitiko su žvalgybos agentais Ispanijoje – valstybėje, kurioje jis kadaise dirbo dvigubu agentu – šalies užsienio žvalgybos tarnybos atstovas spaudai atsakė, kad „klausimas yra raudona linija, kurios negalime peržengti“.

Anot vieno čekų pareigūno, S.Skripalis į Prahą atvyko 2012 m. – neilgai trukus po to, kai jo žmona Liudmila mirė nuo gimdos kaklelio vėžio. Esą jis gedėjo, tačiau susitikęs su mažiausiai vienos iš trijų Čekijos žvalgybų pareigūnais buvo pakankamai geros nuotaikos.

Keletą susitikimo detalių pirmiausia paviešino čekų portalas respekt.cz, informaciją nepriklausomai patvirtino „The New York Times“.

Anot vieno iš pareigūnų, vizito metu S.Skripalis gėrė, juokavo ir suteikė Čekijos žvalgybai informacijos apie Rusijos Vyriausiosios žvalgybos tarnybos (GRU) pareigūnus, veikiančius Europoje.

Anot vieno iš pareigūnų, vizito metu S.Skripalis gėrė, juokavo ir suteikė Čekijos žvalgybai informacijos apie Rusijos Vyriausiosios žvalgybos tarnybos (GRU) pareigūnus, veikiančius Europoje.

Tiesa, jo informacija nebuvo nauja – S.Skripalis tarnybą GRU baigė 1999 m. Vis dėlto čekų pareigūnai jo žinias laikė itin vertingomis.

Anot su „The New York Times“ kalbėjusio čekų pareigūno, daugybė GRU agentų, dirbusių dešimtajame dešimtmetyje, vis dar yra aktyvūs. Jis pridūrė, kad nors S.Skripalio sveikata buvo prasta, buvusio šnipo protas išliko šviesus.

S.Skripalis Čekijos žvalgybai buvo toks naudingas, kad pareigūnai su juo susitiko daugiau kartų – jie vyko į Jungtinę Karalystę. Tikslios tų susitikimų datos nėra žinomos.

Anot vieno aukšto rango Europos pareigūno, 2016 m. S.Skripalis Estijoje susitiko su atrinktų žvalgybos pareigūnų grupe, tačiau nėra žinoma, apie ką tuomet jie kalbėjo. Anot pareigūno, susitikimą surengti padėjo JK žvalgybos tarnybos.

JK Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai atsisakė pakomentuoti.

Įprasta praktika

Kovo 4 d. S.Skripalis ir jo dukra Julija buvo rasti praradę sąmonę Anglijos Solsberio mieste. Vėliau pareigūnai paskelbė, kad Skripalius paveikė nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“, sukurta Sovietų Sąjungoje.

„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai
„Facebook“ nuotr./Julija ir Sergejus Skripaliai

Londonas apkaltino Maskvą, esą ši pagamino itin pavojingą chemikalą. Rusija tokius kaltinimus griežtai neigia ir viešai kritikuoja JK vykdomą tyrimą.

Anot buvusio JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) agento Johno Sipherio, dirbusio su prieš Rusiją nukreiptomis operacijos, Valstijos nuolat samdydavo rusų dezertyrus, kad šie suteiktų naudingos informacijos sąjungininkių žvalgybininkams.

Vis dėlto J.Sipheris pridūrė, kad tokie susitikimai būdavo laikomi paslaptyje – niekas nenorėjo supykdyti Maskvos.

J.Sipheris: „Tam tikra prasme tai – žaidimas: gerai, tas vyrukas mums šnipinėjo, gavome iš jo tai, ko norėjome, dabar, kai visa tai baigėsi, mes jums apie jį nebepriminsime.“

„Tam tikra prasme tai – žaidimas: gerai, tas vyrukas mums šnipinėjo, gavome iš jo tai, ko norėjome, dabar, kai visa tai baigėsi, mes jums apie jį nebepriminsime“, – J.Sipheris teigė „The New York Times“.

Anot ekspertų, dalijimasis žiniomis dažnai yra vienintelis būdas buvusiems šnipams užsidirbti.

Buvusiems dvigubiems agentams pensinis amžius gali būti liūdnas. JK vyriausybė skiria specialią išmoką, tačiau jau anksčiau dezertyrai skundėsi, esą ji – per maža.

Dešimtojo dešimtmečio pabaigoje buvęs šnipas Viktoras Makarovas apskundė JK žvalgybos tarnybas dėl apgailėtinų savo gyvenimo sąlygų. Galiausiai jis surengė protesto akciją prie tuometinio premjero Tony Blairo rezidencijos.

Kai kurie buvę dvigubi agentai surado kur kas kūrybiškesnių ir nebūtinai legalių būdų užsidirbti. Pavyzdžiui, buvęs KGB agentas Olegas Gordijevskis kurį laiką vedė televizijos laidą. Jo kolega Michailas Butkovas įkūrė netikrą verslo mokyklą ir iš studentų išviliojo apie 1,5 mln. svarų (1,7 mln. eurų). Tuomet M.Butkovui buvo skirta trejų metų įkalinimo bausmė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Olegas Gordijevskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Olegas Gordijevskis

„Tai – psichologija: jie buvo atsidūrę rampos šviesoje, o dabar – nebesvarbūs“, – teigė Stephenas Dorrilas, kelių knygų apie JK žvalgybos tarnybas, autorius.

S.Dorrilas: „Tai – psichologija: jie buvo atsidūrę rampos šviesoje, o dabar – nebesvarbūs.“

Išliko Kremliaus akiratyje

Panašu, kad net ir senokai tarnybą baigęs S.Skripalis išliko Kremliaus dėmesio centre. Anot JK vyriausybės, 2013 m. GRU įsilaužė į jo dukros Julijos elektroninio pašto dėžutę.

2014 m. S.Skripalio istorija pasirodė rusiškame dokumentiniame filme apie Rusijos išdavikų gyvenimus. Filmo gamybą finansavo Rusijos vyriausybė.

Anot J.Sipherio, vargu, kad Kremlius pasenusios informacijos dalijimąsi su užsienio žvalgybomis būtų laikęs didele grėsme. Vis dėlto Rusija galėjo susirūpinti tuo atveju, jei S.Skripaliu būtų naudojamasi kitais tikslais, pavyzdžiui, naujų rusų agentų verbavimui.

„Jei jis verbavo kitus rusus, jie galėjo jį sąraše įrašyti aukščiau, – mano J.Sipheris. – Arba jis pernelyg priartėjo prie to, kas rusams yra tikrai svarbu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius