Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Sakartvelas, Moldova ir Ukraina rengia svarbų viršūnių susitikimą su ES

Sakartvelo, Moldovos ir Ukrainos lyderiai pirmadienį turi surengti susitikimą su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'iu Micheliu, šioms buvusioms sovietinėms respublikoms drauge siekiant narystės Europos Sąjungoje.
Europos Sąjungos vėliavos
Europos Sąjungos vėliavos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Norėdamos ištrūkti iš Maskvos orbitos, šios Rytų Europos šalys gegužę įsteigė „Asocijuotojo trejeto“ diplomatinį formatą ir ketina drauge siekti įstoti į bloką.

„Mūsų susitikimas... su jumis yra svarbus įvykis“, – prieš susitikimą Sakartvelo prezidentei Salomei Zurabišvili, Moldovos prezidentei Maiai Sandu ir Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui pasakė Ch. Michelis.

Keturi lyderiai kreipėsi į tarptautinę konferenciją Sakartvelo mieste Batumyje prie Juodosios jūros, o paskui susitiks derybų senovinėje, ant uolos prie jūros pastatytoje Petros tvirtovėje.

„Mūsų bendri siekiai, bendra ateities vizija – visapusiška narystė ES, lygybė, laisvė ir demokratija“, – sakė V. Zelenskis.

„Esu įsitikinęs, kad drauge mes pasieksime šį tikslą ir drauge švęsime, kai trys sesės – Ukraina, Sakartvelas ir Moldova – prisijungs prie Europos šeimos“, – pridūrė jis.

Ch. Michelis lyderiams pasakė, kad Briuselis „išliks stiprus ir patikimas partneris“ jų regionui, ir pridūrė, jog „stipri ES parama aiškiai rodo strateginę svarbą“, jos teikiamą partnerystei su šiomis trimis šalimis.

Pasak Ch. Michelio, ES pažadėjo „beprecedentį investicijų paketą“, vertą 2,3 mlrd. eurų ir galintį mobilizuoti „iki 17 mlrd. eurų valstybinių ir privačių investicijų regionui“.

2014 metų birželį Sakartvelas, Moldova ir Ukraina pasirašė susitarimą su ES dėl politinės asociacijos ir ekonominės integracijos, įskaitant laisvąją prekybą ir trumpalaikes keliones be vizų.

„Asociacijos susitarimai“ buvo sumanyti laipsniškam šalių artėjimui prie ES politinių ir ekonominių standartų, bet nereiškia jų narystės bloke pažado.

Pagal šį susitarimą šalys pažadėjo vykdyti dideles ekonomines ir politines reformas, turinčias padėti pasirengti narystei.

2019 metais minimų trijų šalių užsienio reikalų ministrai priėmė deklaraciją dėl europinės integracijos, patvirtindami ketinimus kreiptis dėl narystės ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius