-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sakartvelo opozicija žada organizuoti naujas masines protesto akcijas

Sakartvelo opozicijos lyderiai penktadienį pažadėjo organizuoti masines protesto akcijas, kol bus paleistas parlamentas, policijai praėjusią naktį prieš mitinguotojus panaudojus gumines kulkas ir ašarines dujas.
Protestas Tbilisyje
Protestas Tbilisyje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Audringi protestai sostinėje Tbilisyje kilo po to, kai vienas Rusijos įstatymų leidėjas kreipėsi į Sakartvelo parlamentą iš pirmininko tribūnos. Tai itin kontroversiškas žingsnis, turint galvoje tarp Tbilisio ir Maskvos ne vienerius metus tvyrančią įtampą.

„Sakartvelo žmonės ir opozicinės partijos reikalauja pirmalaikių rinkimų ir parlamento pirmininko bei vidaus reikalų ministro atsistatydinimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė opozicinio Vieningojo nacionalinio judėjimo lyderis Grigolas Vašadzė.

„Taikūs masiniai protestai tęsis, kol bus įvykdyti šie reikalavimai“, – sakė jis ir pridūrė, kad nauja protesto akcija prasidės penktadienį 19 val. (18 val. Lietuvos laiku).

Penktadienį apie parlamento pirmininko Iraklijaus Kobachidzės atsistatydinimą paskelbė valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“.

„Pirmininko Kobachidzės sprendimas trauktis yra aukštų atskaitingumo standartų, nustatytų mūsų partijos, įrodymas, o ne nuolaida neatsakingiems opozicijos partijų reikalavimams“, – per spaudos konferenciją pareiškė „Sakartvelo svajonės“ generalinis sekretorius Kacha Kaladzė.

Kremlius penktadienį pasmerkė protestus, pavadinęs juos „agresyviomis demonstracijomis, nukreiptomis prieš Rusijos piliečius“.

Rusijos parlamentaro Sergejaus Gavrilovo pasirodymas Sakartvelo parlamente išprovokavo pasipiktinimo bangą šalyje, 2008 metais įsitraukusioje į trumpą, bet kruviną karą su Maskva dėl savo separatistinių Abchazijos ir Pietų Osetijos regionų, kurį pralaimėjo.

Tačiau ir opozicinės Sakartvelo partijos, galvojančios apie ateinančiais metais numatytus visuotinius rinkimus, bando pasinaudoti visuomenėje tvyrančiu nepasitenkinimu valdančiąja partija „Gruzijos svajonė“, nesugebančia įveikti ekonomikos sąstingio.

Maždaug 10 tūkst. protestuotojų ketvirtadienio popietę susirinko prie šalies parlamento po Rusijos deputato komunisto S.Gavrilovo kreipimosi per kasmetinę Tarpparlamentinę stačiatikybės asamblėją (TSA) – ortodoksiškų šalių parlamentarų forumą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Gavrilovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Gavrilovas

Kai kurie protestuotojai prasiveržė pro policijos užtvaras ir pateko į parlamento kiemą. Policininkai juos nustūmė atgal, ir protestas tęsėsi daugmaž taikiai iki vidurnakčio, kai policija ėmė šaudyti guminėmis kulkomis, leisti ašarines dujas ir panaudojo akustinę bei vandens patrankas.

Gruzijos sveikatos apsaugos viceministras Zaza Bochua penktadienį pranešė, kad per neramumus buvo sužeisti 240 žmonių.

Tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) sukritikavo Gruzijos policiją už tai, kad panaudojo gumines kulkas prieš „tūkstančius taikiai nusiteikusių protestuotojų“.

Nuo įtampos prie karo

Gruzijos prezidentė prezidentė Salomė Zurabišvili pareiškė, kad S.Gavrilovo kalba buvo „nusikaltimas... šalies orumo įžeidimas“.

„Tačiau tai nepateisina antivalstybinių veiksmų, raginimų šturmuoti parlamentą ir nuversti vyriausybę“, – rašoma valstybės vadovės išplatintame pareiškime.

Dėl neramumų S.Zurabišvili nutraukė vizitą Baltarusijoje ir grįžta namo spręsti krizės.

Gruzijos vyriausybės vadovas Mamuka Bachtadzė savo ruožtu penktadienį pareiškė, kad praėjusios nakties neramumų prie parlamento rūmų Tbilisyje organizatoriai neliks nenubausti.

VIDEO: Tbilisyje įpykusi minia šturmavo parlamentą: pajėgos vaikė guminėmis kulkomis, vandens patrankomis

„Nuoširdžiu liaudies protestu pasinaudojo destruktyvios politinės jėgos, pažeidusios konstituciją. Revanšistinė opozicija organizavo smurto proveržį, buvo surengtas parlamento šturmas, ir visuomenė tiesioginiame televizijos eteryje matė, kaip smurtaujama prieš mūsų policininkus“, – sakė premjeras per spaudos konferenciją.

„Mes pasirūpinsime, kad būtų teisiškai įvertinti destruktyvios opozicijos lyderių veiksmai“, – pabrėžė jis.

Oligarchas Bidzina Ivanišvilis, valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ lyderis, laikomas vienu įtakingiausių žmonių šalyje, pareiškė, kad „visiškai pritaria nuoširdžiam Sakartvelo piliečių pasipiktinimui“ dėl Rusijos deputato kalbos parlamente.

„Nepriimtina, kad šalies okupantės atstovas pirmininkauja forumui Sakartvelo parlamente“, – sakė milijardierius verslo magnatas.

Jis pridūrė pasakęs parlamento pirmininkui I. Kobachidzei „nedelsiant sustabdyti“ TSA sesiją.

Baku viešėjęs I.Kobachidzė savo ruožtu pareiškė nežinojęs, kad TSA posėdžiui pirmininkavo S.Gavrilovas. Penktadienį I.Kobachidzė nutraukė savo vizitą Azerbaidžane ir sugrįžo į Sakartvelą.

Masiniai protestai yra palyginti dažnas reiškinys Sakartvele, kur pernai dešimtys tūkstančių žmonių išėjo į gatves dėl įtariamų pažeidimų per prezidento rinkimus.

Per 2003-ųjų Rožių revoliuciją išstūmęs sovietinių laikų lyderius į valdžią atėjo reformų šalininkas Michailas Saakašvilis; prezidentu jis buvo iki 2013 metų, o dabar gyvena savanoriškoje tremtyje kaip Ukrainos pilietis.

Ne vienus metus tarp Tbilisio ir Maskvos tvyrojusi įtampa per kraštus išsiliejo 2008 metų rugpjūtį, kai tuometinis Gruzijos prezidentas M.Saakašvlis pradėjo didelę karinę operaciją prieš Pietų Osetijos separatistų pajėgas, kurios iš pabūklų apšaudė vietinių gruzinų kaimus.

Maskva į tai reagavo ginkluotu įsiveržimu į Sakartvelo teritoriją – buvo užimti dideli šalies plotai, bombarduojami įvairūs objektai.

Laimėjusi šį trumpą karą, nusinešusį šimtus gyvybių, Rusija oficialiai nepriklausomomis valstybėmis pripažino Pietų Osetiją ir kitą nuo Gruzijos atskilusią sritį Abchaziją, užsitikrindama šių abiejų teritorijų, kuriose Maskva turi dvi karines bazes, kontrolę.

Tbilisis ir Vakarai pasmerkė šį žingsnį kaip „neteisėtą karinę okupaciją“.

Pietų Osetija ir Abchazija sudaro apie 20 proc. Sakartvelo teritorijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius