Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sakartvelo opozicijos lyderis N.Melija išleistas iš kalėjimo

Tbilisio miesto teismo sprendimu Sakartvelo opozicinio Vieningojo nacionalinio judėjimo (VNJ) lyderis Nikanoras Melija pirmadienį buvo paleistas iš ikiteisminio suėmimo, Europos demokratijos fondui (European Endowment for Democracy) Europos Sąjungos vardu sumokėjus už jį 40 tūkst. larių (9 668 eurų) užstatą, pranešė šalies žiniasklaida.
Nikanoras Melija
Nikanoras Melija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

VNJ aktyvistai po teismo sprendimo laukia, kol N.Melija išeis iš kalėjimo Rustavio mieste.

Politinė krizė šioje buvusioje sovietinėje respublikoje kilo po spalį įvykusių parlamento rinkimų, kuriuos opozicinės partijos vadino suklastotais.

Po rinkimų opozicijos parlamentarai atsisakė užimti savo vietas naujajame parlamente ir ėmė rengti masinius protestus, reikalaudami pirmalaikių rinkimų.

Krizė komplikavosi vasarį, policijai areštavus N.Meliją per reidą jo partijos būstinėje dėl 2019 metų birželio 20-osios neramumų Tbilisyje, kai šimtai opozicijos šalininkų bandė įsiveržti į parlamentą.

N.Melijos areštas nulėmė premjero atsistatydinimą ir Vakarų pasmerkimą. Jo paleidimas buvo viena iš balandžio 19 dieną Sakartvelo valdžios ir opozicijos pasirašyto susitarimo dėl politinės padėties stabilizavimo sąlygų.

Visų politinių partijų pasirašytu susitarimu, kurį pasiūlė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis, užbaigiamas opozicijos boikotas parlamente ir sudaromos sąlygos didelėms rinkimų ir teismų reformoms.

N.Melija atsisakė sumokėti užstatą ir reikalavo valdžios jį paleisti be jokių sąlygų, nes savo sulaikymą vadina politiniu persekiojimu.

Opozicinės partijos ir valdžia susitarė, kad bus priimtas amnestijos visiems asmenims, kuriems iškeltos baudžiamosios bylos dėl 2019 metų birželio 20-osios neramumų, įstatymas. Amnestiją, kuri būtų taikoma ir N.Melijai, parlamentas turi patvirtinti artimiausiomis savaitėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius