Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Salahas Abdeslamas panoro bylinėtis su Prancūzijos prokurorais

Įtariamas Paryžiaus atakų dalyvis Salahas Abdeslamas sekmadienį atsibudo už grotų, praleidęs pirmąją naktį kalėjime po to, kai jam buvo pateikti kaltinimai dėl „teroristinio nužudymo“, susiję su jo vaidmeniu organizuojant didžiausią kada nors Prancūzijos teritorijoje įvykdytą teroro ataką.
Kalėjimas Briugėje, kuriame laikomas Salahas Abdeslamas
Kalėjimas Briugėje, kuriame laikomas Salahas Abdeslamas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

S.Abdeslamas buvo sučiuptas penktadienį per policijos reidą Briuselyje, per kurį jis buvo pašautas į koją. Įtariamasis sakė tardytojams, kad per lapkričio 13-osios atakas planavo susisprogdinti prie Prancūzijos nacionalinio stadiono „Stade de France“, bet paskutinę minutę persigalvojo.

Jis laikomas Briugės kalėjimo „individualaus ir specialaus apsaugos režimo“ sparne, kuris buvo pastatytas 2008 metais kalinti žmonėms, kurie laikomi galinčiais mėginti pabėgti arba kelia ypatingų rūpesčių dėl savo elgesio, sakė tos įstaigos atstovė.

S.Abdeslamo priešinimasis ekstradicijai gali užvilkinti šį procesą, bet neužkirs kelio perduoti jį prancūzų pareigūnams, nes bus vadovaujamasi Europos arešto orderiu.

S.Abdeslamas bendradarbiavo su pareigūnais, bet planuoja priešintis planuojamai ekstradicijai į Prancūziją, sakė jo advokatas Svenas Mary.

Pasak advokato, S.Abdeslamas ketina pareikšti ieškinį Prancūzijos prokurorui François Molins'ui dėl privačių duomenų atskleidimo. S.Abdeslamas pasipktino tuo, kad F.Molins'as žurnalistams papasakojo apie jo planus susisprogdinti ir to plano atsisakymą.

Prancūzijos teisingumo ministras Jeanas-Jacques'as Urvoas šeštadienį sakė, kad Belgija perduos S.Abdeslamą Prancūzijai per ne ilgesnį negu trijų mėnesių laikotarpį.

„Galutinis sprendimas turėtų būti priimtas per 60 dienų nuo jo arešto – arba 90 dienų, jeigu jis pateiks apeliaciją“, – sakoma J.-J.Urvoas pranešime.

S.Abdeslamo priešinimasis ekstradicijai gali užvilkinti šį procesą, bet neužkirs kelio perduoti jį prancūzų pareigūnams, nes bus vadovaujamasi Europos arešto orderiu, kuris buvo specialiai sukurtas, kad paspartintų ekstradicijos bylų nagrinėjime, sakė teisės ekspertai.

Paryžiaus prokuroras Francois Molins'as per spaudos konferenciją Paryžiuje irgi patvirtino, kad S.Abdeslamo atsisakymas „proceso neparalyžiuoja, tik jį pailgina. Sprendimas bet kokiu atveju bus priimtas per 90 dienų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius