Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalia Gazos Ruožo dislokuotas buvęs vilnietis: „Giname savo šalį ir pasaulį nuo teroristų“

„Mes giname save, savo šalį ir jus visus nuo terororistų. Jie gieda, kad Jeruzalė yra šventas miestas, o patys šaudo raketas į jį, savo brolius ir mano vaikus“, – tokiais žodžiais savaitę besitęsiančią operaciją Gazos Ruože teisina iš Vilniaus kilęs, bet jau daugiau nei dešimtmetį Izraelyje gyvenantis Danielis Lupshitzas. Vyras kartu su tūkstančiais kitų rezervo karių budi prie Gazos Ruožo, laukdami įsakymo pulti arba susitarimo nutraukti ugnį.
Izraelio kariai netoli sienos su Gazos Ruožu
Izraelio kariai netoli sienos su Gazos Ruožu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anot jo, šiuo metu yra dvi galimybės: arba prasidės sausumos puolimas („Bet kurią minutę gali nurodyti pėstininkams judėti į vidų ir pradėti karinę operaciją“), arba bus susitarta nutraukti ugnį. Tačiau D.Lupshitzas dėl pastarosios galimybės abejoja (šis interviu buvo darytas dar prieš tai, kai buvo pasklebta, kad žydai ir palestiniečiai susitarė dėl paliaubų).

Mat „Hamas“, paskelbę nuo trečiadienio vidurnakčio nutraukiantys ugnį, savo pažado esą nesilaikė. „Buvau budėjime – raketos skrido ir krito ant miestų, – 15min.lt kalbėjo jis. – Mūsų premjeras Benjaminas Netanyahu sakė: jei jie nutrauks ugnį ir pasirašys sutartį, nustos visus terorizuoti ir stos taika, o jei mes nutrauksime, bus gynyba ir nebeliks Izraelio.“

Iš Vilniaus išvyko į Izraelį

34-erių D.Lupshitzas gimė ir augo Vilniuje, bet 2000-aisiais įsikūrė Izraelyje. Su žmona – iš Rusijos kilusia žyde gyvena nedideliame miestelyje įsikūrusioje religinėje bendruomenėje, augina du vaikus ir laukia į pasaulį ateinant trečio.

Saugome ne nuo musulmonų ar arabų, o nuo Rugsėjo 11-osios ir savižudžių

Vyras tarnavo šios šalies armijoje, priklausė rezervo batalionui, todėl suaktyvėjus apšaudymams buvo pašauktas ir prieš penkias dienas kartu su tūkstančiais kitų Izraelio piliečių dislokuotas prie pat Gazos Ruožo. Jis sakė esąs vos už 500 metrų nuo šios teritorijos.

„Ginu savo šalį ir pasaulį, – įsikarščiavęs aiškino pašnekovas. – Mes (Izraelis – red. past.) esame barjeras nuo blogio. Saugome ne nuo musulmonų ar arabų, o nuo Rugsėjo 11-osios ir savižudžių. Mūsų armijoje tarnauja ir žydai, ir beduinai, rusai, čerkesai, lietuviai, lenkai.“

„Iškreipiate tiesą“

D.Lupshitzas pyksta dėl Lietuvos žiniasklaidos pranešimų apie konfliktą – juose esą palestiniečiai, „Hamas“ ir jų veiksmai dažnai traktuojami neteisingai.

„Skaudu ir apmaudu skaityti, kaip iškreipiate tiesą. Niekšinga teroristus vadinti kovotojais. Jei iš Karaliaučiaus raketos skristų į Vilnių – kitaip giedotumėte, – kalbėjo jis. – Buvusi Izraelio premjerė Golda Meyer sakė: „There is no such thing like Palestinian people“ (angl. „Nėra tokio dalyko kaip palestiniečių tauta“). Tie žmonės yra gimę Jordanijoje, Sirijoje, Libane – visur, tik ne Izraelyje.“

Apeliuodamas į lietuvius, D.Lupshitzas priminė Medininkų ir Sausio 13-osios žudynes, po kurių Lietuvai iki šiol sunku atsigauti.

Rengdamasis sausumos atakai, Izraelis jau prieš kelias dienas sutelkė 16 tūkst. rezervo karių ir yra pasirengęs pašaukti dar 75 tūkst. Taip pat reikalaujama sustabdyti ginklų kontrabandą į Gazos Ruožą, tačiau žadama atidaryti sieną su Egiptu.

„Hamas“ savo ruožtu nori, kad būtų nutraukta beveik 1,6 mln. gyventojų turinčio Gazos Ruožo blokada, besitęsianti nuo 2007 metų, Izraelio saugumo pajėgos įsipareigotų neperžengti saugumo sienos ir liautųsi apšaudymai.

Izraelio ataka prasidėjo praėjusį trečiadienį, po pastaraisiais mėnesiais vis intensyvėjusių apšaudymų raketomis iš Gazos Ruožo. Tą dieną buvo nukautas „Al Qassam Brigade“ („Hamas“ karinio sparno) lyderis Ahmedas Ja'abari.

Daugelio demokratinių šalių laikoma teroristine organizacija „Hamas“ siekia sukurti Palestinos valstybę, remiantis 1967 m. nustatytomis jos sienomis ir sostine Rytų Jeruzale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius