Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šaltiniai: B.al Assado pajėgos planuoja pulti paskutinį sukilėlių anklavą

Sirijos diktatoriaus Basharo al Assado pajėgos planuoja pulti Idlibą ir jo apylinkes – paskutinį sukilėlių kontroliuojamą anklavą, praneša Damaskui artimi „Reuters“ šaltiniai.
Idlibas
Idlibas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak „Reuters“ šaltinio, pirmiausia bus puolamos pietinės ir vakarinės teritorijos dalys, onuo paties Idlibo miesto kol kas susilaikoma. Esą puolimui bus pasiruošta per kelias ateinančias valandas, tačiau šaltinis nenurodė, kada tiksliai prasidės ataka.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

Šaltinio teigimu, Turkija ir B.al Assado režimą remiančios Rusija bei Iranas vis dar derasi dėl puolimo.

Su Idlibo provincija besiribojanti Turkija, šioje teritorijoje dislokavusi nedideles pajėgas, priešinasi puolimui.

JAV valstybės departamento atstovė spaudai Heather Nauert patikino, kad yra ženklų, jog Sirijos pajėgos ruošiasi pulti Idlibą.

Ji pridūrė, kad naujasis Vašingtono atstovas Sirijai Jimas Jeffrey, neseniai susitikęs su Rusijos ambasadoriumi JAV, taip pat išreiškė nerimą dėl galimų susirėmimų.

„Nerimaujame ne tik dėl galimo cheminio ginklo panaudojimo, bet ir smurto eskalacijos Idlibe, keliančios grėsmę civiliams ir jų infrastruktūrai“, – tikino H.Nauert.

Pastaraisiais metais Rusijos remiama Sirijos vyriausybė iš sukilėlių atsikovojo daugumą teritorijų.

Sukilėliai šiuo metu kontroliuoja tik Idlibą ir teritoriją aplink jį.

Pasak Jungtinių Tautų (JT), Idlibo provincijoje, kurioje pusę gyventojų sudaro iš karo nusiaubtų regionų pasitraukę sirai, pavojus kyla dar 700 tūkst. žmonių.

Puolimas padidintų įtampą santykiuose su Ankara. Turkijos kariuomenė, remdamasi pernai su Rusija ir Iranu pasirašyta „deeskalacijos sutartimi“, sukilėlių kontroliuojamą teritoriją apsupo stebėjimo postais.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu šį mėnesį teigė besitikintis, kad Ankara ir Maskva gali rasti sprendimą Idlibui. Jis įspėjo, kad bombardavimo kampanija būtų "skerdynės".

Be to, Ankara nerimauja, kad puolimas sukeltų naują pabėgėlių antplūdį.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas teigė, kad Maskva ir Ankara supranta, jog reikia atskirti Sirijos opoziciją nuo Idlibe veikiančių teroristų.

Sirijos pilietinis karas prasidėjo 2011 metais, kai B.al Assado režimu nepatenkinti sirai išėjo į gatves. Greitai į konfliktą įsijungė užsienio jėgos: Iranas, Rusija, Turkija ir JAV.

Įvairių žmogaus teises ginančių organizacijų duomenimis, nuo konflikto pradžios žuvo 350-511 tūkst. žmonių.

JT duomenimis, dėl konflikto namus teko palikti maždaug 11-ai milijonų sirų: 6 mln. pasitraukė į ramesnes teritorijas Sirijos viduje, 5 mln. išvyko į kitas valstybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius