-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 27 /12:43

Šaltiniai: per JAV reidą Sirijoje žuvo „Islamo valstybės“ lyderis Abu Bakras al-Baghdadi

„Islamo valstybės“ lyderis Abu Bakras al-Baghdadi galimai žuvo JAV vykdant karinį reidą šiaurės Sirijoje, CNN pranešė informuoti šaltiniai.
Abu Bakr al-Baghdadi
Abu Bakras al-Baghdadi / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Galutinio tapatybės patvirtinimo dar laukiama, kol bus atlikti DNR ir biometriniai tyrimai, abu šaltiniai pranešė CNN.

Pasak šaltinio gynyboje, Abu Bakras al-Baghdadi išsilaipinus JAV specialios paskirties pajėgoms detonavo savižudžio liemenę.

Jis buvo pagrindinis slaptai suplanuotos operacijos, kuriai pritarė prezidentas Donaldas Trumpas, taikinys, pareiškė pareigūnai.

„Scanpix“/AP nuotr./Abu Bakras al-Baghdadi
„Scanpix“/AP nuotr./Abu Bakras al-Baghdadi

Reidą vykdė specialiųjų operacijų būriai, CNN sakė su operacija susipažinęs šaltinis. CŽV padėjo surasti ISIS lyderį, sakė gynybos pareigūnas.

Apie JAV vadovaujamos koalicijos prieš IS ilgai persekioto A.B.al-Baghdadi žūtį pastaraisiais metais buvo skelbiama kelis kartus, tačiau tie pranešimai nepasitvirtino.

SOHR: žuvo 9 žmonės

Per apšaudymą iš sraigtasparnių, kuris ankstų sekmadienio rytą buvo surengtas netoli vieno šiaurės vakarų Sirijos kaimo, kuriame buvo „su „Islamo valstybe“ (IS) pasivadinusiu džihadistų judėjimu susijusių grupuočių“, žuvo devyni žmonės, pranešė padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Sraigtasparnių atakos taikiniais tapo namas ir automobilis Idlibo provincijos Barišos kaimo pakraštyje, pranešė organizacija.

SOHR vadovas Rami Abdelis Rahmanas pareiškė, jog sraigtasparniai greičiausiai priklausė JAV vadovaujamai karinei koalicijai, kuri kovoja su šia ekstremistų grupuote Sirijoje.

„Negalime patvirtinti ar paneigti, jog A.B. al Baghdadi buvo tame rajone“, – pridūrė jis.

Vienas Barišos pakraštyje įsikūrusios stovyklos perkeltiems asmenims gyventojas naujienų agentūrai AFP papasakojo, jog maždaug vidurnaktį išgirdo sraigtasparnių ūžesį. Tai, kas įvyko po to, jis pavadino koalicijos aviacijos smūgiais.

Jie „skrido labai žemai ir tarp žmonių sukėlė didžiulę paniką“, pareiškė Ahmedas Hassawi.

Vėliau SOHR pranešė, kad per operaciją Sirijos Idlibo provincijoje sekmadienio naktį iš JAV sraigtasparnių buvo desantuoti kovotojai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Barišos kaimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Barišos kaimas

„Prieš tai, kai kilo susirėmimai su džihadistais, iš JAV sraigtasparnių buvo desantuoti kovotojai“, – pareiškė organizacija.

SOHR duomenimis, per operaciją Barišoje – nedideliame šiaurės vakarų Sirijos kaime netoli sienos su Turkija – buvo taikytasi į aukštesnio rango IS narius.

D.Trumpas sekmadienį paskelbs svarbų pranešimą

Žiniasklaidoje pasklidus nepatvirtintiems pranešimams apie Sirijoje surengtą karinę operaciją prieš „Islamo valstybe“ (IS) pasivadinusį džihadistų judėjimą, Baltieji Rūmai vėlų šeštadienio vakarą pranešė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienio ryte paskelbs „svarbų pranešimą“.

„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Donaldas Trumpas

„Jungtinių Valstijų prezidentas rytoj ryte 9 val. (15 val. Lietuvos laiku) paskelbs svarbų pranešimą“, – pareiškė Baltųjų Rūmų atstovo spaudai pavaduotojas Hoganas Gidley. Išsamesnės informacijos jis nepateikė.

Kiek anksčiau D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Ką tik įvyko kai kas labai svarbaus!“

Išsamesnės informacijos jis nepateikė.

„Vaiduoklis“

1971 metais į šiaurę nuo Bagdado esančioje Samaroje gimusio A.B.al Baghdadi tikrasis vardas yra Ibrahimas Awadas al Badri. Jo šeima buvo kilusi iš žemiausio visuomenės sluoksnio.

Kai JAV vadovaujamos pajėgos 2003 metais įsiveržė į Iraką, jis buvo suimtas ir laikomas amerikiečių įkurtame kalėjime. Manoma, kad ten jis subrendo kaip džihadistas.

Vėliau A.B.al Baghdadi aktyviai įsitraukė į „al Qaeda“ padalinio Irake veiklą ir galiausiai 2010 metais perėmė vadovavimą jam, o 2013-aisiais išplėtė šios grupuotės veiklą į karo krečiamą Siriją.

Jungtinės Valstijos už informaciją, kuri padėtų sulaikyti A.B.al Baghdadi, siūlė 25 mln. JAV dolerių atlygį.

2014 metais A.B.al Baghdadi per pamokslą garsiojoje Mosulo Nurio mečetėje pasiskelbė IS užimtų teritorijų Irake bei Sirijoje „kalifu“.

Po to IS vadeiva dingo lyg į vandenį, tik kartais pasirodydavo pranešimų, kad jis žuvo arba buvo sunkiai sužeistas. Tai pelnė jam „Vaiduoklio“ pravardę.

Šių metų balandį jis pirmą kartą po penkerių metų pertraukos pasirodė propagandiniame vaizdo įraše, kuriame savo šalininkus paragino „keršyti“ už nužudytus IS narius.

Jungtinės Valstijos už informaciją, kuri padėtų sulaikyti A.B.al Baghdadi, siūlė 25 mln. JAV dolerių atlygį.

Pasak JAV valstybės departamento, IS, vadovaujant A.B.al Baghdadi, „buvo atsakinga už tūkstančių civilių Artimuosiuose Rytuose mirtis, įskaitant žiaurius daugybės civilių įkaitų iš Japonijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų nužudymus“.

„Jeigu A.B.al Baghdadi išties buvo Barišoje [kaimas Idlibo provincijoje], bus įdomu suprasti, kaip jis sugebėjo ten patekti (per Siriją ar per Turkiją?) ir kaip buvo įmanoma, kad jis ten liktų“, – tviteryje parašė konsultacijų bendrovės „Le Beck“ Artimųjų Rytų saugumo analitikas Michaelas Horowitzas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius