Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Saudo Arabija: dėl kaltinimų išeikvojus daugiau kaip 100 mlrd. dolerių sulaikytas 201 žmogus

Per pastaruosius dešimtmečius Saudo Arabijoje buvo išeikvota daugiau nei 100 mlrd. JAV dolerių (76 mlrd. svarų sterlingų), pranešė šalies generalinis prokuroras, paskelbdamas apie 201 žmogaus sulaikymą po plataus masto tyrimo.
Mohammedas Bin Salmanas
Mohammedas Bin Salmanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip skelbia portalas theguardian.com, generalinis prokuroras Saudas al-Mojebas pareiškė, kad 208 žmonės buvo iškviesti į apklausas šeštadienio vakarą, tačiau septyni iš jų buvo paleisti.

Iš pradžių buvo skelbta apie mažiau sulaikytųjų, tačiau panašu, kad per savaitę sulaikyta daugiau žmonių.

Šeštadienio naktį paaiškėjo, kad 11 princų, tarp kurių buvo ir milijardierius princas Al Waleedas bin Talala, taip pat 38 įtakingi pareigūnai, tarnautojai ar milijardieriai buvo sulaikyti. Sulaikytieji prisiglaudė prabangiausiame penkių žvaigždučių Rijado viešbutyje „Ritz Carlton“.

Aktyvistai šią areštų bangą pasmerkė kaip koordinuotą susidorojimą. Analitikai sakė, kad daugelis iš tų suimtųjų nepritarė princo Mohammedo agresyviai užsienio politikai, įskaitant Persijos įlankos kaimyno Kataro blokadą, taip pat kai kurioms drąsioms vidaus politikos reformoms, įskaitant valstybinių objektų privatizaciją ir subsidijų mažinimą.

Tarp sulaikytųjų – ne tik milijardierius princas Al Waleedas bin Talala, bet ir du buvusio karaliaus Abdullah sūnus, tarp jų – princas Mitebas bin Abdullah. Iki šeštadienio pastarasis ėjo Nacionalinės gvardijos vado pareigas. Jis buvo atleistas ir sulaikytas.

Saudo Arabijos sosto įpėdinio Mohammedo bin Salmano pradėti valymai jam tapus naujo kovos su korupcija komiteto vadovu, padėjo jam atsikratyti daugybės kritikų.

„Galimybė atskleisti korupcinės praktikos mastą yra labai didelė“, – sakė generalinis prokuroras, jis pridūrė, kad remiantis pastarųjų trejų metų tyrimais, dėl korupcijos iššvaistyta ne mažiau kaip 100 mlrd. JAV dolerių.

Kol kas neįvardijami visi apklaustieji asmenys, esą, kol vyksta tyrimas, turi būti gerbiamas jų privatumas.

Preliminariais duomenimis, skelbiama, kad 1700 banko sąskaitų, priklausančių atskiriems asmenims, buvo įšaldytos.

Metų metus Saudo Arabijos gyventojai skundėsi, kad aukščiausi pareigūnai yra korumpuoti, netinkamai disponuoja viešomis lėšomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius