-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 03 /2016 01 04

Saudo Arabija, Bahreinas ir Sudanas nutraukė diplomatinius santykius su Iranu

Kilus konfliktui dėl šiitų dvasininko egzekucijos Saudo Arabija paskelbė, kad nutraukia diplomatinius santykius su Iranu, skelbia BBC.
Adelas al Jubeiras
Adelas al Jubeiras / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Tokią poziciją paskelbė Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras Adelas al Jubeiras. Ministras kalbėjo po šeštadienio išpuolių Teherane, kur buvo padegta Saudo Arabijos ambasada.

Pasak Adelo al Jubeiro, Saudo Arabijos diplomatai iš Irano išvyks per artimiausias 48 valandas.

Tarp šalių konfliktas įsiplieskė, kuomet Saudo Arabija paskelbė įvykdžiusi egzekucijas 47 nuteistiesiems. Tarp jų buvo ir iškilus šiitų dvasininkas šeichas 56-erių Nimras Al Nimras, kurį remia Iranas.

Mirties bausmės įvykdymas sukėlė pasipiktinimo bangą Teherane – čia šeštadienį protestuotojai įsiveržė į Saudo Arabijos ambasadą ir ją padegė.

Bahreinas pirmadienį taip pat paskelbė nutraukiantis diplomatinius ryšius su Iranu.

Manama nurodė, kad Teherano diplomatai turi „palikti karalystę per 48 valandas“, sakoma šios mažos Persijos įlankos šalies valstybinės naujienų agentūros BNA pranešime, paskelbtame per „Twitter“.

Vėliau prie šių dviejų valstybių prisijungė ir Sudanas. 

„Sudano vyriausybė paskelbė nedelsiant nutraukianti diplomatinius santykius su Irano Islamo Respublika“, – sakoma Sudano užsienio reikalų ministerijos pranešime.

JAE atšaukė pasiutinį

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) pirmadienį pranešė, kad atšaukė savo ambasadorių iš Irano ir pažemino diplomatinius santykius su Teheranu dėl jo „kišimosi“ į Persijos įlankos ir arabų šalių reikalus.

JAE nusprendė pažeminti savo „diplomatinį atstovavimą iki reikalų patikėtinio lygio ir sumažinti Irano diplomatų skaičių šalyje“, sakoma užsienio reikalų ministerijos pranešime, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra WAM.

Taip nuspręsta, Saudo Arabijai ir Bahreinui nutraukus santykius su Irano Islamo Respublika, išaugus įtampai dėl praėjusį savaitgalį Saudo Arabijoje įvykdytos egzekucijos vienam šiitų dvasininkui.

Rusija nori taikyti

Rusija yra pasiruošusi atlikti tarpininkės vaidmenį, sprendžiant konfliktą tarp Saudo Arabijos ir Irano, nutraukusių diplomatinius ryšius, pirmadienį pareiškė šaltinis Rusijos užsienio reikalų ministerijoje.

„Mes visada pasisakėme už Teherano ir Rijado suartėjimą. Ir patvirtinome, kad galėtumėme atlikti tarpininko vaidmenį, jeigu to reikėtų abiem šalims. Mes tai padarytumėme su didžiuliu malonumu“, – sakė šaltinis ministerijoje naujienų agentūrai „Interfax“.

Pasak jo, santykių sureguliavimas Maskvai būtų ypatingai svarbus, atsižvelgiant į tai, kad abu partneriai vaidina svarbų vaidmenį naftos rinkose kaip Naftą eksportuojančių valstybių organizacijos (OPEC) nariai.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius