-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saudo Arabijos aktyvistą išplaks 600 rimbo kirčių ir uždarys kalėjime

Saudo Arabijos teismas septynerių metų laisvės atėmimo bausme nuteisė aktyvistą Raifą Badawi. Negana to, vyrui skirta 600 rimbo kirčių. Vyras nuteistas už islamo įžeidimą, skelbia naujienų tarnyba CNN.
Raifas Badawi
Raifas Badawi / Kadras iš Youtube.com

Valdžia vyrą teigia nuteisusi už elektroninius nusikaltimus. Islamą vyras esą įžeidė rašydamas internetinį dienoraštį ir savo išreikštais komentarais televizijoje. 

Žmogaus teisių gynėjai teigia, jog bausmė yra tiesiog neįtikėtina. 

„Ši nepaprastai griežta bausmė taikiam tinklaraštininkui yra pasityčiojimas iš Saudo Arabijos teiginių, jog šalis remia reformų ir religijų dialogą, – sakė organizacijos „Human Rights Watch“ pavaduotojas Artimuosiuose Rytuose Nadimas Houry, – Vyras, kuris norėjo padiskutuoti religiniais klausimais, jau metus yra belangėje ir dabar turės ištverti 600 kirčių ir dar septynerius metus kalėjimo“. 

Jo advokatas Waleedas Abu al-Khairas organizacijai teigė, jog teisėjas al-Harbi nuosprendį paskelbė pirmadienį. Netrukus jį turėtų pasiekti rašytinis pranešimas, po kurio per 30 dienų nuosprendį galima apskųsti.

Atskyrė nuo šeimos

Aktyvisto žmona Ensaf Haidar teigė esanti pasibaisėjusi nuosprendžiu. 

„Nežinau, ką daryti. Raifas nepadarė nieko blogo“, – sakė žmona. Ji kartu su trimis vaikais šiuo metu gyvena Libane.   Moteris teigė, jog sugrįžti į Saudo Arabiją kartu su vaikais neįmanoma, nes stigma šalyje yra itin stipri. „Jauti, kaip visi tave kaltina, – vos sulaikydama ašaras sakė moteris, – Visi yra prieš jus, kariauja su jumis“. 

CNN bandė kelis kartus susisiekti su Saudo Arabijos vyriausybe, tačiau komentaro šiuo klausimu gauti taip ir nepavyko. 

Aktyvisto R.Badawi problemos prasidėjo prieš penkerius metus, kai 2008-aisiais jis pradėjo rašyti interneto svetainėje „Free Saudi Liberals“. Jis buvo sulaikytas vienai dienai ir klausinėtas apie portalą. Kai kurie dvasininkai kaltino vyrą, kad šis yra netikintis ir išdavikas. Galiausiai vyras atsidūrė belangėje.

Praėjusią vasarą „Human Rights Watch“ paskelbė pranešimą, raginantį Saudo Arabijos valdžią paleisti R.Badawi. 

Žmogaus teisių gynėjai teigia, jog valdžios institucijos su aktyvistais kovoja neleisdamos išvykti iš šalies ir tramdydamos žmones teismuose. Daugelis buvo pasipiktinę, kai šių metų kovą buvo nuteisti du šalies reformų šalininkai, Mohammedas Al-Qahtani ir Abdullah Al-Hamidas, jiems skirta po dešimt metų kalėjimo. 

Organizacijos „Amnesty International“ atstovai nuosprendį pavadino „viena iš nerimą keliančių bylų, kuriomis bandoma nutildyti karalystės žmogaus teisių aktyvistus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius