Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 30 /10:11

Saudo Arabijos princas: karas su Iranu nusiaubtų pasaulio ekonomiką

Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas sekmadienį parodytame interviu sakė, kad karas su Iranu nusiaubtų pasaulio ekonomiką ir jis teikiąs pirmenybę nekariniam sprendimui.
Mohammedas bin Salmanas
Mohammedas bin Salmanas: karas su Iranu nusiaubtų pasaulio ekonomiką / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Jei pasaulis nesiims stiprių ir tvirtų veiksmų Iranui atgrasyti, matysime tolesnę eskalaciją, kuri kels pavojų pasaulio interesams“, – JAV televizijos CBS laidai „60 Minutes“ sakė princas Mohammedas.

„Naftos tiekimas bus sutrikdytas, naftos kainos pašoks iki neįsivaizduojamai didelių skaičių, kurių savo gyvenime nematėme“, – sakė jis.

Pasak M.bin Salmano, karas tarp Saudo Arabijos ir Irano turėtų katastrofiškų padarinių pasaulio ekonomikai.

„Regionas tiekia maždaug 30 proc. pasaulio energijos, per jį eina maždaug 20 proc. pasaulio prekybos kelių, jame sukuriami maždaug 4 proc. pasaulio BVP. Įsivaizduokite visus šiuos tris dalykus sustojant“, – sakė jis.

„Tai reiškia visišką pasaulio ekonomikos kolapsą, ne vien Saudo Arabijos ar Artimųjų Rytų šalių“, – pabrėžė Saudo Arabijos sosto įpėdinis.

Jo teigimu, rugsėjo 14 dieną įvykdytos atakos prieš Saudo Arabijos naftos infrastruktūrą, dėl kurių Rijadas ir Vašingtonas kaltina Iraną, buvo beprasmis veiksmas.

„Čia nėra jokio strateginio tikslo. Tik kvailys pultų naftos gavybos įrenginius, parūpinančius 5 proc. pasaulio naftos. Šiuo atveju vienintelis strateginis tikslas yra įrodyti, kad jie kvaili. Būtent tai jie ir padarė, – sakė princas.

„Scanpix“/AP nuotr./Jamalas Khashoggi
„Scanpix“/AP nuotr./Jamalas Khashoggi

Interviu metu M.bin Salmano buvo tiesiai paklausta, ar jis pernai spalį liepė nužudyti žurnalistą Jamalą Khashoggi ir supjaustyti jo palaikus.

„Tikrai ne. Tai buvo šlykštus nusikaltimas. Tačiau aš, kaip Saudo Arabijos lyderis, prisiimu visą atsakomybę, ypač turint galvoje faktą, kad šį nusikaltimą įvykdė Saudo Arabijos vyriausybei dirbę asmenys“, – pažymėjo jis.

„Kai Saudo Arabijos vyriausybei dirbantys pareigūnai įvykdo nusikaltimą prieš Saudo Arabijos pilietį, aš, kaip lyderis, privalau prisiimti atsakomybę. Tai buvo klaida“, – kalbėjo jis.

Nerasti palaikai

Princas Mohammedas, karalystės de facto valdytojas, sulaukė didžiulio tarptautinio spaudimo po to, kai JAV gyvenęs žurnalistas J. Khashoggi buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule, o jo kūnas buvo supjaustytas. J. Khashoggi palaikai taip ir nebuvo rasti.

Sosto įpėdinis patikino, jog žmogžudystė buvo įvykdyta jam nežinant.

Saudo Arabija kurį laiką griežtai neigė ką nors žinanti apie JAV dienraščio „The Washington Post“ skiltininko J.Khashoggi nužudymą, tačiau galiausiai pripažino, kad žurnalistas buvo nužudytas konsulate per esą „nepavykusią“ agentų operaciją.

Nepriklausomą tyrimą atlikusio Jungtinių Tautų žmogaus teisių eksperto ataskaitoje buvo konstatuota, kad esama „patikimų įrodymų“ dėl M.bin Salmano sąsajų su nužudymu ir mėginimų jį nuslėpti.

Kaip pernai pranešė JAV žiniasklaida, šalies Centrinė žvalgybos agentūra (CŽV) taip pat mano, jog nužudyti žurnalistą veikiausiai įsakė pats princas.

Tuo tarpu Saudo Arabijos prokurorai paneigė princo sąsajas su šiuo nusikaltimu ir pranešė, kad buvo areštuota keliasdešimt su žmogžudyste siejamų asmenų. Penkiems iš jų gresia mirties bausmė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius