Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 22 /14:55

Saudo Arabijos vadovaujama koalicija užbaigė oro smūgių kampaniją Jemene

Saudo Arabijos vadovaujama koalicija antradienį paskelbė užbaigusi keturias savaites trukusią oro smūgių kampaniją Jemene, nurodžiusi, kad pašalino grėsmę, kurią kėlė Irano remiami husių sukilėliai.
Jemenas
Jemenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vašingtonas pasveikino šį žingsnį ir paragino derybų keliu užbaigti krizę.

Nepaisant kalbų apie sėkmę šioje karinėje kampanijoje, kurią sunitiškos arabų valstybės pradėjo siekdamos atkurti prezidento Abedrabbuh Mansouro Hadi valdžią, sostinė Sana tebėra kontroliuojama sukilėlių, o svarbiame pietiniame Adeno uostamiestyje toliau tęsiasi įnirtingi susirėmimai.

Koalicija nurodė, kad jos operacijos perėjo į politinę stadiją, tačiau neatmetė galimybės esant reikalui atnaujinti oro smūgius prieš šiitų sukilėlius, vadinamus husiais.

Koalicija pridūrė, kad Arabijos pusiasalio pakraštyje esančio strategiškai svarbaus Jemeno oro erdvės ir jūrinė blokada bus tęsiama.

Šiitiškas Iranas sveikino koalicijos sprendimą nutraukti antskrydžių kampaniją, pavadinęs jį „žingsniu į priekį“ siekiant konflikto sureguliavimo.

Tuo tarpu husiai karinės kampanijos pabaigos kol kas nekomentavo.

A.M.Hadi savo kreipimesi iš Saudo Arabijos sostinės Rijado, į kurį jis pabėgo, kai Saną užėmę sukilėliai, sėdami chaosą ir stumdami šalį prie humanitarinės krizės slenksčio, ėmė artėti prie Adeno uostamiesčio, sakė, jog bus pasiekta „pergalė“ ir „mes greitai sugrįšime į savo gimtinę, Adeną ir Saną“.

Saudo Arabijos gynybos ministerija nurodė, kad oro smūgiai leido „sėkmingai pašalinti grėsmes Saudo Arabijos ir kaimyninių valstybių saugumui“, sunaikinus sunkiąją ginkluotę ir balistines raketas, kurios buvo patekusios į husių rankas.

Baltieji rūmai sveikino sprendimą nutraukti antskrydžius ir paragino prie derybų stalo ieškoti būdų užbaigti šią krizę, sukėlusią tiesioginio konflikto tarp regiono galių grėsmę.

Koalicijos pareiškime rašoma, kad kitas žingsnis bus pastangos atnaujinti politinį procesą Jemene, pagalbos teikimas ir „kova su terorizmu“ šioje šalyje, kur aktyviai veikia tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ padalinys.

Diplomatinėje srityje koalicija sieks „tarptautinio bendradarbiavimo“ užkertant kelią ginklų tiekimui sukilėliams.

Baltieji rūmai sveikina Saudo Arabijos sprendimą

Baltieji rūmai antradienį pasveikino Saudo Arabijos vyriausybės sprendimą sustabdyti oro smūgių Jemene kampaniją ir paragino pradėti derybas dėl krizės, kuri sukėlė grėsmę, kad į konfliktą bus įtrauktos regiono galybės.

„Jungtinės Valstijos sveikina šiandien Saudo Arabijos vyriausybės ir jos koalicijos partnerių paskelbtą pranešimą dėl operacijos „Lemiama audra“ užbaigimo Jemene“, – sakė Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Alistairas Baskey.

Jemeno eksprezidentas Salehas sveikina oro smūgių kampanijos pabaigą

Jemeno buvęs prezidentas Ali Abdullah Salehas pasveikino Saudo Arabijos antradienį paskelbtą oro smūgių kampanijos prieš husių sukilėlius pabaigą ir paragino atnaujinti politinį dialogą, kuris leistų rasti kelią iš šalį krečiančios suirutės.

Tai buvęs šalies lyderis parašė savo „Twitter“ paskyroje.

„Viliamės, kad visi grįš prie dialogo, kad išspręstų ir išnagrinėtų visus klausimus“, – sakoma jo pranešime, kuris taip pat buvo įkeltas į jo puslapį socialiniame tinkle „Facebook“.

A.A.Salehas yra galingas husių kovotojų, kurie yra įsivėlę į jau mėnesį trunkantį konfliktą, sąjungininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius