Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savo namuose Londone rastas negyvas artimas B.Berezovskio draugas N.Gluškovas

Rusas Nikolajus Gluškovas, kuris buvo artimas 2013-aisiais mįslingomis aplinkybėmis mirusio oligarcho Boriso Berezovskio draugas, buvo rastas negyvas savo namuose Londone, skelbia „The Guardian“.
Nikolajus Gluškovas
Nikolajus Gluškovas / „Twitter“ nuotr.

N.Gluškovo, kuriam buvo 68-eri, kūną pirmadienio vakarą atrado jo artimieji ir draugai. Jo mirties priežastis kol kas nėra aiški.

Dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje N.Gluškovas dirbo Rusijos valstybinėse oro linijose „Aeroflot“ ir B.Berezovskio valdytoje automobilių kompanijoje „LogoVAZ“

1999 metais B.Berezovskis susipyko su jo paties į valdžios olimpą atvestu V.Putinu ir pabėgo į Jungtinę Karalystę. Tais pačiais metais ir N.Gluškovas buvo apkaltintas sukčiavimu ir pinigų plovimu – jis penkerius metus praleido kalėjime ir 2004-aisiais buvo paleistas.

„Scanpix“ nuotr./Borisas Berezovskis
„Scanpix“ nuotr./Borisas Berezovskis

Pastaraisiais metais N.Gluškovas gyveno Londone – jam Jungtinė Karalystė anksčiau suteikė politinį prieglobstį.

2011 metais jis liudijo Londono aukštajame teisme – B.Berezovskis buvo iškėlęs bylą kitam oligarchui iš Rusijos Romanui Abramovičiui. Šis, skirtingai nei ieškovas, yra artimas Kremliui ir V.Putinui.

N.Gluškovas teisme teigė, kad jį iš esmės buvo „paėmusi įkaitu“ V.Putino administracija, kuri spaudė B.Berezovskį parduoti televizijos kanalą ORT.

B.Berezovskis, paduodamas R.Abramovičių į teismą, kaltino jį pasitikėjimo ir sutarčių pažeidimu – esą R.Abramovičius 2000-aisiais „grasinimais ir apgaule“ privertė jį parduoti 50 proc. akcijų naftos bendrovėje „Sibneft“. Savo nuostolius B.Berezovskis įvertino 3,2 mlrd. svarų sterlingų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Romanas Abramovičius

Bylą B.Berezovskis pralaimėjo ir pasitraukė iš viešojo gyvenimo. 2013 metų kovą buvo rastas negyvas savo buvusios žmonos namuose Jungtinėje Karalystėje. Policija mano, kad jis nusižudė, bet B.Berezovskio draugai iki šiol turi abejonių.

Teisėjo nuosprendžiu nebuvo patenkintas ir N.Gluškovas, įžvelgęs šališkumą. Vėliau jis teigė „The Guardian“ netikintis, kad B.Berezovskis, kuris buvo rastas pasikoręs vonios kambaryje, pats pasitraukė iš gyvenimo.

N.Gluškovas: „Borisą pasmaugė. Arba jis pats tai padarė, arba jam kažkas padėjo. Tačiau nemanau, kad tai buvo savižudybė.“

„Aš esu tikras, kad Borisą nužudė. Turiu kitokios informacijos, kuri skiriasi nuo skelbiamos žiniasklaidos“, – dar 2013-aisiais tvirtino N.Gluškovas, atkreipęs dėmesį, kad mįslingomis aplinkybėmis mirė ir daugiau Jungtinėje Karalystėje apsigyvenusių rusų.

„Borisą pasmaugė. Arba jis pats tai padarė, arba jam kažkas padėjo. Tačiau nemanau, kad tai buvo savižudybė“, – kalbėjo N.Gluškovas.

Apie N.Gluškovo mirtį pranešta kaip tik tokiu metu, kai Jungtinėje Karalystėje kilusi tikra audra dėl buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio, dirbusio britų žvalgybai, ir jo dukters apnuodijimo Anglijos Solsberio mieste.

Britų tyrėjai jau nustatė, kad tėvas ir dukra buvo apnuodyti itin reta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, kurią dar sovietmečiu slapta sukūrė Maskva.

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May pirmadienį pareiškė, kad labai tikėtina, jog išpuolis buvo įvykdytas Rusijos valdžios iniciatyva. Kremlius bet kokią atsakomybę tradiciškai neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius