Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seksualinės prievartos akivaizdoje – lenktynės dėl abortų ir kontracepcijos priemonių suteikimo Ukrainos moterims

Daugėjant įrodymų, kad Rusijos kariai seksualinį smurtą naudojo kaip karo ginklą, vietos ir tarptautinės grupės skuba aprūpinti prievartą patyrusias ukrainietes skubios kontracepcijos priemonėmis ir aborto tabletėmis.
Prie Rusijos ambasados moterys susirinko protestuoti prieš rusų karių žiaurumą
Prie Rusijos ambasados moterys susirinko protestuoti prieš rusų karių žiaurumą / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ukraina teigia, kad per dvi savaites gavo daugiau kaip 400 pranešimų apie seksualinį smurtą.

Tikėtina, kad turimi duomenys „neperteikia tikslaus vaizdo“ apie tikrąjį seksualinio smurto mastą šalyje, nes apie išprievartavimus dažnai nepranešama, net ir taikos metu, „Insider“ teigė Jaime Nadal Roig, UNFPA atstovas Ukrainoje.

Nors „Insider“ negalėjo nepriklausomai patikrinti kaltinimų, pranešimų apie prievartavimus pasirodė iš visos Ukrainos.

„Šios moterų pasakojamos istorijos kelia pasipiktinimą, ir daugelis iš jų tampa nėščios“, – interviu „Insider“ sakė Kalifornijos respublikonė Jackie Speier, viena iš Demokratų moterų frakcijos pirmininkių.

Ukrainos žmogaus teisių ombudsmenė Liudmyla Denisova sakė, kad Bučoje, kur kovą įvyko žudynės, apie 25 merginos ir moterys – nuo 14 iki 24 metų amžiaus – buvo išprievartautos, užimėmus vieną namą. Devynios iš jų dabar yra nėščios, sakė L.Denisova, kurią citavo „BBC News“.

Dėl tokių nėštumų, sakė J.Speier, dabar labai svarbu skubiai pristatyti reprodukcinės sveikatos reikmenis Ukrainos moterims, kurioms jų reikia.

Tarptautinės planuojamos tėvystės federacijos Europos tinklo regioninė direktorė Caroline Hickson sakė, kad organizacija į Ukrainą išsiuntė 2 880 skubios kontracepcijos paketų.

Kad skubioji kontracepcija, dar vadinama rytine kontracepcija, būtų veiksminga, ją reikia išgerti per penkias dienas po lytinių santykių. Aborto tabletes galima vartoti iki 11 nėštumo savaičių.

Negalima nustatyti, ar visos tabletės skirtos padėti seksualinės prievartos aukoms, tačiau C.Hickson sakė, kad paklausa didžiausia Ukrainos rytuose, „kur vyksta karas“.

Skubios kontracepcijos priemonės ir abortai Ukrainoje prieš karą buvo lengvai prieinami, tačiau karui tęsiantis ir sutrikus tiekimo grandinėms jų gauti tapo beveik neįmanoma.

Skubios kontracepcijos priemonės ir abortai Ukrainoje prieš karą buvo lengvai prieinami, tačiau karui tęsiantis ir sutrikus tiekimo grandinėms jų gauti tapo beveik neįmanoma.

Lietuvos nevyriausybinė organizacija „Lygiai“ yra dar viena grupė, siekianti aprūpinti ukrainietes skubios kontracepcijos priemonėmis, ir nuo karo pradžios išsiuntė 1736 tabletes, teigiama pranešime.

„Organizacijos, su kuriomis dirbame, taip pat yra mažos organizacijos, todėl jos sužino apie poreikį, o mes apie tai sužinome iš karto. Taigi galime greitai patenkinti tuos poreikius, nes mūsų organizacijose nėra biurokratinių procesų ir vidaus biurokratijos“, – sakė organizacijos „Lygiai“ atstovė Skirmantė Cairns.

Ukrainietės pabėgėlės bėga į šalis, kuriose abortų prieinamumas ribotas

Daug ukrainiečių pabėgėlių pabėgo į Lenkiją, kurioje galioja vieni griežčiausių abortų įstatymų Europoje.

Nors techniškai abortai išprievartavimo atveju yra leidžiami, jie „beveik niekada neatliekami“, sakė organizacija „Moterys padeda moterims“, bendradarbiaujanti su „Abortais be sienų“.

„Aborto atlikimo procesas yra neįtikėtinai traumuojantis, be to, reikia gauti prokuroro pažymą, įrodančią, kad buvo išprievartavimas, o tai Ukrainos moterų atveju akivaizdžiai neįmanoma“, – teigiama organizacijos pareiškime „Insider“.

„Scanpix“/AP nuotr./Protestas prieš abortus Lenkijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Protestas prieš abortus Lenkijoje

Nėščios ukrainiečių pabėgėlės, kurios yra per toli, kad galėtų pasinaudoti aborto tabletėmis, priverstos keliauti į tokias šalis kaip Anglija ir Nyderlandai, kad galėtų atlikti medicininį abortą, teigė organizacija „Women Help Women“.

„Jos vyksta į svetimą šalį, kai kurios iš jų neturi jokių ekonominių galimybių, ir, jei joms pasisekė pabėgti, jos galbūt gali būti nėščios nuo rusų prievartautojo“, – sakė Floridos respublikonė Lois Frankel, viena iš Demokratų moterų frakcijos pirmininkių, duodama interviu „Insider“. „Kas gali būti baisiau už tai?“

IPPF Europos regiono direktorė C.Hickson sakė, kad abortai griežtai kontroliuojami ir Vengrijoje bei Slovakijoje, kur taip pat pabėgo daug ukrainiečių pabėgėlių.

Jos teigimu, Lenkijoje ir Vengrijoje skubios kontracepcijos priemones galima įsigyti pagal receptą, tačiau jas gauti gali būti labai sunku.

„Yra daug gydytojų, kurie paprasčiausiai neišduoda recepto arba labai apsunkina jo išrašymą, arba net girdėjome pranešimų, kad gydytojai apsimeta, jog jiems neleidžiama išrašyti recepto“, – sakė C.Hickson.

„Yra daug gydytojų, kurie paprasčiausiai neišduoda recepto arba labai apsunkina jo išrašymą, arba net girdėjome pranešimų, kad gydytojai apsimeta, jog jiems neleidžiama išrašyti recepto“, – sakė C.Hickson.

Ji pridūrė: „Tai labai apsunkina moterų padėtį, ir, žinoma, dvigubai sunkiau, jei atvykstate ir neturite jokių ryšių arba nežinote, kur kreiptis.“

Daugeliui žmonių karo metas nėra tinkamas laikas susilaukti kūdikio
Abortų ir skubios kontracepcijos paklausa kyla ne tik iš išprievartavimą patyrusių moterų.

Yra ir tokių, kurių gyvenimą aukštyn kojomis apvertė Rusijos invazija į Ukrainą ir kurios nebesijaučia galinčios išnešioti nėštumą.

Daugelis gali manyti, kad karo metas yra netinkamas laikas susilaukti kūdikio. Ne tik dėl to, kad, kaip teigiama ataskaitose, dėl karo traumos nėštumas tampa vis sunkesnis.

Lenkijos gydytojai sako, kad dėl karo sukelto streso ir ribotų sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo ukrainiečių pabėgėlėms pastebi daugiau nėštumo komplikacijų, priešlaikinių gimdymų ir negyvų naujagimių, pranešė „NBC News“.

„Scanpix“ nuotr./Nėštumas
„Scanpix“ nuotr./Nėštumas

O Ukrainoje vienas gydytojas sakė, kad šiais metais jo ligoninėje 50 proc. padaugėjo priešlaikinių gimdymų dėl karo sukeltų „psichologinių ir fizinių kančių“.

Demokratų moterų frakcija tikisi „atkreipti dėmesį“ į šią problemą

Demokratų moterų frakcija nori parodyti solidarumą su Ukrainos moterimis, kurioms reikalinga reprodukcinė sveikatos priežiūra.

L.Frankel sakė, kad frakcijos narės šiuo klausimu kalbėjosi su valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu. Dabar jie tikisi „atkreipti į tai dėmesį“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas

„Bus pripažintas poreikis teikti šias paslaugas visame pasaulyje, ypač karo nuniokotose teritorijose“, – sakė J.Speier.

Reprodukcinės laisvės klausimas šiuo metu, tikėtina, bus aktualus daugeliui amerikiečių, kai pranešama apie galimą svarbiausio Aukščiausiojo Teismo sprendimo Roe prieš Wade'ą panaikinimą.

J.Speier sakė: „Manau, kad Jungtinėse Valstijose yra padidėjęs jautrumas ir sąmoningumas dėl galimo teisės, kuria moterys galėjo naudotis beveik 50 metų, praradimo.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius