Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seksualinis priekabiavimas – problema ne tik Lietuvos, bet ir prestižiškiausiose pasaulio meno institucijose

Vilniaus dailės akademijos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos auklėtinių iniciatyvos prabilti apie dėstytojų seksualinį priekabiavimą, žinoma, nėra pirmosios pasaulyje. Judėjimo #metoo banga pastaraisiais mėnesiais užliejo pačias prestižiškiausias menų mokslo institucijas pasaulyje.
Judėjimo prieš priekabiavimą #metoo aktyvistė
Judėjimo prieš priekabiavimą #metoo aktyvistė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Viena tokių įstaigų – Londono universiteto Goldsmito koledžas, kuriame dėstomi menai, dizainas, humanitariniai ir socialiniai mokslai.

Praėjusių metų vasaros pradžioje Jungtinėje Karalystėje didelį skandalą sukėlė svarbias pareigas Goldsmite palikusi feministė akademikė Sara Ahmed. Ji taip protestavo prieš koledžo vadovybės nesugebėjimą susitvarkyti su seksualinio priekabiavimo problema.

„Aš kalbu ne apie vieną asmenį, ne apie du, ne apie jų grupę, net ne apie nederamai besielgiančią instituciją. Mes kalbame apie tai, kad seksualinis priekabiavimas yra tapęs normalia bendrine akademinės kultūros dalimi“, – tada savo tinklaraštyje parašė S.Ahmed.

S.Ahmed: „Mes kalbame apie tai, kad seksualinis priekabiavimas yra tapęs normalia bendrine akademinės kultūros dalimi.“

Būtent tokia buvo moters reakcija į dar prieš metus, 2016-aisiais, kilusį skandalą dėl to, kad aukštojo mokslo įstaiga studentėms, kurios teigė, jog prie jų priekabiaujama, per šešerius metus išmokėjo kompensacijų beveik už 200 tūkst. svarų sterlingų, bet istorijų neviešino pagal slaptumo susitarimus (non-disclosure agreements).

Goldsmito koledžo studentės skundėsi ir seksualiniu persekiojimu, ir užpuolimais, ir išprievartavimais. Esą jos buvo tapusios koledžo darbuotojų, tarp jų – ir dėstytojų, taikiniais.

S.Ahmed pripažino, kad dalis koledžo darbuotojų, kurie buvo apkaltinti, buvo prispausti palikti pareigas. Tačiau kadangi buvo pasinaudota slaptumo susitarimais, niekas taip ir nesužinojo, kodėl minėti asmenys pasitraukė iš užimamų postų.

„Twitter“ nuotr./Londono universiteto Goldsmito koledžas
„Twitter“ nuotr./Londono universiteto Goldsmito koledžas

Sulaukęs gausybės kritikos, Goldsmito koledžas ėmėsi veiksmų – pristatytas 10 veiksmų, kuriais būtų galima susidoroti su priekabiavimo problema, planas, įkurta nauja kovos su seksualinėmis priekabėmis strategijos vadybininko pareigybė.

Savotiškas džiazas Berklyje

Dar garsesnė menų mokslo įstaiga – JAV, Bostono didmiestyje veikiantis Berklio muzikos koledžas.

Pernai lapkritį dienraštis „The Boston Globe“ paskelbė, kad sulaukę kaltinimų dėl seksualinio priekabiavimo ir užpuolimų palikti darbą buvo priversti mažiausiai trys profesoriai.

Kilus audrai, Berklio studentai susirinko į atvirą forumą, kuriame apsilankęs koledžo prezidentas Rogeris Brownas pripažino, kad tokių darbuotojų, kurie elgėsi nederamai, buvo daugiau – per pastaruosius 13 metų nutrauktos sutartys su 11 darbuotojų.

„Twitter“ nuotr./Berklio muzikos koledžas Bostone
„Twitter“ nuotr./Berklio muzikos koledžas Bostone

R.Brownas, žinoma, atsiprašė: „Labai, labai atsiprašau visų tų, prie kurių buvo priekabiaujama Berklyje. Atsiprašau už mūsų instituciją. Tai nepriimtina.“

„Už kiekvieno atvejo yra bent po vieną studentę, kurios svajonė buvo sutrupinta, kurios lūkesčiai buvo sunaikinti, kuri prarado pasitikėjimą mumis ir galbūt savimi“, – pareiškė Berklio vadovas.

„The Boston Globe“ žurnalistai, kurie rėmėsi teismo dokumentais ir pokalbiais su aukomis, nustatė, kad Berklis leido profesoriams, kuriuos buvo apkaltinusios studentės, tyliai palikti koledžą.

Istorijos išties keliančios nerimą. Antai viena studentė pasakojo 2012-aisiais atsibudusi namuose – po išgertuvių – ir supratusi, kad ją grabinėja profesorius, džiazo muziką Berklyje dėstęs Jeffas Galindo.

Dėstytojas pripažino, kad griebė studentei už veido ir bandė ją pabučiuoti, tačiau aiškino, esą tai yra „mano kubietiškos kultūros dalis“.

Koledžo vadovybė įtikino moterį nesikreipti į teismą – esą iš Berklio atleistas J.Galindo neras darbo jokioje kitoje įstaigoje. Tačiau profesorius netrukus įsidarbino Naujosios Anglijos konservatorijoje Bostone.

Kitu atveju viena pirmakursė papasakojo, kaip jos dėstytojas Aruanas Ortizas nusprendė, kad jai reikia daugiau pamokų ir vieną vėlyvą vakarą telefonu pasisiūlė ateiti į studentės butą.

Mergina gyveno su drauge, tad jautėsi saugi. Bet draugė netrukus išėjo iš kambario į tualetą, o A.Ortizas puolė studentę laižyti, ją liesti, bandyti ją pabučiuoti. Vyras netrukus pakartojo procedūrą, bet studentė greitai pareikalavo, kad jis išeitų.

Kai po kelių mėnesių Berklio koledžo vadovybė nusprendė peržiūrėti A.Ortizui mestus kaltinimus, dėstytojas pripažino, kad griebė studentei už veido ir bandė ją pabučiuoti, tačiau aiškino, esą tai yra „mano kubietiškos kultūros dalis“.

Kembridžą užplūdo skundai

Universitetų, kur vis garsiau kalbama apie nederamo seksualinio elgesio problemas, žinoma, vis daugiau.

Šią savaitę apie krizę pripažino Kembridžo universitetas – įstaiga nuo to laiko, kai leido anonimiškai pranešti apie priekabiavimą, per 9 mėnesius sulaukė 173 skundų.

119 skundų skelbė apie studentų priekabiavimo prie studentų atvejus, septyni – apie universiteto darbuotojų priekabiavimą prie kitų darbuotojų. Dar dukart į administraciją kreipėsi studentai, kurie skundėsi įstaigos darbuotojų elgesiu.

Pastaruoju metu kaltinimų seksualiniu priekabiavimu ir kitokiu nederamu elgesiu sulaukė VDA darbuotojai tapytojas Jonas Gasiūnas, istorikas bei psichologas Arvydas Liepuonius (abu iš užimamų pareigų pasitraukė), fotografas Gintautas Trimakas.

Taip pat – teatro režisierius Jonas Vaitkus, kurį seksualiniu priekabiavimu antradienį apkaltino ir antra moteris.

Donato Stankevičiaus nuotr./Jonas Vaitkus
Donato Stankevičiaus nuotr./Jonas Vaitkus

Anksčiau priekabiavimu buvo apkaltintas kino režisierius Šarūnas Bartas. Dėl pasikėsinimo priversti lytiškai santykiauti šiuo metu yra teisiamas buvęs Panevėžio Juozo miltinio dramos teatro direktorius Linas Marijus Zaikauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius