Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 23

Serbija grasina Kosovui: ar gali kilti dar vienas karas Europoje?

„Gelbėsime Kosovo serbus“, „Serbija bus priversta imtis Balkanų denacifikacijos“. Tokios ir panašios frazės yra kartas nuo karto pakartojamos Serbijos vadovybės, politikų, dažnai prezidento Aleksandro Vučičiaus. Apie rusų Ukrainoje gelbėjimą ir Ukrainos denacifikaciją, prieš Rusijai užpuolant kaimynę, kalbėjo ir Vladimiras Putinas. Kodėl jų retorika panaši? Koks Serbijos planas Kosove?
Kosovo policija prie sienos su Serbija
Kosovo policija prie sienos su Serbija / „Scanpix“/AP nuotr.

Apie tai portalo 15min videolaidoje „15/15“ diskutavo Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD( frakcijos seniūnė, Europos reikalų komiteto pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Rytų Europos studijų centro projektų vadovas, analitikas Justinas Kulys.

– Justinai, pradėkim nuo jūsų. Kiek tikėtina, kad dabartinėse įtampose gali kilti dar vienas karinis konfliktas Europoje ir jis bus Kosove?

J.Kulys: Na, mes visą laiką galime klysti, nes turbūt niekada negalime įskaičiuoti iracionalių ar neracionalių veiksnių, tačiau panašu, kad bent kol kas šis konfliktas buvo labiau išpūstas netikrų naujienų, kurios sklido socialiniuose tinkluose, negu iš tiesų kelia didelę grėsmę taikai ir stabilumui regione. Panašūs įvykiai, kaip dabar, vyko ir pernai, tai irgi buvo konfliktas dėl valstybinių numerių, tąkart buvo Kosovo saugumo pajėgos pasiųstos į šalies šiaurę, Serbija atsiuntė savo karines pajėgas, šalia pasienio skraidė naikintuvai.

Tačiau tai irgi buvo tokia laikina įtampa, kuri nurimo radus kompromisą, kad vienos šalies gyventojams vykstant į kitą tereikia užsiklijuoti lipduką ant herbo, kuris yra ant automobilio numerio. Taip tarsi buvo rastas laikinas sprendimas.

Šįkart įtampos iš tikrųjų buvo labai smarkiai išpūstos netikrų naujienų socialiniuose tinkluose, kurių buvo galima rasti ir apie tai, kad jau susišaudymai vyksta pačioje Serbijoje, esą viena ar kita šalis siunčia savo saugumo pajėgas, vos ne vyksta susirėmimai ir po šiai dienai vis dar tebėra tam tikrų netikrų žinių, skleidžiamų apie tai, kad Serbija siunčia tankus į pasienį.

tspmi.vu.lt nuotr./Justinas Kulys
tspmi.vu.lt nuotr./Justinas Kulys

Tačiau reikia nepamiršti vieno labai svarbaus fakto, kuris, mano galva, yra pats svarbiausias. Vis dėlto Kosove yra dislokuoti beveik 4 tūkst. NATO karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius