Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Serbijos laukia netikėti rinkimai, vadinami referendumu dėl ateities Europoje

Serbijos premjeras Aleksandaras Vučičius antradienį paskelbė, kad šalyje balandžio 24 dieną bus surengti išankstiniai parlamento rinkimai, kurie turėtų parodyti serbų nusiteikimą žengti į Europos Sąjungą, skelbia Laisvosios Europos radijas.
Aleksandras Vučičius
Aleksandras Vučičius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tai bus referendumas, ar Serbija nori būti moderni Europos valstybė jau 2020 metais, ar ji nori ateities, ar praeities“, – sakė A.Vučičius, antradienį kalbėdamas Serbijos valstybinės televizijos RTS eteryje.

Daugelio politologų nuomone, Serbijos premjeras taktiškai pasirinko skelbti išankstinius rinkimus būtent dabar, kai opozicijos atstovus visiškai nusilpnino susiskaldymas ir politinės rietenos.

Nori tapti europietiška valstybe

Naujausios apklausos rodo, kad A.Vučičiaus Progresyvioji partija gali gauti netgi dviejų trečdalių daugumą parlamente. 2014 metų rinkimuose ši partija gavo 158 iš 250 mandatų.

Serbijos premjeras norėtų užsitikrinti pilną ketverių metų kadenciją iki 2020 metų, kai šalis galėtų bandyti prisijungti prie ES.

„Per artimiausius ketverius metus noriu pasiekti, kad mūsų švietimo ir sveikatos apsaugos sistemos pasiektų modernų, europietišką lygį“, – sakė jis.

„Noriu, kad kiekvienas asmuo Serbijoje galėtų susirasti padorų darbą ir užtikrinti savo šeimai aukštesnį gyvenimo lygį, būtų panaikintas skurdas“, – žadėjo Serbijos lyderis. „Turime kovoti su korupcija ir užtikrinti, kad šalyje visiems galiotų vienodi įstatymai“, – teigė A.Vučičius.

Serbus džiugina atsibundanti ekonomika

Pagrindinis dabartinio šalies vadovo koziris – kylanti Serbijos ekonomika. Serbija praėjusiais metais išvengė recesijos ir gali pasigirti nedideliu, bet simbolišku 0,8 proc. augimu.

Nedarbas Serbijoje sumažėjo nuo 20,9 iki 16,7 proc.

Nedarbas Serbijoje sumažėjo nuo 20,9 iki 16,7 proc. Pasaulio banko išplatintame palankių verslui valstybių reitinge A.Vučičiaus valdoma Serbija šoktelėjo iš 91 į 59 vietą.

„Sunkus darbas atsiperka ir suteikia vilčių optimizmui“, – sakė A.Vučičius. Jis žadėjo, kad 2016 ir 2017 metai bus dar geresni Serbijos ekonomikai, o šį pakilimą pajus visi socialiniai sluoksniai.

Kraštutiniu dešiniuoju dešimtojo dešimtmečio pradžioje, Jugoslavijos karo metu, buvęs A.Vučičius vėliau keitė savo pažiūras. Pastaruoju metu jis tapo vienu iš aktyviausių Serbijos Europos Sąjungoje idėjos propaguotoju.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius