Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Serbijos pareigūno areštas Kosove padidino įtampą tarp Prištinos ir Belgrado

Kosovo policija pirmadienį neramiame Mitrovicos mieste areštavo serbų aukšto rango pareigūną.
Marko Džiuričius
Marko Džiuričius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kosovas Serbija

Būgštaujama, kad šis areštas gali vėl padidinti įtampą tarp buvusių priešininkų, mėginančių iš naujo užmegzti dialogą.

Belgrado vyriausiasis derybininkas Kosovo klausimu Marko Džiuričius buvo areštuotas, kai nepaisydamas draudimo atvyko į Mitrovicą, nurodė policijos atstovas spaudai.

Kosovas, etninių albanų dominuojama buvusi Serbijos provincija, 2008 metais vienašališkai paskelbė nepriklausomybę, tačiau Belgradas atsisako pripažinti jo suverenitetą.

Kosovo prezidentas Hashimas Thaci nurodė, kad M.Džiuričius buvo palydėtas policijos iki „Kosovą ir Serbiją skiriančios sienos perėjimo punkto“.

Tuo tarpu Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius sušaukė nacionalinio saugumo tarybos posėdį.

Pirmadienį vakare Kosovo šiaurėje esančioje Mitrovicoje nebuvo užfiksuota jokių incidentų. Areštuotas M.Džiuričius buvo nugabentas į centrinę policijos būstinę Prištinoje, naujienų agentūrai AFP sakė policijos atstovas spaudai.

Kiek anksčiau Kosovo pareigūnai informavo, kad M.Džiuričius negavo leidimo įvažiuoti.

Į Kosovą vykstantys Serbijos pareigūnai paprastai prašo Prištinos leidimo apsilankyti rajonuose, kur gyventojų daugumą sudaro etniniai serbai.

Automatais ginkluoti ir veidus gobtuvais prisidengę policininkai, lydimi šarvuotų kovos mašinų, buvo dislokuoti Mitrovicoje arčiau Serbijos sienos, kad užkirstų kelią keliems serbų pareigūnams patekti į Kosovą, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Policininkams teko panaudoti ašarines dujas, kad išvaikytų dešimtis vietos gyventojų, trukdžiusių jiems patekti į salę, kur tuo metu M.Džiuričius dalyvavo viename susitikime.

Praėjus beveik dviem dešimtmečiams po kruvino 1998–1999 metų karo tarp serbų pajėgų ir už Kosovo nepriklausomybę kovojusių etninių albanų partizanų Mitrovica tebėra padalyta į du sektorius. Ibaro upės šiauriniame krante gyventojų daugumą sudaro etniniai serbai, o pietinėje zonoje daugiausia gyvena albanai.

Mieste tebėra dislokuotos tarptautinės pajėgos.

Kosove iš 1,8 mln. gyventojų apie 120 tūkst. yra etniniai serbai.

Viešas susitikimas Mitrovicoje buvo surengtas siekiant skatinti „vidinį dialogą“ Kosovo klausimu, kuris itin svarbus Belgradui siekiant narystės Europos Sąjungoje.

Pirmadienio areštas yra rimčiausias incidentas nuo tada, kai Belgradas 2017 metų sausį pasiuntė Kosovo kryptimi traukinį, išmargintą Serbijos vėliavos spalvomis ir papuoštą užrašu įvairiomis kalbomis „Kosovas yra Serbija“.

Priština tai pavadino provokacija, o traukinys buvo sustabdytas nekirtęs sienos, nes, pasak Serbijos vyriausybės, būgštauta, kad jis gali būti užpultas.

M.Džiuričius buvo areštuotas ir išsiųstas iš Kosovo praėjus kelioms dienoms po to, kai Briuselyje įvyko A.Vučičiaus ir H.Thaci susitikimas. Jis buvo surengtas siekiant atnaujinti ES tarpininkaujamas derybas dėl Belgrado ir Prištinos santykių normalizavimo, kurios pastaruosius dvejus metus yra patekusios į aklavietę.

Per pastarąjį dešimtmetį maždaug 115 pasaulio valstybių pripažino Kosovo nepriklausomybę. Tačiau Serbija ir dešimtys kitų šalių, tarp jų sena Belgrado sąjungininkė Rusija, atsisako tai padaryti.

1998–1999 metų Kosovo konfliktas nusinešė 13 500 gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius