Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Serbijos premjeras laimėjo rinkimus, bet turės dirbti su sustiprėjusia opozicija

Serbijos ministras pirmininkas Aleksandras Vučičius iškovojo triuškinamą pergalę balandžio 24 dieną vykusiuose rinkimuose, tačiau jam teks dirbti su stipresne, palyginti su pastaraisiais dvejais metais, opozicija, įskaitant kraštutinių kairiųjų partijas.
Aleksandras Vučičius
Aleksandras Vučičius / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Galutinių rezultatų paskelbimas buvo atidėtas savaitei, nes Rinkimų komisija nurodė surengti pakartotinį balsavimą 15-oje iš daugiau nei 8 tūkst. balsavimo apylinkių dėl pažeidimų, apie kuriuos pranešė tiek N.Vučičiaus Serbijos pažangos partija (SNS), tiek opozicinės partijos.

SNS vadovaujama koalicija surinko 48,25 proc. balsų ir 250 vietų parlamente turės 131 deputatą. Per ankstesnius rinkimus ji iškovojo 158 vietas, o šįkart užsitikrino mažiau vietų, nes daugiau partijų įveikė 5 proc. rinkimų barjerą.

Po ketverių metų į parlamentą grįžta Vojislavo Šešelio ultranacionalistinė Radikalų partija, kuri užėmė trečią vietą rinkimuose, gavusi 8,1 proc. balsų.

Kraštutinių dešiniųjų stovyklai taip pat atstovaus koalicija „Dveri“-DSS, gavusi 5,04 proc. balsų.

Abi ultranacionalistinės partijos atvirai pasisako prieš šalies siekį prisijungti prie Europos Sąjungos ir ragina stiprinti ryšius su Rusija.

Vietų parlamente taip pat iškovojo kitos opozicinės partijos, tarp jų – proeuropietiška Demokratinė partija ir liberali koalicija, vadovaujama buvusio prezidento Boriso Tadičiaus, taip pat kelios mažos partijos, rodo galutiniai rezultatai.

N.Vučičius žada vyriausybę suformuoti iki birželio 8 dienos. Pasak premjero, nors parlamente turės daugumą, jis sieks suburti plačią koaliciją.

Tikėtini jo koalicijos partneriai – Serbijos socialistų partija (SPS) – užėmė antrą vietą su 10,95 proc. balsų.

46 metų premjeras priėmė kontroversišką sprendimą dvejais metais anksčiau laiko organizuoti pirmalaikius rinkimus, pareiškęs, kad jam reikia tvirto mandato įgyvendinti reformas, reikalingas siekiant narystės ES.

Tuo tarpu A.Vučičiaus kritikai tvirtina, kad jis siekia konsoliduoti valdžią savo rankose, ir reiškia nuogąstavimus dėl jo autoritarinių tendencijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius