-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seulas: JAV karių išvedimas nesiejamas su galima taikos sutartimi su Pchenjanu

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas trečiadienį paneigė, kad šalyje dislokuoti JAV kariai turės pasitraukti, jei su Pchenjanu būtų pasirašyta taikos sutartis.
Šiaurės ir Pietų Korėjos lyderiai: Kim Jong Unas ir Moon Jae-inas
Šiaurės ir Pietų Korėjos lyderiai: Kim Jong Unas ir Moon Jae-inas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Seulas ir Pchenjanas nuo 1950-ųjų formaliai tebekariauja, tačiau per praėjusią savaitę vykusį istorinį susitikimą Moon Jae-inas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pažadėjo siekti ilgalaikio taikos susitarimo, kuris pakeistų prieš 65 metus pasirašytą paliaubų sutartį.

„JAV ginkluotosios pajėgos Korėjoje yra Pietų Korėjos ir JAV aljanso klausimas. Tai neturi nieko bendra su taikos sutarties pasirašymu“, – sakė Moon Jae-inas, kalbėdamas apie susitarimą, pagrindžiandį 28 500 JAV karių dislokavimą Pietų Korėjoje.

Tokį pareiškimą prezidentas padarė vienam jo patarėjui viešai užsiminus, kad gali būti keliama klausimų dėl JAV sausumos, jūros ir oro pajėgų tolesnio buvimo pusiasalyje, jei su Pchenjanu būtų sudaryta taikos sutartis.

Savo straipsnyje žurnale „Foreign Affairs“ patarėjas Moon Chung-inas parašė, kad būtų „sunku pateisinti (JAV kariuomenės) tolesnį dislokavimą Pietų Korėjoje“ sudarius taikos sutartį.

Tuo tarpu Pietų Korėjos prezidentūra įspėjo patarėją „nebekelti painiavos“ tokiais komentarais, sakė Mėlynųjų Rūmų atstovas Kim Eui-kyeomas, Seulo gynybos ministerijai patvirtinus, kad į šalį atvyko keletas JAV naikintuvų dalyvauti įprastose bendrose pratybose.

Radarais sunkiai susekami naikintuvai F-22 „Raptor“ paskutinį kartą buvo atskridę į Pietų Korėją gruodį, kai Seulas ir Vašingtonas surengė iki šiol didžiausias bendras aviacijos pratybas. Jie buvo atsiųsti praėjus keletui dienų po Šiaurės Korėja raketos, tikriausiai galinčios pasiekti JAV žemyninę dalį, bandymo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Pietų Korėjos žiniasklaida pranešė, kad sekmadienį į pietiniame Gvangdžu mieste esančią aviacijos bazę atvyko aštuoni F-22 reaktyviniai lėktuvai.

Šiaurės Korėja paprastai piktai reaguoja į amerikiečių sunkiai susekamų naikintuvų dislokavimą: Pchenjanas nuogąstauja, jos šie lėktuvai gali būti panaudoti operacijoms prieš vyriausybės objektus ir strateginę infrastruktūrą.

Vis dėlto Kim Jong Unas pastaruoju metu rodo, kad linkęs taikytis su kaimynais, o kovą pareiškė Seulo pasiuntiniui Chung Eui-yongui suvokiantis, kad JAV ir Pietų Korėjos bendrų pratybos yra reikalingos.

Kariniai mokymai „Max Thunder“ prasidės gegužės 11-ąją ir tęsis dvi savaites. Pranešama, kad juose dalyvaus apie 100 abiejų šalių orlaivių.

VIDEO: Pietų ir Šiaurės Korėjos pasirašys taikos sutartį užbaigdamos 68 metus trukusį karą

Pietų Korėjos gynybos ministerija paragino šalies žiniasklaidą susilaikyti nuo „spėlionių“ apie šias pratybas.

Tokį prašymą institucija paskelbė konservatyviajam Pietų Korėjos dienraščiui „Chosun Ilbo“ pareiškus, jog sprendimu dislokuoti orlaivius siekiama didinti spaudimą Pchenjanui, artėjant planuojamam Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimui.

„Max Thunder“ yra įprastos pratybos, suderintos ilgą laiką prieš planuojamą JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimą“, – sakoma Gynybos ministerijos pareiškime.

Tuo tarpu pirmadienį paaiškėjo, kad Šiaurės ir Pietų Korėją skiriančioje demilitarizuotoje zonoje (DMZ) esančiame Panmundžomo paliaubų kaimelyje, kur praėjusią savaitę įvyko abiejų šalių vadovų susitikimas, su Kim Jong Unu gali susitikti ir D.Trumpas.

VIDEO: Neįprastas vaizdas: Šiaurės Korėjos lyderio automobilį lydėjo greta bėgantys apsaugininkai

Anot laikraščio „Chosun Ilbo“, naikintuvai F-22 taip pat galimai bus panaudoti saugumui užtikrinti, jei JAV ir Šiaurės Korėjos susitikimas iš tikrųjų vyks Panmundžome.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius