Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seulas savo ambasadoriumi JAV paskyrė diplomatą, D.Trumpą pavadinusį „klastingu“

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas penktadienį paskyrė naujuoju savo šalies ambasadoriumi Jungtinėse Valstijose diplomatą, kuris JAV lyderį Donaldą Trumpą yra pavadinęs „klastingu“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šio amžiaus pradžioje Lee Soo-Hyuckas, karjeros diplomatas, vėliau tapęs valdančiosios partijos įstatymų leidėju, buvo Seulo delegacijos vadovas šešiašalėse derybose dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos.

Dabar jis bus atsakingas už diplomatinius santykius tarp Seulo ir Vašingtono, kurie ne visada sutardavo klausimais, susijusiais su branduolinį ginklą turinčia Šiaurės Korėja ir savo dvišaliais ryšiais.

„Scanpix“/AP nuotr./Moon Jae-inas ir Donaldas Trumpas
„Scanpix“/AP nuotr./Moon Jae-inas ir Donaldas Trumpas

Tačiau vos pernai Pietų Korėjos laikraštis „Chosun Ilbo“ citavo Lee Soo-Hyucką, kritikavusį JAV prezidentą.

Jo buvo paprašyta pakomentuoti situaciją Baltuosiuose rūmuose, kai D.Trumpas neleido išversti Moon Jae-ino atsakymo į vieno žurnalisto klausimą ir pareiškė: „Esu tikras, kad tai jau girdėjau.“

Tada Lee Soo-Hyuckas leidiniui sakė: „Tai – Trumpo stilius. Nemanau, kad jis taip pasielgė tik su Moon [Jae-inu]. Jis yra klastingas.“

Jo teigimu, JAV prezidentu tapęs verslininkas yra linkęs kalbėti nenuoširdžiai.

„Tiesą sakant, man tikrai nepatinka“, – tada pareiškė Lee Soo-Hyuckas, bet nepatikslino, ar kalba apie D.Trumpą asmeniškai, ar apie jo elgesį.

Lee Soo-Hyuckas paskirtas praėjus vos mėnesiui po to, kai atsistatydino britų ambasadorius Vašingtone Kimas Darrochas, taip pat griežtai kritikavęs D.Trumpą.

Amerikos lyderis įtūžo, kai buvo nutekinta Jungtinės Karalystės ambasados konfidenciali korespondencija su Londonu ir į viešumą iškilo britų diplomato kritika D.Trumpo administracijai.

Viename iš pasiuntinio pranešimų D.Trumpo administracija vadinama „unikaliai neveiksnia“, o kitame JAV lyderis apibūdinamas kaip „nepatikimas ir nekompetentingas“.

D.Trumpas savo ruožtu per tviterį rašė, kad K.Darrochas yra „paikas ambasadorius“ bei „labai bukas vyrukas“, ir pažėrė kritikos tuometinei JK premjerei Theresai May.

Seulas ir Vašingtonas turi saugumo aljansą, ir Pietų Korėjoje yra dislokuoti 28,5 tūkst. amerikiečių karių, saugančių šalį nuo Šiaurės Korėjos, įsiveržusios į pietinės kaimynės teritoriją 1950-aisiais.

JAV prezidentas nekart reikalavo Seulo skirti daugiau lėšų amerikiečių karių buvimo finansavimui ir užsiminė, kad pajėgos gali būti išvestos iš šalies.

Ketvirtadienį D.Trumpas tviteryje pranešė, kad prasidėjo derybos dėl finansavimo didinimo, tačiau Seulas tai paneigė.

Šiaurės Korėja per pastarąsias dvi savaites surengė keturių raketų porų paleidimus ir pagrasino įvykdyti daugiau ginklų bandymų. Pasak Pchenjano, tai yra perspėjimas Vašingtonui ir Seului dėl jų bendrų karinių pratybų.

Vis dėlto D.Trumpas nesureikšmino Šiaurės Korėjos raketų paleidimų, todėl dalis pietų korėjiečių nerimauja, kad Vašingtonas pirmiausia rūpinasi savo paties saugumu.

Be to, Seului ir Tokijui įsivėlus į ginčą dėl prekybos ir istorijos, konservatyvusis Japonijos premjeras Shinzo Abe su D.Trumpu užmezgė gerokai artimesnius santykius negu Moon Jae-inas, kairiųjų pažiūrų buvęs žmogaus teisių advokatas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius