Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seulas: Šiaurės Korėja suklastojo „raketos monstro“ paleidimą

Šiaurės Korėja suklastojo savo didžiulės raketos, analitikų pramintos „raketa monstru“, paleidimą praėjusią savaitę, trečiadienį paskelbė Pietų Korėjos kariškiai, nurodydami, kad iš tiesų tikriausiai buvo išbandyta tokia pati tarpžemyninė balistinė raketa, kokią Pchenjanas paleido 2017 metais.
Raketa „Hwasong 17“
Raketa „Hwasong 17“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurės Korėja penktadienį paskelbė sėkmingai išbandžiusi „Hwasong-17“ – ilgojo nuotolio tarpžemyninę balistinę raketą, galinčią, pasak analitikų, nešti daug kovinių galvučių. Pirmą kartą šią raketą Pchenjanas pademonstravo per karinį paradą 2020-aisiais.

Tačiau Pietų Korėjos Gynybos ministerija naujienų agentūrai AFP nurodė, jog Seulas ir Vašingtonas dabar priėjo prie išvados, kad iš tikrųjų buvo paleista tarpžemyninė balistinė raketa „Hwasong-15“. Tokią raketą Pchenjanas buvo išbandęs 2017-aisiais.

„JAV ir Pietų Korėjos žvalgyba nustatė, kad kovo 24 dieną buvo paleista „Hwasong-15“, – AFP sakė Pietų Korėjos Gynybos ministerijos pareigūnas.

Abi minimos raketos potencialiai galėtų smogti pagrindinei JAV teritorijos daliai.

Seulas ir Tokijas po bandymo atskirai patvirtino, kad kovo 24-ąją paleista raketa skriejo aukščiau ir toliau nei raketos per visus ankstesnius bandymus, bet vėliau analitikai atkreipė dėmesį į nesutapimus Šiaurės Korėjos pranešime.

Klaidingas pranešimas tikriausiai buvo Pchenjano bandymas kompensuoti po nesėkmingo kovo 16-osios bandymo, kai raketa – pasak analitikų, būtent „Hwasong-17“ – netrukus po paleidimo sprogo.

Seule įsikūrusi specializuota naujienų agentūra „NK News“ pranešė, kad raketos nuolaužos nukrito Pchenjane arba netoli jo, o padangėje slinko rausvo atspalvio dūmų kamuolys.

„Pchenjano gyventojus turėjo sukrėsti“ nesėkmingas paleidimas, jis galėjo paveikti viešąją nuomonę apie Kim Jong Uno režimą, reporteriams sakė Pietų Korėjos opozicinės konservatyvios Liaudies jėgos partijos (PPP) deputatas Ha Tae-keungas.

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida – dienraštis „Rodong Sinmun“ ir naujienų agentūra KCNA – tuo metu nepranešė apie nesėkmingą paleidimą, nors paprastai apie sėkmingus ginklų bandymus paskelbia per 24 valandas, dažnai su nuotraukomis.

Kovo 24-osios bandymas buvo išliaupsintas valstybinėje žiniasklaidoje. Televizija KCTV paskelbė vaizdo įrašą, esą parodantį sėkmingą milžiniškos raketos paleidimą.

Tačiau analitikai atkreipė dėmesį į filmuotos medžiagos nesutapimus, galinčius rodyti, kad kai kurios kovo 24-osios paleidimo dalys buvo suklastotos.

VIDEO: Šiaurės Korėja paskelbė naujos raketos paleidimo įrašą – šis atrodo, kaip kino filmas

„Propagandinė vertė“

Šios izoliuotos šalies ekonomiką smarkiai veikia Jungtinių Tautų sankcijos dėl lyderio Kim Jong Uno ginklų programų ir prieš dvejus metus paties Pchenjano dėl COVID-19 įvesta blokada.

„Kimo režimas ne tik didžiuojasi savo branduolinių ginklų bei raketų programomis ir jomis grindžia savo teisėtumą, bet ir vadina karinės galios kūrimą dėl išorės grėsmių moraliniu pateisinimu vidaus ekonominėms kančioms“, – AFP sakė Seule veikiančio moterų universiteto „Ewha“ tarptautinių studijų profesorius Leifas-Ericas Easley.

Valstybės kontroliuojamoje žiniasklaidoje pavaizduotas „sėkmingas“ paleidimas turi nemažą „propagandinę vertę“ Kim Jong Uno režimui, pridūrė jis.

Analitikai yra perspėję, kad Šiaurės Korėja vėliau šiais metais tikriausiai paleis karinį žvalgybos palydovą ir surengs taktinių branduolinių kovinių galvučių bandymų.

Pirmadienį Pchenjano valstybinė žiniasklaida pranešė, kad lyderis Kim Jong Unas pažadėjo sukurti „triuškinamą“ ir nesustabdomą karinę galią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius