Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šį kartą B.Johnsonas nusiteikęs rimtai: favoritas pakeisti Th.May spaudžia gazą

Dar prieš pora metų iš jo juokėsi ir milijonai britų, ir diplomatai kitur Europoje. Šiandien niekas jau nebekrizena – Borisas Johnsonas ketvirtadienį įrodė esantis pagrindinis favoritas pakeisti Theresą May Jungtinės Karalystės premjero poste. B.Johnsono kampanija išties išmani. Vis dėlto neatsakytų klausimų yra, rašo „Politico“.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / „Scanpix“/AP nuotr.

Šalies Konservatorių partija dar renka būsimąjį savo lyderį, o kartu – ir premjerą. Tačiau jau pirmasis parlamentarų balsavimas paliudijo, kad B.Johnsonas, vienas pagrindinių „Brexit“ kampanijos veidų, ne be reikalo laikomas šių rinkimų favoritu.

Balsavo visi 313 torių parlamentarų, o net 114 parėmė B.Johnsono kandidatūrą. Antroje vietoje likęs Jeremy Huntas sulaukė tik 43 deputatų paramos.

Kovoje liko septyni kandidatai, dėl kurių toriai deputatai vėl balsuos kitą savaitę, o iš dviejų populiariausių pretendentų mėnesio pabaigoje jau rinksis visi Konservatorių partijos nariai. Jų yra per pusantro šimto tūkstančių.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Trys kandidatai į torių pirmininko postą jau iškrito iš kovos
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Trys kandidatai į torių pirmininko postą jau iškrito iš kovos

Žinoma, visko dar gali būti, tačiau B.Johnsono, žadančio išpildyti daugybės britų viltis ar su sutartimi, ar be jos spalį palikti Europos Sąjungą, persvara tiesiog per didelė. Kaip jam tai pavyko? Kantriai dirbant.

Kantriai įtikinėjo kolegas

Ne vienas apžvalgininkas jau pastebėjo, kad B.Johnsonas anksčiau nei tikėtasi nusipurtė abejones, jog jam nepavyks užsitikrinti reikiamos torių parlamentarų paramos. O abejota rimtai.

Mažiau nei prieš trejus metus, kai po „Brexit“ referendumo atsistatydino Davidas Cameronas, B.Johnsonas irgi bandė tapti Jungtinės Karalystės premjeru. Tačiau jis greitai sudegė – tiesą sakant, taip greitai, kad toriai deputatai dar nė nebuvo pradėję balsuoti.

Aišku, tada B.Johnsonas turėjo mažai laiko, bet prie bedugnės krašto jį dar arčiau pristūmė tuometis sąjungininkas Michaelas Gove'as, viešai nusigręžęs nuo kolegos. Šįkart B.Johnsonas jau subūrė disciplinuotą ir patyrusią komandą.

„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Gove'as
„Scanpix“/AP nuotr./Michaelas Gove'as

„Skirtumas toks, kad šį kartą jis į visą šitą reikalą žiūri rimtai. Viskas jau kelis mėnesius suplanuota“, – „Politico“ teigė vienas buvęs ministrų kabineto narys, dabar remiantis B.Johnsoną.

B.Johnsonas anksčiau nei tikėtasi nusipurtė abejones, jog jam nepavyks užsitikrinti reikiamos torių parlamentarų paramos.

Kampanijai kartu su buvusiu kandidatu į Londono merus Zacu Goldsmithu vadovauja buvęs gynybos sekretorius Gavinas Williamsonas – pastarojo ryšiai su eiliniais toriais Bendruomenių Rūmuose labai naudingi B.Johnsonui.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gavinas Williamsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gavinas Williamsonas

2016-aisiais pastarasis sugebėjo atstumti torius savo arogantišku elgesiu ir povyza, tarytum ministro pirmininko postas jam tiesiog priklauso. Bet dabar jis kelias savaites kantriai bendravo su tais pačiais parlamentarais.

Strategija - daug neplepėti

B.Johnsonas rado laiko netrumpiems susitikimams, per kuriuos kartojo iš esmės tas pačias žinutes: kad konservatoriai turi užbaigti „Brexit“, jei nori išlikti. Taip pat – kad būtent jis, B.Johnsonas, pritrauks partijai balsų.

Galiausiai – kad tik jis, tapęs premjeru, galėtų ir įveikti opozicinės Leiboristų partijos lyderį Jeremy Corbyną, ir sustabdyti balsų tekėjimą Nigelo Farage'o įkurtos „Brexit“ partijos link.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Kol kas tai veikia. Tačiau parlamentas vis dar bando užblokuoti „Brexit“ be sutarties, o ES toliau tikina, kad Th.May suderėto susitarimo persvarstyti nė neketina. Tad B.Johnsonas vis dar turi atsakyti į svarbiausią klausimą: kaip jis perliptų šiuos barjerus išrinktas premjeru?

Favoritas iš dažnų pasirodymų televizijoje ar interviu dienraščiams daug neišlošia, o prarasti gali daug.

Dar neatsakė, ir būtent tokia buvusio užsienio reikalų sekretoriaus strategija – vengti gilinimosi į smulkmenas – sulaukia kritikos.

B.Johnsono komanda pagrįstai aiškina: favoritas iš dažnų pasirodymų televizijoje ar interviu dienraščiams daug neišlošia, o prarasti gali daug. Vis dėlto parlamentarai tokį elgesį komentuoja aštriau.

Net tie deputatai, kurie remia B.Johnsoną, pastebi, kad kuo mažiau eteryje jis šmėžuoja, tuo mažesnės galimybės, jog jis pasakys vieną garsiųjų savo nesąmonių ir taip sužlugdys savo žygį Dauningo gatvės 10-ojo namo link.

Kita vertus, taip pat pastebima, kad B.Johnsonas elgiasi nuosaikiau. Vienas parlamentaras pažymėjo: „Ar atkreipėte dėmesį, kad jis nenaudoja tiek daug retorinių priemonių? Jis kalba aiškiai ir tiesiai.“

Vengia nepatogių klausimų

Aišku, pats B.Johnsonas tikina nieko nekeičiantis ir, tiesą sakant, vis dar išspaudžia spalvingų frazių. Pavyzdžiui, Th.May ir ES suderėtą „Brexit“ susitarimą jis yra pavadinęs „savižudžio liemene“.

Buvęs Londono meras nesutinka, esą jo pasisakymai įžeidžia tam tikras visuomenės grupes, ir žada toliau su rinkėjais „kalbėtis atvirai“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Jam taip pat pavyko sėkmingai išsisukti nuo klausimų apie ankstesnį prisipažinimą jaunystėje vartojus kokaino. Žinoma, gali būti, kad įsibėgėjus rinkiminei kovai apie praeitį B.Johnsonui pakalbėti dar teks.

Vis dėlto „už Boriso Johnsono nugaros burzgia gerai sutepta mašina“, sako buvusi BBC žurnalistė Lucy Thomas, dabar dirbanti komunikacijos srityje.

„Iki begalybės surepetuota kūno kalba, judesiai – viskas. Iš esmės Borisas buvo laikomas užrakintas kambaryje iki pat akimirkos, kai buvo paruoštas kampanijai.

Tokia strategija puikiai suveikė“, – tvirtino L.Thomas.

Dar yra ir būriai aršiai nusiteikusių B.Johnsono šalininkų, kurie kelis kartus buvo jau beužpuolantys BBC ir „Sky News“ žurnalistus, drįsusius jo paklausti apie praeityje išsakytus komentarus apie burkas dėvinčias musulmones moteris.

Ar turi planą?

Tokiais momentais gali pasinaudoti – ar pabandyti pasinaudoti – B.Johnsono konkurentai. Jie tik ir laukia epizodų, prie kurių būtų galima prikibti.

„Sunku išlikti ramiam, kai tikrai svarbūs ir tavo ankstesni poelgiai, detalės. Tiesa, jis (B.Johnsonas, – red.) jau pasiruošęs absoliučiai visiems klausimams. Jis žino, kas jo laukia“, – mano L.Thomas.

Kas toliau? Pirmiausia reikia laimėti torių varžytuves, tačiau B.Johnsono planai, ką Londonas turėtų daryti tuomet, neaiškūs.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Brexit“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Brexit“

Paklaustas, ką darys, jei ES atsisakys iš naujo derėtis dėl „Brexit“ sutarties, o Bendruomenių Rūmai užblokuos išstojimą iš Bendrijos be susitarimo, B.Johnsonas aiškaus veiksmų plano nepasiūlė.

„Manau, kad kolegoms parlamente bus labai nelengva ryžtis sutrukdyti žmonių valiai ir tiesiog užblokuoti breksitą. Jei taip pasielgsime, iš rinkėjų sulauksime mirtinų pasekmių“, – tepasakė B.Johnsonas.

Opoziciniai leiboristai trečiadienį jau pabandė užblokuoti „Brexit“ be susitarimo. Nesėkmingai, bet žada bandyti vėl, o kadangi galutinis „Brexit“ terminas artėja, šansai didėja.

B.Johnsonas kartą dar pasisakė ir apie Briuselyje esą jaučiamą „entuziazmą“ dėl fakto, kad Londone pasikeis vyriausybės vadovas. Neva ES laukia „naujo mandato, naujo ryžto, naujo nusiteikimo susitarti“.

Tačiau Bendrijos vadovybė iš tiesų turbūt jau pavargo kartoti, kad „Brexit“ susitarimas, dėl kurio pernai lapkritį buvo susiderėta su Th.May, negali būti liečiamas.

„Scanpix“ nuotr./Theresa May
„Scanpix“ nuotr./Theresa May

„Tas dokumentas nėra tik mano ir Theresos May paktas. Susitarimą turės gerbti kitas Britanijos ministras pirmininkas – kad ir kas juo taps“, – antradienį pabrėžė kadenciją baigiantis Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius