Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Airijos pirmalaikiuose rinkimuose pirmąją vietą užėmė DUP

Šiaurės Airijos pirmalaikiuose rinkimuose pirmą vietą užėmė probritiška Demokratinė junionistų partija (DUP), o airių nacionalistai „Sinn Fein“ minimaliu skirtumu liko antri.
Probritiškos DUP lyderė Arlene Foster
Probritiškos DUP lyderė Arlene Foster / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Tai yra pirmas kartas, kai junionistinės partijos negavo simbolinės daugumos parlamente.

Šie rinkimai buvo surengti, kad būtų išspręsta politinė krizė tarp istorinių konkurenčių – DUP ir „Sinn Fein“.

Dabar šios partijos privalės pradėti derybas dėl bendro valdymo pagal valdžios pasidalijimo susitarimą, kuris turėtų užbaigti pilietinę nesantaiką Didžiosios Britanijos kontroliuojamoje provincijoje.

Galutiniai ketvirtadienį vykusių rinkimų rezultatai parodė, kad DUP laimėjo 28 mandatus, o „Sinn Fein“ teko 27 iš 90 pusiau autonominės asamblėjos vietų. Visi balsai buvo baigti skaičiuoti šeštadienį.

Šiaurės Airijos socialdemokratų ir darbo partija (SDLP) gavo 12 vietų, Alsterio junionistų partija – 10, Šiaurės Airijos aljanso partija – aštuonias, o kitos partijos pasidalijo likusias penkias vietas.

Tokie rezultatai reiškia, kad probritiškos partijos nebeturės daugumos parlamente. Taip nutiko pirmą kartą nuo Šiaurės Airijos provincijos įkūrimo 1921 metais.

DUP ir „Sinn Fein“ yra kartu vadovavusios Šiaurės Airijai po 1998 metų taikos susitarimo, kuriuo buvo užbaigtas tris dešimtmečius trukęs smurto proveržis. Per vadinamąjį Neramumais laikotarpį žuvo daugiau kaip 3,5 tūkst. žmonių.

Šiuose rinkimuose dalyvavo 64,8 proc. rinkėjų, ir tai buvo didžiausias aktyvumas nuo 1998 metų sutarties, vadinamojo Didžiojo penktadienio taikos susitarimo.

„Brexit“ paspartino politinę krizę regione, nes DUP palaikė išstojimo iš Europos Sąjungos idėją, o „Sinn Fein“ agitavo likti joje. Sausį įtampa tarp partijų dar labiau išaugo, nes dėl „Sinn Fein“ pasitraukimo sugriuvo vyriausybė.

Jei „Sinn Fein“ ir vėl nesutiks dirbti su DUP lydere Arlene Foster, buvusia Šiaurės Airijos pirmąja ministre, provincijos asamblėjos darbas gali būti nutrauktas, ir ji būtų valdoma tiesiogiai iš Londono.

A.Foster televizijai „Sky News“ sakė, kad rinkimų rezultatai yra „sudėtingi“.

„Atrodo, „Sinn Fein“ ši diena buvo labai gera“, – pripažino ji.

Tuo tarpu 10 mandatų gavusių Alsterio junionistų galutiniai rezultatai nenudžiugino, todėl atsistatydino partijos lyderis Mike'as Nesbittas. „Atsakomybė baigiasi čia“, – pareiškė jis.

„Sinn Fein“ pakilimas

Politinė krizė, kurią sukėlė atsinaujinančių šaltinių energetikos subsidijavimo planas, inicijuotas pirmosios ministrės A.Foster ir paskatinęs atsistatydinti jos pavaduotoją Martiną McGuinnessą, „Sinn Fein“ atstovą, privertė paskelbti pirmalaikius Šiaurės Airijos asamblėjos rinkimus.

„Sinn Fein“ pageidavo kad A.Foster nusišalintų per tyrimą. Partija teigia, kad nesiruošia būti vyriausybėje, jei DUP vėl paskirs A.Foster pirmąja ministre.

Michelle O'Neill, perėmusi iš pasitraukusio M.McGuinnesso Šiaurės Airijos partijos lyderio postą, naujienų agentūrai AFP sakė, kad ji pasiryžusi rasti „sprendimą“ su DUP.

Partijos turi susitarti per tris savaites, antraip Belfasto vykdomosios valdžios institucijos įgaliojimai gali būti suspenduoti ir įvestas tiesioginis valdymas iš Londono.

„Po brutalios ir nesantaiką skatinančios kampanijos nėra realių vilčių, kad šios institucijos normaliai pradėtų dirbti per kelias artėjančias savaites“, – rašoma laikraščio „The Irish News“ redakcijos straipsnyje.

„Brexit“ veiksnys

Be minėto skandalo dėl žaliosios energetikos subsidijavimo, nesutarimų tarp abiejų partijų bendruomenių kilo ir po praėjusį birželį įvykusio „Brexit“ referendumo, per kurį britai nusprendė palikti ES.

Šiaurės Airija balsavo, kad šalis liktų Bendrijoje, tačiau visoje Jungtinėje Karalystėje daugiau žmonių pasisakė už išstojimą.

Šiaurės Airija balsavo, kad šalis liktų Bendrijoje, tačiau visoje Jungtinėje Karalystėje daugiau žmonių pasisakė už išstojimą.

Britanija išreiškė norą po „Brexit“ palikti ir ES muitų sąjungą, tačiau būgštaujama, kad dėl to bus nustatyta „kieta siena“ tarp Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos, liekančios Bendrijoje.

Londonas, Dublinas ir Briuselis tvirtina norintys išlaikyti laisvą judėjimą per sieną su Airija. Šis susitarimas galioja nuo pat praėjusio amžiaus 3-o dešimtmečio.

Tačiau galimybė sugrąžinti patikros postus priminė Neramumų laikus, kai ten siautėjo kontrabanda, o britų pasienio gyvenvietės tapdavo kovotojų taikiniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius