Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 06 /13:08

Šiaurės Japonijoje 6,6 balo žemės drebėjimas sukėlė nuošliaužų, žuvo mažiausiai 9 žmonės

Stiprus 6,6 balo žemės drebėjimas, ketvirtadienį supurtęs Japonijos šiaurinę Hokaido salą, sukėlė žemės nuošliaužų, sugriovė namų, sutrikdė elektros tiekimą ir nusinešė mažiausiai devynių žmonių gyvybes, dar dešimtys laikomi dingusiais.
Žemės drebėjimo Japonijoje padariniai
Žemės drebėjimo Japonijoje padariniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Japonijos nacionalinis transliuotojas NHK nurodė, kad dar mažiausiai 125 žmonės buvo sužeisti, o apie 20 yra dingę.

Viename televizijos reportaže matyti dešimtys namų vienos kalvos papėdėje, ant kurių užgriuvo nuošliauža. Gelbėtojų sraigtasparnis lynu kėlė vieną gyventoją, kad nuskraidintų į saugią vietą.

Iš oro nufilmuotuose įrašuose taip pat matyti daug didelių nuošliaužų retai apgyventose kaimiškose vietovėse.

Šis žemės drebėjimas įvyko iškart po kitos Japoniją ištikusios stichinės nelaimės – šaliai smogė itin galingas taifūnas.

Dėl požeminių smūgių apie trys milijonai namų ūkių liko be elektros, bet pramonės ministras Hiroshige Seko sakė, kad vyriausybė tikisi atkurti energijos tiekimą „per kelias valandas“.

Dėl elektros tinklų gedimo buvo išjungta Tomario atominė jėgainė, bet jos aušinimo sistema tebeveikia, maitinama atsarginių generatorių, nurodė NHK.

Toje pačioje vietovėj po pirmojo smūgio įvyko keletas kitų, iš kurių vienas buvo 5,3 balo.

Žemės drebėjimo židinys buvo negiliai, o epicentras buvo maždaug už 52 km į pietryčius nuo regiono sostinės Saporo.

Premjeras Shinzo Abe sakė, kad 4 tūkst. Japonijos savigynos pajėgų karių pasiųsti padėti likviduoti nelaimės padarinių, o vėliau prie jų prisidės dar apie 20 tūkst. karių.

„Darysime, ką įstengiame, kad būtų išgelbėtos gyvybės“, – Sh.Abe sakė po nepaprastojo kabineto posėdžio.

Pareigūnai sakė NHK, kad netoli epicentro dingo apie 20 žmonių, o viena iš aukų tapo 82 metų vyras, per drebėjimą nukritęs nuo laiptų savo namuose.

VIDEO: Šiaurės Japoniją supurtė 6,6 balo žemės drebėjimas, žuvo mažiausiai 8 žmonės

Naujų smūgių pavojus

Pareigūnai perspėjo, kad gali įvykti naujų žemės drebėjimų.

„Stiprūs žemės drebėjimai dažnai įvyksta (ne po vieną), ypač per 2-3 dienas“ po pirminio smūgio, sakė meteorologijos agentūros darbuotojas Toshiyuki Matsumori, atsakingas už žemės drebėjimų ir cunamių stebėseną.

Pasak jo, namų griūčių ir žemės nuošliaužų pavojus padidėjo, todėl gyventojams reikėtų „dėmesingai stebėti seisminį aktyvumą ir kritulių kiekį, nesilankyti pavojingose teritorijose“.

Žemės drebėjimas taip pat sutrikdė susisiekimą: atšaukti visi skrydžiai Saporo pagrindiniame Čitosės oro uoste. Jo terminalo pastate nukrito dalis lubų, taip pat trūko vandentiekio vamzdis. Taip pat nekursuoja vietos autobusai ir greitieji bei priemiestiniai traukiniai.

Pramonės ministras H.Seko sakė, kad reikės „mažiausiai savaitės“ atkurti elektros tiekimą beveik 3 mln. namų, nes regiono pagrindinėje šiluminėje elektrinėje per žemės drebėjimą kilo gaisras.

Nacionalinė meteorologijos agentūra perspėjo, kad į Hokaidą prognozuojami smarkūs lietūs ir aukšti vandenyno potvyniai, todėl gyventojai raginami saugotis naujų žemės nuošliaužų.

Japonija priklauso vadinamajam Ramiojo vandenyno ugnies žiedui, kur įvyksta daug žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų.

Birželį Osakos regioną supurtę požeminiai smūgiai pražudė penkis žmones ir dar per 350 sužeidė.

Tuo metu 2011 metų kovo 11-ąją katastrofinis 9 balų žemės drebėjimas, įvykęs Ramiojo vandenyno dugne prie Japonijos šiaurės vakarinės pakrantės, sukėlė milžinišką cunamį, padariusį didžiulės žalos ir nusinešusį tūkstančius žmonių gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius