TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 03 01 /18:18

Šiaurės Korėja boikotuos JT žmogaus teisių tarybą

Šiaurės Korėja boikotuos Jungtinių Tautų žmogaus teisių tarybą, pareiškė antradienį užsienio reikalų ministras Ri Su Yongas, smerkdamas šio tarptautinio organo „politizavimą“.
Jungtinės Tautos
Jungtinės Tautos / „Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr.

„Mes nebedalyvausime tarptautinėse sesijose, kuriose išskiriama žmogaus teisių padėtis (Šiaurės Korėjoje) vien tik politinio išpuolio tikslu“, – sakė Ri Su Yongas šiai tarybai, tvirtindamas, kad ši taryba yra apsėsta „politikavimo, selektyvumo ir dvigubų standartų“.

JAV prašo JT Saugumo Tarybos antradienį balsuoti dėl sankcijų Šiaurės Korėjai

Tuo metu Jungtinės Valstijos prašo Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos antradienį surengti balsavimą dėl rezoliucijos, kuri įvestų griežtas sankcijas Šiaurės Korėjai, atsakant į Pchenjano naujausią provokuojantį branduolinį bandymą ir didelio nuotolio raketos paleidimą.

Balsavimą dėl rezoliucijos, kurią paruošė JAV ir tradicinė Pchenjano sąjungininkė Kinija, kelias dienas buvo sustabdžiusi Rusija, paprašiusi skirti daugiau laiko geriau susipažinti su rezoliucijos tekstu ir siūlomais jo pakeitimais.

Antradienį pirmininkavimą Saugumo Tarybai pradeda Angola. JAV prašo, kad balsavimas būtų surengtas po Tarybos posėdžio, kuris prasidės 15 val. JAV rytų juostiniu (22 val. Lietuvos) ir kuriame bus aptariamos kovo mėnesio programos.

Rezoliucijos projektu pirmą kartą bus mėginama įvesti privalomus patikrinimus į Šiaurės Korėjos vandenis įplaukiantiems ir juos paliekantiems kroviniams laivams.

Rezoliucijos projektu pirmą kartą bus mėginama įvesti privalomus patikrinimus į Šiaurės Korėjos vandenis įplaukiantiems ir juos paliekantiems kroviniams laivams. Rezoliucijoje taip pat numatyta uždrausti šaunamųjų ginklų ir kitų tradicinių ginklų pardavimą Šiaurės Korėjai, tokiu būdu užpildant ankstesnių rezoliucijų paliktą spragą.

JAV ambasadorė Samantha Power (Samanta Pauer) sakė, kad šiomis sankcijomis numatoma apriboti ir kai kuriais atvejais visai uždrausti anglies, taip pat geležies, aukso, titano bei retųjų mineralų eksportą iš Šiaurės Korėjos, ir uždrausti Pchenjanui parduoti aviacinį bie raketų kurą.

Tačiau rezoliucijos projekte numatyta galimybė pačioms šalims nuspręsti, ar eksportuojamos prekės yra skirtos kariniams ar taikiems tikslams, atsižvelgiant į sunkią daugumos Šiaurės Korėjos gyventojų humanitarinę padėtį.

Rezoliucijoje taip pat numatytos finansinės sankcijos Šiaurės Korėjos bankams ir bet kokių prekių, kurias galima panaudoti ir branduolinių ginklų bei raketų gamyboje, uždraudimas.

Į ilgą prabangos prekių, kurių negalima įvežti į Šiaurės Korėją, sąrašą įtrauktos tokios prekės kaip prabangūs rankiniai laikrodžiai, sniegaeigiai ir pramoginės vandens transporto priemonės.

Pchenjanas sulaukė tarptautinio pasmerkimo, paskelbęs, kad sausio 6 dieną sėkmingai išbandė vandenilinę bombą. Vasario 7-ąją Šiaurės Korėja paleido į orbitą palydovą iškėlusią raketą, nors Vakarų šalys laiko tai užslėptu balistinės raketos bandymu, pažeidžiančiu Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas.

Per pastaruosius du dešimtmečius Šiaurės Korėja atliko keturis branduolinius bandymus ir paleido šešias didelio nuotolio raketas, pažeisdama ankstesnes Saugumo Tarybos rezoliucijas.

Jungtinės Valstijos, jų vakarų sąjungininkės ir Japonija reikalauja naujų sankcijų, atsakant į Šiaurės Korėjos branduolinio ginklo ir raketų programas. Tačiau Kinija, Pchenjano kaimynė, nenori taikyti griežtesnių priemonių, kurios keltų grėsmę Šiaurės Korėjos stabilumui ir sukeltų jos ekonomikos žlugimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius