Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šiaurės Korėją ketvirtą kartą nuo savaitės pradžios paleido balistinių raketų

Šiaurės Korėja anksti šeštadienį paleido dar dvi balistines raketas, pranešė pietų korėjiečių kariuomenė, Seului, Tokijui ir Vašingtonui surengus bendras karines pratybas, skirtas atgrasyti Pchenjaną.
Šiaurės Korėjos paleista balistinė raketa
Šiaurės Korėjos paleista balistinė raketa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tai buvo jau ketvirtas branduolinį arsenalą turinčios izoliuotos valstybės ginkluotės bandymas nuo šios savaitės pradžios.

Pietų Korėja, Japonija ir JAV penktadienį surengė kovos su povandeniniais laivais manevrus – pirmuosius per pastaruosius penkerius metus ir praėjus vos kelioms dienoms po didelio masto Vašingtono ir Seulo jūrų pajėgų bendrų mokymų prie Korėjos pusiasalio.

Be to, ketvirtadienį Seule lankėsi JAV viceprezidentė Kamala Harris, taip pat apžiūrėjusi pusiasalį skiriančią smarkiai įtvirtintą demilitarizuotą zoną.

Savo kelione po Azija K.Harris stengėsi išsklaidyti bet kokius nuogąstavimus, kad Vašingtonas nesiryžtų ginti savo sąjungininkių. JAV partnerystes su Pietų Korėja ir Japonija ji pavadino gynybos strategijos Azijoje „ramsčiu“ ir „kertiniu akmeniu“.

Jau ilgą laiką stringant Vašingtono ir Pchenjano deryboms dėl denuklearizacijos, Šiaurės Korėja šiemet surengė rekordinę raketų bandymų virtinę, siekdama būti pripažinta visateise branduoline galia.

Pietų Korėjos kariuomenė nurodė, kad šeštadienį „aptiko dvi trumpojo nuotolio raketas, paleistas iš Pchenjano Sunano rajono į Rytų jūrą“, turėdama omenyje vandenis, dar vadinamus Japonijos jūra.

Raketos „nuskriejo maždaug 350 km atstumą 30 km aukštyje 6 machų greičiu“, sakoma Seulo Jungtinio štabų vadų komiteto pareiškime. Jame priduriama, kad šie veiksmai laikomi „rimta provokacija“.

Tokijas taip pat patvirtino paleidimą ir nurodė, kad raketos nukrito vandenyse už Japonijos išskirtinių ekonominių zonų ribų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius