Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja neatsisakys branduolinių ginklų, kol nebus pašalinta JAV grėsmė

Šiaurės Korėja ketvirtadienį pareiškė, kad niekada vienašališkai neatsisakys savo branduolinių ginklų, jei Jungtinės Valstijos nelikviduos savo keliamos branduolinės grėsmės.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šis pareiškimas dar sustiprina abejones dėl Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno pasirengimo atsisakyti branduolinio arsenalo, kurį tikriausiai laiko savo savo režimo išlikimo pagrindine garantija.

Pchenjano pareiškimas, išplatintas valstybinės naujienų agentūros KCNA, pasirodė tokiu metu, kai JAV ir Šiaurės Korėjos derybos dėl denuklearizacijos proceso eigos ir tarptautinių sankcijų atšaukimo yra patekusios į aklavietę.

Birželio 12 dieną Singapūre susitikę Kim Jong Unas ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė miglotą pareiškimą, kad bus siekiama Korėjos pusiasalio „denuklearizacijos“, tačiau nenurodė, kada ir kaip tai bus įgyvendinta.

Šiaurės Korėja ne vieną dešimtmetį kalba apie denuklearizaciją, bet Pchenjano vizija visiškai nepanaši į Vašingtono įsivaizdavimą, ką tai turėtų reikšti. Ji žada tęsti savo branduolinių ginklų kūrimo programą, jei Jungtinės Valstijos neišves savo kontingento ir nepašalins savo „branduolinio skėčio“, saugančių Pietų Korėją ir Japoniją.

Ketvirtadienį išplatintame pareiškime Pchenjanas pakartojo savo įprastą poziciją dėl denuklearizacijos ir apkaltino Vašingtoną klaidinant tarptautinę bendriją, kas buvo sutarta Singapūre.

„Dabar Jungtinės Valstijos turi suprasti tikslią Korėjos pusiasalio denuklearizacijos reikšmę ir, svarbiausia, dabar pat turi pasimokyti geografijos“, – rašoma pareiškime.

„Kai kalbame apie Korėjos pusiasalį, jis apima mūsų respublikos teritoriją ir visą regioną (Pietų Korėją), kur Jungtinės Valstijos yra dislokavusios savo invazines pajėgas, taip pat ir branduolinius ginklus. Kai kalbame apie visišką Korėjos pusiasalio denuklearizaciją, tai reiškia visų branduolinės grėsmės šaltinių pašalinimą – ne tik iš Šiaurės Korėjos, bet ir iš visų su Korėjos pusiasaliu besiribojančių rajonų“, – rašoma jame.

Praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje JAV išgabeno iš Pietų Korėjos savo taktinius branduolinius ginklus.

Po D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo branduolinės derybos įstrigo. Jungtinės Valstijos nori, kad Šiaurės Korėja pateiktų visą informaciją apie savo branduolinius ir raketų objektus, kad būtų galima juose surengti tarptautinių inspekcijų ir vėliau juos likviduoti.

Tuo tarpu Pchenjanas reikalauja pirmiausia atšaukti šaliai taikomas tarptautines sankcijas.

Ketvirtadienio pareiškimas paskelbtas kitą dieną po to, kai D.Trumpo administracijos specialusis pasiuntinys Šiaurės Korėjai Stephenas Biegunas žurnalistams Pietų Korėjoje sakė, kad Vašingtonas svarsto galimybę dėl lengvesnio humanitarinės pagalbos pristatymo sušvelninti Šiaurės Korėjai taikomus kelionių suvaržymus, tikintis, kad tai padės rasti išeitį iš aklavietės derybose branduoliniu klausimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius