Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja neturi ketinimų Pietų Korėjoje susitikti su JAV pareigūnais

Šiaurės Korėja neketina per Pjongčango žiemos olimpiadą Pietų Korėjoje susitikti su JAV pareigūnais, ketvirtadienį pranešė Pchenjano valstybinė žiniasklaida.
Mike'as Pence'as
Mike'as Pence'as / „Scanpix“/AP nuotr.

Pranešimas pasirodė prieš, kaip pranešama, ketvirtadienį surengtą karinį paradą, temdantį kitą dieną vyksiančią olimpiados atidarymo ceremoniją.

Branduolinį ginklą turinti Šiaurės Korėja vykdo didelę su olimpiada susijusią viešųjų ryšių kampaniją: atsiunčia į Pjongčangą atlikėjų trupę, šimtus šokėjų moterų ir lyderio Kim Jong Uno seserį.

Tačiau tuo pačiu metu tūkstančiai karių ir šimtai šarvuočių buvo pastebėti repetuojantys jėgos pademonstravimą Pchenjano centre.

Vėliau vienas šaltinis Seulo vyriausybėje sakė, kad paradas Pchenjane buvo surengtas, bet valstybinė televizija jo tiesiogiai netransliavo.

„Sužinojome, kad Šiaurės Korėja šiandien nuo 10 val. 30 min. (vietos, 4 val. Lietuvos laiku) surengė karinį paradą Kim Il Sungo aikštėje Pchenjane“, – naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis.

Analitikai sako, kad vykdydama tokią dvejopą politiką Šiaurės Korėja nori įtvirtinti savo kaip „de facto branduolinės valstybės“ statusą ir bandyti susilpninti jai taikomą sankcijų režimą arba įvaryti pleištą tarp Pietų Korėjos ir jos sąjungininkės Vašingtono.

Cho Yong Samas: „Neturime visiškai jokių ketinimų per savo vizitą Pietų (Korėjoje) susitikti su JAV pareigūnais.“

„Neturime visiškai jokių ketinimų per savo vizitą Pietų (Korėjoje) susitikti su JAV pareigūnais“, – pareiškė Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnas Cho Yong Samas, kurį citavo oficialioji naujienų agentūra KCNA.

„Niekada nemaldavome dialogo su JAV ir niekada taip nedarysime“, – sakė jis.

Tačiau jo komentarai nereiškia, kad jis visiškai atmetė susitikimo galimybę. Tokios galimybės neatmetė ir JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as, ketvirtadienį turintis atvykti į Pietų Korėją.

Šiaurės Korėjai dėl draudžiamų branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų taikomi keli Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos sankcijų paketai. Šiaurės Korėja kuria raketas, galinčias pasiekti JAV žemyninę dalį.

Ir nominalus Šiaurės Korėjos valstybės vadovas Kim Yong Namas, kuris vadovauja delegacijai, ir M.Pence'as penktadienį turi dalyvauti Pjongčango olimpiados atidarymo ceremonijoje.

Prieš ją surengtame lyderių priėmime jie galėtų atsidurti toje pačioje salėje.

M.Pence'as griežtai kritikavo Šiaurės Korėją ir trečiadienį Tokijuje paskelbė, kad JAV šiam režimui įves griežčiausias, kokios tik yra buvusios, sankcijas.

„Jungtinės Amerikos Valstijos greitai paskelbs Šiaurės Korėjai patį griežčiausią ir agresyviausią ekonominių sankcijų paketą; ir toliau izoliuosime Šiaurės Korėją, kol ji visam laikui atsisakys savo branduolinės ir raketų programų“, – pareiškė M.Pence'as.

M.Pence'o teigimu, JAV „neleis Šiaurės Korėjos propagandai užgrobti olimpinių žaidynių žinios ir vaizdų“.

Tačiau pakeliui į Aziją jis neatmetė galimybės susitikti su Pchenjano atstovais.

„Aš neprašiau susitikimo, bet pažiūrėsime, kaip bus“, – sakė jis.

„Taikos olimpiada“

Ši žiemos olimpiada, vyksianti vos 80 km į pietus nuo Korėjos pusiasalį dalijančios Demilitarizuotosios zonos, davė pradžią sparčiam draugiškų santykių atkūrimui pusiasalyje, nors analitikai perspėja, kad naujas santykių atšilimas po olimpiados gali ilgai netrukti.

Pernai tvyrojo didžiulė įtampa dėl Šiaurės Korėjos tarpžemyninių balistinių raketų, galinčių pasiekti JAV žemyninę dalį, bandymų ir kol kas galingiausio branduolinio bandymo.

Kim Jong Unas ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas svaidėsi asmeniniais įžeidimais ir karo grasinimais, o Pchenjanas ištisus mėnesius ignoravo Seulo prašymus dalyvauti „taikos olimpiadoje“, kol galiausiai Kim Jong Unas savo Naujųjų metų kalboje užsiminė to norintis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Po šios kalbos greit buvo surengta virtinė susitikimų, per kuriuos Korėjos susitarė drauge žygiuoti olimpiados atidarymo ceremonijoje ir suformuoti bendrą moterų ledo ritulio komandą. Jungtinė komanda sudaryta pirmą kartą per 27 metus.

Tačiau kritikai Pietų Korėjoje sako, kad Seulas padarė per daug nuolaidų Pchenjanui, o demonstrantai šią savaitę protestavo prieš Šiaurės Korėjos meno trupės atvykimą.

Tačiau Pchenjano pareigūnas Cho Yong Samas tvirtino: „Priežastis, dėl kurios mūsų delegacija yra Pietų (Korėjoje), yra dalyvauti žiemos olimpiadoje ir švęsti sėkmingą jos surengimą.“

„Nesinaudosime sporto šventėmis, tokiomis kaip žiemos olimpiada, politiniais tikslais, – sakė jis. – Ir nejaučiame jokio poreikio tai daryti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius