Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Korėja per Jonpjongo apšaudymą pirmą kartą panaudojo vakuumines bombas

Pietų Korėjos žiniasklaida praneša, kad per Jonpjongo salos apšaudymą antradienį Šiaurės Korėjos kariuomenė panaudojo vakuumines bombas.
Šiaurės Korėjos iššautų sviedinių liekanos
Šiaurės Korėjos iššautų sviedinių liekanos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Panašu į tai, kad Šiaurės Korėja pirmą kartą panaudojo vakuumines bombas, kurių kūrimas šioje šalyje kaip tik dabar vyksta. Paprasti sviediniai sprogsta tik kartą, tačiau, sprendžiant iš apšaudytoje teritorijoje padarytų nuotraukų, Šiaurės Korėjos sviediniai sprogdavo dukart. Tai – vakuuminių bombų požymis“, – pareiškė Pietų Korėjos parlamento gynybos komiteto atstovas.

Kaip skelbia Pietų Korėjos laikraštis „JoongAng Ilbo“, vakuuminiai sviediniai sukuria galingesnę ir ilgiau tveriančią sprogimo bangą, nei įprasti sviediniai. Atviroje vietovėje sprogę vakuuminiai sviediniai stipriau apgadina pastatus ir nužudo daugiau žmonių.

„Ištyrę sprogmenų liekanas padarėme išvadą, kad tai specialus ginklas, kuris gali pramušti betoną ir sukelti galingus sprogimus. Tokie sprogimai dėl sukuriamo galingo atmosferos slėgio ir aukštos temperatūros nužudo daug žmonių ir sugriauna betoninius pastatus“, – pareiškė ir aukštas Pietų Korėjos kariuomenės atstovas.

Kaip skelbia „JoongAng Ilbo“, Pietų Korėjos kariškiai padarė išvadą, kad šiauriečiai salos apšaudymą buvo kruopščiai suplanavę, tačiau daug didesnių sugriovimų ir didesnio aukų skaičiaus pavyko išvengti dėl to, kad Šiaurės Korėjos kariuomenės naudoti šaudmenys pasirodė esą techniškai netvarkingi.

Į Pietų Korėjos kariškių rankas pateko apie 20 nesprogusių sviedinių. 80 iš Šiaurės Korėjos iššautų sviedinių nukrito ant salos, o 90 – į jūrą. Pasak kariškių, šiauriečiai panaudojo masinės sutelktos ugnies taktiką, kai visi sviediniai vienu metu paleidžiami į taikinį ir padaro jam maksimalios žalos.

Antradienį įvykdytas Jonpjongo salos apšaudymas tapo rimčiausiu ginkluotu incidentu tarp abiejų Korėjų per pusę amžiaus. Per apšaudymą žuvo du Pietų Korėjos civiliai ir du kariai. Dar 18 žmonių buvo sužalota, sugriauta arba sudegė apie 70 pastatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius