-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šiaurės Korėja po „pergalės“ kovoje su COVID-19 atšaukia reikalavimą dėvėti kaukes

Praėjus kelioms dienoms po to, kai Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas paskelbė „pergalę“ kovoje su COVID-19, šalyje buvo panaikintas reikalavimas dėvėti kaukes ir sušvelninti kiti dėl viruso nustatyti apribojimai, šeštadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai buvo paskelbta po to, kai Pchenjanas anksčiau šią savaitę apkaltino Seulą sukėlus COVID-19 protrūkį Šiaurės Korėjoje ir pagrasino prireikus „nušluoti“ Pietų Korėjos valdžią nuo žemės paviršiaus.

Dėl koronaviruso nustatyti apribojimai buvo sušvelninti, nes „šalyje sukelta visuomenės sveikatos krizė buvo visiškai įveikta ir visa šalies teritorija per trumpiausią laiką buvo išvalyta nuo piktybinio viruso“, pranešė oficialioji Pchenjano naujienų agentūra KCNA.

„Reikalavimas dėvėti kaukę buvo atšauktas visuose rajonuose, išskyrus pasienio rajonus ir pasienyje esančius miestus ir apygardas, nes visa šalis buvo paversta zona be epidemijos“, – paskelbė KCNA.

„Šlovingą pergalę“ kovoje su COVID-19 Šiaurės Korėja paskelbė anksčiau šią savaitę, praėjus vos keliems mėnesiams po to, kai gegužę buvo pranešusi apie pirmuosius užsikrėtimo atvejus.

Taip pat buvo atšauktos socialinio atstumo laikymosi ir kitos kovos su virusu priemonės, išskyrus pasienio regionus.

Tačiau žmonėms, kuriems pasireiškia kvėpavimo takų ligos simptomų, buvo rekomenduota dėvėti kaukę.

Be to, gyventojai buvo paraginti „ir toliau vengti neįprastų daiktų“ – taip agentūra, matyt, pavadino propagandinius lankstinukus, kuriuos Pietų Korėjos aktyvistai jau daugelį metų balionais skraidina per sieną, nors Pchenjanas seniai prieš tai protestuoja.

Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong trečiadienį pareiškė, kad dėl šios veiklos jos šalyje kilo COVID-19 protrūkis ir įspėjo Seulą apie „mirtiną“ kerštą.

Kim Yo Jong taip pat atskleidė, kad jos brolis taip pat buvo susirgęs ir „smarkiai karščiavęs“.

Pasak KCNA, Šiaurės Korėjoje nuo balandžio pabaigos buvo užregistruota beveik 4,8 mln. užsikrėtimo atvejų ir 74 mirtys, o oficialus mirtingumo rodiklis sudaro 0,002 procento. Apie naujus atvejus nepranešama nuo liepos 29-osios. Beje, užsikrėtusieji Šiaurės Korėjos pranešimuose vadinami „karštligės pacientais“, o ne „COVID pacientais“.

Ekspertai, įskaitant Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO), turi nemažai abejonių dėl Pchenjano skelbiamos COVID-19 statistikos ir tvirtinimų, kad protrūkis buvo suvaldytas.

Sveikatos priežiūros sistema Šiaurės Korėjoje yra viena prasčiausių pasaulyje – šalies ligoninės yra prastai aprūpintos, jose trūksta intensyviosios terapijos skyrių, be to, šalis neturi vaistų COVID-19 gydyti ir vakcinų nuo koronaviruso, sako ekspertai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius