Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 18 /10:01

Šiaurės Korėja skelbia išbandžiusi „taktines valdomas raketas“

Šiaurės Korėja antradienį pranešė paleidusi dvi taktines valdomas raketas per ketvirtą sankcijas pažeidžiantį bandymą nuo šių metų pradžios, derėtis su JAV atsisakančiam Pchenjanui siekiant sustiprinti savo įprastinę ginkluotę.
Šiaurės Korėjos raketa
Šiaurės Korėjos raketa / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo praėjusio mėnesio, kai šiaurės korėjiečių lyderis Kim Jong Unas svarbioje kalboje bendrapartiečiams ragino modernizuoti kariuomenę, branduolinį arsenalą turinti šalis išbandė virtinę ginklų, įskaitant hipergarsines raketas.

Praėjusią savaitę Vašingtonas Pchenjanui paskelbė naujų sankcijų, o Šiaurės Korėja atsakė naujais bandymais, siekdama apginti savo „teisėtą teisę“ į savigyną.

Per naujausią ginklų bandymą buvo paleistos dvi „taktinės valdomos raketos“, kurios „tiksliai pataikė į taikinį saloje“ Japonijos jūroje, antradienį pranešė valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Šie paleidimai „patvirtino gaminamos ginklų sistemos veikimo tikslumą, saugumą ir efektyvumą“, pridūrė KCNA.

Pietų Korėjos kariuomenė anksčiau pranešė, kad pirmadienį iš rytinių Pchenjano apylinkių buvo paleistos dvi įtariamos „trumpojo nuotolio balistinės raketos“, nuskriejusios 380 km atstumą 42 km aukštyje.

Japonija taip pat užfiksavo šį bandymą, o šalies gynybos ministras Nobuo Kishi perspėjo, kad virtinė pastarojo meto paleidimų rodo, jog Šiaurės Korėja „mėgina tobulinti savo technologijas ir operatyvinius pajėgumus“.

Ginkluotė išbandoma įtemptu metu regione: vienintelė svarbi Šiaurės Korėjos sąjungininkė Kinija kitą mėnesį rengs žiemos Olimpiadą, o Pietų Korėja ruošiasi kovą vyksiantiems prezidento rinkimams.

Pastangos „sumažinti atotrūkį“

Pasak vieno analitiko, Pchenjanas naudojasi naujomis JAV sankcijomis kaip pretekstu tęsti iš anksto suplanuotus įprastinės ginkluotės bandymus, Šiaurės Korėjai siekiant sumažinti atotrūkį nuo gerai aprūpintos pietų korėjiečių kariuomenės.

„Šiuo požiūriu ji labai atsilieka nuo Seulo“, – sakė Cheong Seong-Changas iš Pietų Korėjos privačios organizacijos „Sejong Institute“.

„Nors [Šiaurės Korėja] turi branduolinių ginklų, ji negali jų panaudoti, nebent būtų užpulta pirmoji. Ji gali panaudoti tik įprastinius ginklus per potencialų karinį konfliktą pasienio rajonuose“, – pridūrė jis.

Anot eksperto, šiuo metu derybos su Jungtinėmis Valstijomis yra „nesvarstytinos“, nes Pchenjanas nesutiks palaikyti dialogą, kol Seulas ir Vašingtonas neįšaldys bendrų pratybų – nors Vašingtonas yra pareiškęs, kad to daryti neketina.

Jungtinės Valstijos pirmadienį paragino izoliuotą valstybę „nutraukti neteisėtą ir destabilizuojančią veiklą“.

JAV specialusis atstovas Šiaurės Korėjai Sung Kimas „išreiškė susirūpinimą“ dėl raketų paleidimo ir paragino Pchenjaną grįžti prie dialogo „be išankstinių sąlygų“, pranešė Valstybės departamentas.

Žvangindama ginklais, Šiaurės Korėja, ekonomiškai paralyžiuota dėl COVID-19 įsivestos blokados, savaitgalį atnaujino prekybą per sieną su Kinija.

Sekmadienį į Kinijos pasienio miestą Dandongą pirmą kartą nuo 2020 metų pradžios atvyko krovininis traukinys iš Šiaurės Korėjos.

„Dėl pandemijos poveikio geležinkelių eismas tarp Kinijos ir Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos (KLDR) kurį laiką buvo sustabdytas“, – pirmadienį pranešė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas, pavadindamas Šiaurės Korėją jos oficialiu pavadinimu.

„Dabar krovininių traukinių, gabenančių prekes tarp Dandongo ir KLDR, judėjimas yra atnaujintas. Procesas bus vykdomas laikantis pandemijos prevencijos priemonių“, – pridūrė Zhao Lijianas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius