Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 03 /08:53

Šiaurės Korėjai perėmus vadovavimą JT nusiginklavimo forumui, šalys reiškia protestą

Šiaurės Korėja, ketvirtadienį perėmusi vadovavimą Jungtinių Tautų Nusiginklavimo konferencijai Ženevoje, diplomatines vingrybes iškeitė į kovingą toną.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Mano šalis tebekariauja su Jungtinėmis Valstijomis“, – pareiškė Pchenjano ambasadorius Han Tae-Songas.

Tuo metu maždaug 50 valstybių išreiškė pasipiktinimą, kad neprognozuojamai, branduolinį ginklą turinčiai Šiaurės Korėjai pavesta ateinančias tris savaites pirmininkauti svarbiausiam pasaulio daugiašaliam nusiginklavimo forumui.

Pirmininkavimą Nusiginklavimo konferencijai Šiaurės Korėja perėmė pagal 65 narių dešimtmečių senumo praktiką ir angliškų šalių pavadinimų abėcėlinę tvarką. Tačiau dešimtys nevyriausybinių organizacijų paragino šalis protestuoti ir nedalyvauti posėdžiuose.

Įspūdingo šalių atstovų išėjimo nebuvo, bet daug valstybių nusprendė atsiųsti tik žemesnio rango diplomatų, o tokios dalyvės kaip JAV, Europos Sąjunga, Didžioji Britanija, Australija ir Pietų Korėja pasinaudodamos proga griežtai įspėjo Pchenjaną dėl jo balistinių raketų bandymų ir numanomo rengimosi naujam branduoliniam bandymui – pirmam nuo 2017 metų.

„Išliekame labai susirūpinę dėl Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos neapgalvotų veiksmų, kurie ir toliau rimtai kenkia pačiai nusiginklavimo konferencijos vertei“, – sakė Australijos ambasadorė Amanda Gorely, kalbėdama šalių grupės vardu.

„Ne tylus pritarimas“

Sprendimas likti salėje jokiu būdu neturėtų būti suprastas kaip „tylus pritarimas“ Šiaurės Korėjos vykdomiems tarptautinės teisės pažeidimams, pabrėžė diplomatė.

Pchenjano ambasadorius, atidaręs ketvirtadienio susitikimą, į tai atsakė: „Pirmininkas atkreipė dėmesį į jūsų pareiškimą“.

Šiaurės Korėja, viena labiausiai militarizuotų šalių pasaulyje, nuo metų pradžios atliko ne vieną raketų bandymą.

JAV ir Pietų Korėja teigia, kad gegužės 25 dieną Šiaurės Korėja išbandė tris raketas, įskaitant, kaip manoma, didžiausią savo turimą tarpžemyninę balistinę raketą. Bandomieji raketų paleidimai buvo atlikti praėjus kelioms valandoms po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas baigė savo vizitą regione.

JAV ir kitos šalys taip pat įspėja, kad Pchenjanas galimai ruošiasi pirmam po penkerių metų pertraukos branduoliniam bandymui.

Ketvirtadienį paskelbtame bendrame pareiškime A.Gorely paragino Šiaurės Korėją „laikytis branduolinio ginklo bandomųjų sprogdinimų moratoriumo“.

Pakartojęs, kad kaip pirmininkaujantis asmuo „atkreipė dėmesį“ į kritiką, Pchenjano ambasadorius pabrėžė, kad Šiaurės Korėja turi teisę gintis nuo JAV „grasinimų“.

Han Tae-Songas sakė, kad Pchenjanas oficialiai tebekariauja su Jungtinėmis Valstijomis nuo 1953 metų, kai paliaubomis baigėsi trejus metus trukęs Korėjos karas.

„Nė viena šalis neturi teisės kritikuoti Šiaurės Korėjos nacionalinės gynybos politikos ar kištis į ją“, – sakė ambasadorius.

Nusiginklavimo konferencija, kuri nėra JT organas, bet posėdžiauja JT būstinėje Ženevoje, yra daugiašalis forumas, rengiantis tris sesijas per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius