-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šiaurės Korėjos ir JAV lyderiai skaičiuoja laiką iki istorinio susitikimo

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pirmadienį atlieka paskutiniuosius pasiruošimus prieš jųdviejų istorinį susitikimą, pareigūnams stengiantis sušvelninti didžiulius nesutarimus dėl Pchenjano branduolinio arsenalo.
Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas
Kim Jong Unas ir Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Antradienį Singapūre turintis įvykti renginys bus pirmasis kada nors surengtas pareigas einančio JAV prezidento ir Šiaurės Korėjos lyderio susitikimas, nors dar prieš kelis mėnesius tvyrojo dideli nuogąstavimai, kad gali įsiplieksti abiejų šalių karinis konfliktas, o D.Trumpas ir Kim Jong Unas svaidė vienas kitam asmeninius įžeidimus.

„Tiesiog manau, kad viskas labai gražiai suveiks“, – D.Trumpas sakė per darbo pietus su Singapūro premjeru.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas Singapūre
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kim Jong Unas Singapūre

Artėjančio susitikimo užkulisiuose pareigūnai surengė beveik tris valandas trukusį pasitarimą viename neutraliame viešbutyje. Abi pusės stengėsi rasti bendrą kalbą dėl planuojamo Korėjos pusiasalio branduolinio nusiginklavimo, jų vertinamo itin skirtingai.

Šios diplomatinės pastangos atrodo neįtikėtinos, palyginus su padėtimi praeitais metais, kai D.Trumpas grasino Šiaurės Korėjai „ugnimi ir įtūžiu“, o Kim Jong Unas savo ruožtu jį vadino „sutrikusios psichikos JAV nuokvaka“.

Šios diplomatinės pastangos atrodo neįtikėtinos, palyginus su padėtimi praeitais metais, kai D.Trumpas grasino Šiaurės Korėjai „ugnimi ir įtūžiu“, o Kim Jong Unas savo ruožtu jį vadino „sutrikusios psichikos JAV nuokvaka“.

Viršūnių susitikimas taip pat kursto viltis, kad bus pažangos siekiant taikos sutarties, turinčios formaliai užbaigti Korėjos karą, 1953 metais nutrauktą tik paliaubomis.

Planuojama, kad D.Trumpas ir Kim Jong Unas susitiks ir paspaus vienas kitam rankas antradienį 9 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku. Pasak vieno JAV pareigūno, abu lyderiai planuoja po to susitikti akis į akį, dalyvaujant tik vertėjams, o maždaug po dviejų valandų prie jų turėtų prisidėti patarėjai.

Vienas Baltųjų rūmų aukšto rango pareigūnas sakė, kad D.Trumpas jaučiasi gerai ir kad susitikimo darbotvarkė tebėra atvira įvairiems scenarijams.

„Tai gali trukti dvi dienas. Jie kalbėsis, kiek jiems reikės“, – sakė pareigūnas, pageidavęs likti anonimu.

„Priešiškumo politika“

Pchenjanas reikalauja iki šiol konkrečiai nesuformuluotų saugumo garantijų, taip pat nori, kad būtų užbaigta jo atžvilgiu nukreipta „priešiškumo politika“. Šiaurės Korėja iki šiol nėra aiškiai pasakiusi, kokių nuolaidų gali pasiūlyti dėl savo branduolinio arsenalo, Pchenjano vadinamo „branginamu kardu“, skirtu apsiginti nuo JAV invazijos.

Vašingtonas savo ruožtu reikalauja, kad Šiaurės Korėja savo ginklų atsisakytų visiškai ir negrįžtamai, be to, kad tai galėtų patikrinti tarptautinė organizacijos. Pchenjanas iki šiol viešai tėra pasižadėjęs siekti branduolinio nusiginklavimo.

Šiaurės Korėja, veikiama griežtų sankcijų, taikomų pagal Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas ir atskirų šalių iniciatyva, anksčiau yra pateikusi panašių pažadų, pavyzdžiui, per ilgai trukusį šešiašalių derybų procesą, tačiau galiausiai pasiekti susitarimai iširdavo.

JAV lyderis buvo užsiminęs, kad šis susitikimas gali pradėti „procesą“ ir vesti prie tolesnių susitikimų, bet atvykęs į Singapūrą pareiškė, kad tai bus „vienkartinis“ mėginimas užtikrinti taiką.

D.Trumpas tvirtino „per pirmąją minutę“ suprasiantis, ar susitarti įmanoma. Kai kurie analitikai perspėjo, kad šiam renginiui gresia virsti vien šou žiniasklaidai, o ne galimybe užtikrinti reikšmingą pažangą.

Pasak idėjų kalvės „Heritage Foundation“ analitiko Bruce'o Klingnerio, anksčiau JAV laikėsi pozicijos, kad „mes nesiunčiame prezidento derėtis dėl sutarties – siunčiame prezidentą pasirašyti sutarties, kai jau žinome, kur ant to popieriaus lapo yra sudėti visi skyrybos ženklai“.

B.Klingneris: „Vienas iš man nerimą keliančių dalykų – kad po šio viršūnių susitikimo Singapūre išeisime turėdami kažką, kas bus itin panašu į į Šešiašales derybas, ar bet ką, ką prezidentas anksčiau kritikavo, tačiau tai bus liaupsinama kaip ir istorinis, naujas ir revoliucingas dalykas.“

„Vienas iš man nerimą keliančių dalykų – kad po šio viršūnių susitikimo Singapūre išeisime turėdami kažką, kas bus itin panašu į į Šešiašales derybas, ar bet ką, ką prezidentas anksčiau kritikavo, tačiau tai bus liaupsinama kaip ir istorinis, naujas ir revoliucingas dalykas“, – perspėjo ekspertas.

Atskiri lėktuvai

Mieste valstybėje prieš šį susitikimą buvo imtasi griežtų saugumo priemonių ir sutelkta daug ginkluotų policijos pareigūnų.

Prie Singapūro prezidentūros, kur D.Trumpas susitiko su premjeru Lee Hsienu Loongu, susirinkę entuziastai laikė Amerikos vėliavas. Vienas berniukas laikė plakatą su užrašu: „Myliu prezidentą Trumpą!“

Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA pažymėjo, kad šis „istorinis“ susitikimas vyks „pasikeitus epochai“ ir kad jis bus stebimas „viso pasaulio su dideliu dėmesiu ir lūkesčiais“.

Kim Jong Unas planuoja „plačiai ir nuodugniai“ išdėstyti Pchenjano požiūrį į klausimus, tokius kaip „ilgalaikio ir tvaraus taikos palaikymo Korėjos pusiasalyje mechanizmo sukūrimas“ ir „Korėjos pusiasalio denuklearizacijos įgyvendinimas“, pridūrė KCNA.

Pirmadienį paskelbtame pranešime agentūra pirmąkart pavartojo visą D.Trumpo vardą, įskaitant vidurinį inicialą.

Baltieji rūmai sakė, kad šie Šiaurės Korėjos valstybinės žiniasklaidos pranešimai yra „optimizmo teikiantis ženklas“.

VIDEO: Neįprastas vaizdas: Šiaurės Korėjos lyderio automobilį lydėjo greta bėgantys apsaugininkai

Valdančiosios Darbininkų partijos ruporas „Rodong Sinmun“ Kim Jong Uno kelionei skyrė savo pirmuosius du puslapius ir paskelbė 16 nuotraukų. vienoje iš jų šalies lyderis matyti lipantis į Kinijos oro bendrovės „Air China“ lėktuvą „Boeing 747“.

Į Singapūra taip pat yra atvykusi jo sesuo ir artima padėjėja Kim Yo Jong. Manoma, kad ji atskrido atskirai pasenusiu sovietinės gamybos laineriu Il-62, Kim Yong Uno asmeniniu lėktuvu.

JAV prezidentai ir viceprezidentai paprastai niekada neskrenda tuo pačiu orlaiviu, siekiant užtikrinti, kad bent vienas jų liktų gyvas ištikus kokiai nors katastrofai. Atrodo, kad Šiaurės Korėjos lyderio kelionės į Singapūra schema taip pat turėjo užtikrinti, kad išliktų Kimų dinastija, kurios jau trys kartos vadovauja šiai neturtingai izoliuotai valstybei.

VIDEO: Singapūras ruošiasi istoriniam JAV ir Šiaurės Korėjos lyderių susitikimui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius