Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaurės Makedonijos buvusiam premjerui Z.Zajevui pavesta suformuoti vyriausybę

Šiaurės Makedonijos buvusiam premjerui Zoranui Zajevui ketvirtadienį pavesta per 20 dienų suformuoti naują vyriausybę.
Zoranas Zajevas
Zoranas Zajevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Z. Zajevo vadovaujami Šiaurės Makedonijos socialdemokratai liepą vykusiuose rinkimuose per plauką įveikė savo varžovus nacionalistus.

Liepos 15-osios balsavimas buvo pirmieji parlamento rinkimai po to, kai socialdemokratai pernai pakeitė šios Balkanų šalies pavadinimą, įtraukdami į jį žodį „Šiaurės“. Taip buvo užbaigtas dešimtmečius trukęs ginčas su Graikija, bet pavadinimo pakeitimas pačioje Šiaurės Makedonijoje vertinamas itin prieštaringai.

Vis dėlto tik 46 iš 120 vietų parlamente gavusios partijos laukia sudėtingos derybos dėl daugumą turinčios koalicinės vyriausybės formavimo.

Per ketvirtadienį surengtą trumpą ceremoniją, kurioje dalyvavo prezidentas Stevo Pendarovskis, Z.Zajevas sakė, kad jam yra „garbė“ priimti „mandatą [suformuoti] demokratišką, politiškai atskaitingą ir europietišką vyriausybę su institucijomis, kurios tarnaus piliečiams“.

Tačiau jo pasitikėjimą temdo priešakyje laukiantis sudėtingas iššūkis: užmegzti aljansą su Demokratine sąjunga integracijai (DUI), etnine albanų partija, kuri laimėjo 15 vietų ir yra itin svarbi norint užsitikrinti valdančiąją daugumą.

Viena iš pagrindinių kliūčių yra DUI reikalavimas į ministro pirmininko postą paskirti etninį albaną.

DUI tradiciškai atlikdavo koalicijos partnerės vaidmenį, bet šiemet partija reikalavo, kad mainais už sutikimą dirbti bet kokiame aljanse jos kandidatas būtų paskirtas premjeru.

Albanai sudaro apie ketvirtadalį iš 1,8 mln. Šiaurės Makedonijos gyventojų ir jau seniai skundžiasi dėl ekonominės ir socialinės diskriminacijos.

Ketvirtadienį paskelbtame pareiškime DUI lyderis Ali Ahmeti sakė, kad jo partija nepasirengusi atsisakyti minėto reikalavimo, kurį Z.Zajevas anksčiau atmetė kaip „šantažą“.

„Esame atviri diskusijoms, kodėl nepasiūlius albano į ministrus pirmininkus?“ – klausė A.Ahmeti.

„Šis klausimas atviras, ir pasakysiu, kad tiek, kiek mes esame arti, tiek pat esame ir toli nuo susitarimo“, – pridūrė jis.

Jei socialdemokratams nepavys suformuoti aljansų, galimybę formuoti vyriausybę įgis dešiniojo sparno VMRO-DPMNE, užsitikrinusi 44 vietas parlamente.

Vadovaujant buvusiam premjerui Nikolai Gruevskiui, VMRO-DPMNE beveik dešimtmetį dominavo nedidelėje Balkanų valstybėje, kol 2016-aisiais į valdžią atėjo socialdemokratai.

N.Gruevskis, kuriam skirta laisvės atėmimo bausmė už piktnaudžiavimą valdžia, išvyko į Vengriją ir pasiprašė ten politinio prieglobsčio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius