Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiemet Baltarusija prikaustė mūsų dėmesį – 2021 metais joje prognozuojami dideli pokyčiai

Rugpjūčio 9-ąją prie Baltarusijos ambasados Vilniuje nusidriekė didžiulė savo balsą atiduoti norinčių baltarusių eilė. Netrūko patriotinių šūkių, o iš pravažiuojančių automobilių skambėjo Viktoro Cojaus „Permainos“. Taip pat garsiai aidėjo ir nusivylimas paskelbus balsavusiųjų apklausos rezultatus: neva vėl didele persvara laimėjo Aliaksandras Lukašenka.
Protestuotojai Minske
Protestuotojai Minske / TASS nuotr.

Baltarusiams ir smalsiems praeiviams ėmus skirstytis, niekas nežinojo, kokia ilga ir skausminga revoliucija prasidės jau po kelių valandų. Ir kad iš dalies ji persikels į Vilnių.

Į jį pasaulio akys nukrypo čia atvykus rinkimų nugalėtoja pasiskelbusiai Sviatlanai Cichanouskajai. Ne savo noru – kelias valandas bauginta Centrinės rinkimų komisijos būstinėje, ji galiausiai buvo atvežta prie Lietuvos sienos. S.Cichanouskaja ligi šiol nesiryžo papasakoti, kuo jai buvo grasinama.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žmonės prie Baltarusijos ambasados Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žmonės prie Baltarusijos ambasados Vilniuje

Vilniuje S.Cichanouskaja – mokytoja, pastaruosius metus šeimininkavusi namuose ir rinkimuose nusprendusi dalyvauti „iš meilės savo vyrui“, kuris dar pavasarį buvo įkalintas – pamažu tapo politike.

Šiandien ji susitinka su pasaulio lyderiais ragindama išplėsti sankcijas A.Lukašenkai ir jo bendrininkams.

Tačiau tikroji revoliucija liepsnoja vos 30 kilometrų nuo Vilniaus – iškart už Baltarusijos sienos. Didieji ir mažesni šalies miestai pastaruosius mėnesius liudijo beprecedentę kovą už laisvę ir orumą, ligi šiol neregėtą baltarusių susitelkimą. Kaip ir visą pasaulį šokiravusį smurtą.

Teisėsaugos pareigūnai taikius protestuotojus gatvėse talžė guminėmis lazdomis, žalojo kurtinamosiomis granatomis, ašarinėmis dujomis, vandens patrankomis.

Daugiau nei 30 tūkst. žmonių jau buvo sulaikyti. Patekę į izoliatorius, kuriuos viena savanorė praminė „žmogiškojo sielvarto epicentru“, dalis jų – kankinami.

Žiemą protestų dinamika keičiasi, o analitikas prognozuoja, kad 2021-aisiais Baltarusijoje galima laukti reikšmingų politinių pokyčių.

Revoliucijos sėkmei trūksta tik vieno elemento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius