Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Siera Leonėje plėšiami Ebolos aukų kapai

Salamatu Sheriff vyras Osmanas buvo vienas maždaug iš 4 tūkst. Siera Leonės gyventojų, kurie prieš dvejus metus mirė per Ebolos viruso protrūkį Vakarų Afrikoje. Vasarį ji suprato, kad jos kančios dar nesibaigė, rašo „Global Post“.
Kapinės Siera Leonėje
Kapinės Siera Leonėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jo karstas buvo atidarytas, iš jo pavogtos keramikinės baliustros, gėlės, kitos dekoracijos, – pasakojo 45-erių moteris. – Mes buvome šokiruoti. Tai sugrąžino visą skausmą.“

Ji tokia – ne viena. Vagys su kirtikliais ir kūjais per sausį ir vasarį nusiaubė daugiau nei 250 kapų septyniose Fritauno kapinėse. 

Kapų plėšimų banga – dar vienas smūgis šaliai. Lapkričio mėnesį Pasaulio sveikatos organizacija (WHO) paskelbė, kad Siera Leonė išsivadavo nuo Ebolos, tačiau šiemet užfiksuoti du nauji atvejai. Viena auka mirė.

Kodėl vagių taikiniais tapo kapai? Daug Siera Leonės gyventojų gyvena skurdžiai, tačiau savo mylimuosius laidoja su brangenybėmis, gražiais drabužiais, kitais vertingais daiktais, o jų amžino poilsio vietą išpuošia kuo brangesnėmis detalėmis.

Kapų plėšimas sukelia ne tik įsiūtį, bet gali sukelti ir naują ligų proveržį. Šiuo metu apie 10 tūkst. žmonių šalyje bando atsigauti, įveikę šį virusą. 

Specialistai nemano, kad galima užsikrėsi nuo yrančių kūnų, kurie palaidoti prieš kelis mėnesius. Tačiau nuo jų galima užsikrėsti kitomis ligomis – ypač, kai kapų plėšikai juos palieka atvirus. Kartais plėšikai net pavagia karstus, o kūnus palieka išmestus ant žemės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kapinės Siera Leonėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kapinės Siera Leonėje

Sally Cole pasakojo, kad vagys pavogė jos mirusio tėvo karstą, kuris kainavo apie tūkstantį JAV dolerių. „Labai nuliūdome, nes jis buvo kruopščiai dekoruotas emociškai brangiais daiktais – atvirutėmis, gėlėmis“, – sakė ji.

Jos tėvas mirė natūralia mirtimi, o ne nuo Ebolos viruso, tačiau tai nemažina moters skausmo. „Buvo siurrealu, – akimirką, kai pamatė išdarkytą tėvo amžino atilsio vietą, prisiminė moteris. – Kaip kas nors gali vogti iš žmogaus, kuris mirė prieš dvejus metus?“

Miesto valdžia dėl plėšimų bangos kapinės skyrė ginkluotų apsaugos darbuotojų. Kol kas, panašu, tai veikia. Tačiau nebuvo sulaikytas nė vienas įtariamasis, tyrimai nepajuda iš mirties taško.

Gyventojai įtaria, kad apie vagių tapatybes tikrai žino laidojimo namų darbuotojai, o gal net ir užsako vagystes. Kadangi grobiami karstai – vagys turi mažai variantų, kam juos parduoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius